Liberalai iki šiol nesusipažino su mokesčių reformos projektu: tikina nė akyse neregėję

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija teigia, kad Finansų ministerijos pristatoma mokesčių reforma nebuvo numatyta nei dabartinės koalicijos sutartyje, nei Vyriausybės programoje. Frakcijos pranešime pabrėžiama, kad koalicija iki šiol nėra sutarusi dėl viešojo sektoriaus įsipareigojimų masto.

E.Gentvilas, V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Gentvilas, V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 3:36 PM

„Pagal trijų partijų suderėtą koalicijos sutartį, „partneriai sutaria, jog mokesčių sistemos pakeitimai bus svarstomi tik tada, kai koalicijoje bus sutarta dėl viešojo sektoriaus įsipareigojimų masto“. Liberalų sąjūdžio frakcija konstatuoja, kad koalicija iki šiol nėra sutarusi dėl viešojo sektoriaus įsipareigojimų masto“, – rašoma trečiadienį išplatintame frakcijos pranešime.

Jame nurodoma, kad prieš apsispręsdama, ar pritarti mokesčių reformai visa, ar daline apimtimi, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija savo poziciją pirmiausia derins su partijos valdyba.

„Konservatoriai rengia mokesčių reformą, kai savo ruožtu mes, koalicijos partneriai liberalai, reformą sudarančių įstatymų projektų dar nė neregėjome. Frakcijai pagaliau gavus susipažinti su įstatymų projektais, mes dar tarsimės su Liberalų sąjūdžio Ekonomikos ir finansų komitetu bei partijos valdyba, ką daryti toliau“, – sakė frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Nors sprendimą dėl mokesčių reformos liberalai ketina priimti aptarę juos tik in corpore, įstatymo projektams pateikimo stadijoje frakcija linkusi pritarti ir avansu.

„Bet kuriuo atveju, frakcija su partija tarsis tik Seimo nariams perskaičius pačius įstatymų projektus“, – pabrėžė E. Gentvilas.

Seimo liberalai susipažinti su mokesčių pakeitimus numatančiais įstatymų projektais tikisi jau daugiau kaip pusmetį. Frakcija mokesčių reformos gaires pirmą kartą su finansų ministre Gintare Skaiste aptarė dar 2022 m. rugsėjo 20 d., vis dėlto šių metų pavasarį Finansų ministerijos pristatoma reformos vizija skiriasi iš esmės.

Kadangi koalicijos partneriai liberalai iki šiol nesusipažino su įstatymų projektais, frakcija konstatuoja, kad kol kas nesilaikoma 2020 m. lapkričio 5 d. sudarytos koalicinės sutarties ir 2020 m. gruodžio 11 d. Seime priimtos Vyriausybės programos.

Pagal XVIII Vyriausybės programą, Vyriausybė vengia „neišdiskutuotų mokesčių sistemos pakeitimų“ ir laikosi principo, kad „apie tokius pakeitimus suinteresuotieji asmenys būtų informuojami iš anksto“.

Liberalų sąjūdžio frakcija konstatuoja, kad apie mokesčių pakeitimus suinteresuoti asmenys – koalicijos partneriai – nėra informuoti iš anksto, nes dar negavo susipažinti su įstatymų projektais, todėl mokesčių sistemos pakeitimai kol kas laikytini neišdiskutuotais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.