Apsipirkti užsukusi kaunietė liko šokiruota: to nebuvo mačiusi gyvenime Situaciją pakomentavo atsakingos tarnybos

Vegetarė pasipiktino tuo, ką išvydo vienoje parduotuvėje. Sūrio, paženklinto kaip tinkamo vegetarams, sudėtyje rado šliužo fermento, kuris gaminamas iš labai jaunų veršiukų skrandžių. „Jaučiausi apgauta. Atrodo, kad gamintojas nori pasipelnyti“, – incidentą vertino ji.

Skaitytojos ir asociatyvi 123rf.com nuotr.
Skaitytojos ir asociatyvi 123rf.com nuotr.
 Skaitytojos nuotr.
 Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 8:18 PM, atnaujinta May 23, 2023, 10:26 AM

Vegetarei – nevegetariškas sūris

Labai dažnai sūrių sudėtyje galite pastebėti šliužo fermentą. Tai – ekstraktas, gaminamas iš veršiukų skrandžių. Šis fermentas reikalingas tam, kad greitai sutrauktų pieno baltymus.

Veršelio šliužo fermentas – vienas iš skrandžio skyrių, atliekantis virškinimo funkciją. Tiesa, tinka tik vos gimusių veršiukų skrandžiai. Galvijams pradėjus ėsti žolę, fermento sudėtis pasikeičia ir sūriams gaminti jis tampa nebetinkamas.

Kad išgautų fermentą, žmonės turi veršiuką nužudyti, vadinasi, maisto produktai, turintys šio ekstrakto sudėtyje, netinka vartoti vegetarams, kurie nevalgo mėsos.

Visgi vegetarė Agnė iš Kauno portalui lrytas.lt pasakojo tokio sūrio per plauką vos nenusipirkusi. Parduotuvėje pastebėjusi produktą su užrašu „tinka vegetarams“, visgi nutarė dėl viso pikto perskaityti sudėtį. Ten rado ne ką kita, o iš veršiukų gaminamą šliužo fermentą.

„Esu vegetarė jau keturiolika metų, nevalgau nei mėsos, nei žuvies produktų. Todėl atidžiai renkuosi, ką valgyti, skaitau maisto produktų etiketes“, – šnekėjo Agnė.

Gegužės mėnesį ji apsilankė Vilijampolėje esančioje „Iki“ parduotuvėje, kur pastebėjo mocarelą pavadinimu „Light Galbani“.

„Kai perskaičiau jos sudėtį, likau šokiruota. Gamintojas aiškiai nurodo, kad sūris tinkamas vegetarams, tačiau sudėtyje yra šliužo fermento, kuris nėra vegetariškas. Jaučiausi apgauta. Atrodo, kad gamintojas nori pasipelnyti iš visų ir rašo ant etiketės, jog produktas tinkamas vegetarams, kad kuo daugiau parduotų“, – įsitikinusi kaunietė.

Ji pridūrė: jei perki kažką vegetariško, tuomet tikiesi, kad jame nebus jokių mėsos pėdsakų.

„Juk kitas žmogus, kuris norėtų atsisakyti mėsos produktų, pamatęs užrašą, kuris skelbia, kad sūris tinkamas vegetarams, jį įsigytų, net nepasigilindamas į maisto sudėtį.

Taip daryti negalima. Juk jei kavinėje užsisakytumėte mėsos kepsnį, o jums atneštų sojų kepsnį, kiltų milžiniškas skandalas. Kur žiūri Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), praleisdama tokias etiketes?“ – nusivylė Agnė.

Atsakingi tyli

„Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė portalui tikino, kad prekybos tinklas čia niekuo dėtas.

„Už visus ženklinimus, aprašymus atsakingas gamintojas. Jis nustato niuansus, ar maistas tinka vegetarams, ar ne ir t. t. Tai nėra mūsų produktas, todėl reikėtų kreiptis į gamintoją arba, šiuo atveju, į platintoją Lietuvoje“, – komentavo V.Budrienė.

Minėtos mocarelos gamintojai – Čekijos įmonė, o platintojai Lietuvoje – „Sanitex“. Visgi pastarieji žurnalistams į jokius klausimus atsakyti nesiteikė – nei raštu, nei telefonu.

VMVT: vegetaras gavo būtiną informaciją

Situaciją pakomentavo VMVT Komunikacijos skyriaus specialistai.

„Manome, kad šiuo atveju vegetaras vis tik gavo jam būtiną informaciją apie maisto produkto sudėtį, t. y. sudėtyje esančius gyvūninės kilmės produktus: pieną ir „šliužo fermentą“, todėl jis turėjo ir galėjo pasirinkti produktą pagal savo poreikius. Visiems kitiems vartotojams (ne vegetarams) teikiama ženklinimo informacija, kurioje teiginys „tinka vegetarams“ galimai nedaro esminio poveikio renkantis tokį produktą.

Vis dėlto manome, kad produkto gamintojas vis tik turėtų peržiūrėti produkto etiketę ir pagerinti informacijos apie maisto produktą teikimą dėl aiškumo, išvengti dviprasmybių“, – aiškino specialistai.

VMVT priminė, kad etiketėse esantys teiginiai apie maistą turi atitikti reikalavimus. Įtvirtinta, kad teiginiai apie maistą neturi būti melagingi, dviprasmiški ar klaidinantys, kelti abejonių dėl kitų maisto produktų saugos ir maistingumo pakankamumo arba skatinti ar pritarti perdėtam maisto produkto vartojimui.

„Atkreipiame dėmesį, kad teiginys „tinka vegetarams“ nėra įvertintas ir jis teisės aktais nėra nustatytas kaip leidžiamas vartoti teiginys, nėra įvertintas tokios informacijos teikimo vartotojui tikslus poveikis.

Teiginys „tinka vegetarams“ prilygintinas teiginiui apie tinkamumą mitybai, kurioje nevartojami gyvūninės kilmės produktai (pavyzdžiui, iš mėsos, žuvies, jūros gėrybių, kiaušinių, pieno, medaus ir pan.). Žinoma, kad vegetarais tampama dėl įvairių priežasčių: vieni – iš gailesčio žudomiems gyvūnams, kiti dėl sveikatos problemų, etinių, religinių sumetimų, dar kiti tokią mitybą pasirenka todėl, kad yra susirūpinę mėsos industrijos poveikiu aplinkai“, – tęsė jie.

VMVT taip pat informavo, kad tais atvejais, kai vartotojas vis tik manytų, kad yra pažeisti jo interesai, jis turėtų vadovautis Mažmeninės prekybos taisyklėmis. Tokiu atveju vartotojas galėtų kreiptis į pardavėją dėl prekės keitimo ar grąžinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.