J. Džiugelis kirto I. Šimonytės patarėjui dėl siūlymų sunkinti imigrantų įsidarbinimą: pasiūlė patylėti

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas, konservatorius Justas Džiugelis nesutinka su premjerės patarėjo Vaido Navicko teiginiais, neva siekiant pažaboti augantį nedarbą reikėtų apriboti trečiųjų šalių darbuotojų atvykimą į Lietuvą.

J.Džiugelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Džiugelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

May 29, 2023, 2:33 PM

Pasak politiko, užsieniečių teisinės padėties įstatyme, apie kurio pokyčius užsiminė V. Navickas, yra numatyti atitinkami saugikliai, užtikrinantys, kad į šalį atvykstanti darbo jėga yra tik aukštos kvalifikacijos darbuotojai.

„Sunkus patarėjo pirmadienis. Girdžiu nuo pat ryto premjerės patarėjas patarimus žeria: uždarom šliuzus – prisileidom darbuotojų iš pasaulio pakampių, tai dabar savi pro minias bedarbių į Užimtumo tarnybą nebeprasibrauna“, – pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė J. Džiugelis.

„Kaži, ar patarėjas skaitė įstatymą dėl užsieniečių teisinės padėties, kuriame sudėti saugikliai, kad į Lietuvą atvyktų tik kvalifikuota darbo jėga, maža to, atvykėliams negali būti mokamas mažesnis atlyginimas nei vietiniams?“ – kėlė klausimą politikas.

„Sekmą dieną švęsk. Pirmadienį – tylėk“, – V. Navickui palinkėjo Seimo narys.

Konservatorius stebėjosi, kad ministrės pirmininkės patarėjas „lengva ranka“ nustatė augančio nedarbo priežastis ir ėmėsi siūlyti, pasak jo, menkai situaciją keičiančius sprendimus.

„Taip lengva ranka identifikuojant priežastinį ryšį ir „argumentuojant“ žemdirbiai dėl ir vėl prasto sezono galėtų apkaltinti dinozaurus, kurie kažkada nuskabė pievas Patagonijos plynėse“, – ironizavo jis.

J. Džiugelis nesutiko ir su V. Navicko mintimi, neva Lietuvoje sumažėjo darbo vietų.

„Šių metų pirmo ketvirčio pabaigoje laisvų darbo vietų šalyje buvo 16,7 procentų daugiau nei paskutinį praėjusių metų ketvirtį – sako Lietuvos statistikos departamentas“, – oficialiais duomenimis dalijosi SRDK pirmininkas.

ELTA primena, kad pirmadienį LRT radijui premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas Vaidas Navickas teigė, kad Seimui reikėtų peržiūrėti užsieniečių teisinės padėties įstatymą ir apriboti laisvos darbo jėgos judėjimą į Lietuvą. Tokios pozicijos Vyriausybės vadovės padėjėjas laikėsi dėl sparčiai augančio nedarbo lygio. Pasak jo, darbo jėgos įvežimą atlaisvinančios įstatymo pataisos buvo klaida.

„Paskutiniais Užimtumo tarnybos duomenimis, turime 157 tūkst. bedarbių ir kol kas tie šliuzai imigracijos yra tokie patys atviri, kaip jie buvo atidaryti praeitais metais. Manau, kad tai buvo klaida ir ten reikia pradėti žiūrėti, kad nepadarytume didelės žalos darbo rinkai“, – pirmadienį LRT radijui sakė V. Navickas.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio 1 d., įsigaliojus užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisoms, palengvinusios trečiųjų šalių piliečių įdarbinimo procedūras.

Pokyčiais siekta lengvinti užsieniečių įdarbinimo tvarką ir, visų pirma, į Lietuvą pritraukti daugiau aukštos profesinės kvalifikacijos specialistų, sukurti jiems patrauklią imigracijos sistemą. Taip pat viltasi spręsti įtemptos darbo rinkos problemas, verslui jau ilgokai kalbant apie beprecedentį darbuotojų stygių.

Pagal naująją tvarką užsienietį pakvietusiam verslui užtenka informuoti Užimtumo tarnybą tik apie darbuotojo kvalifikaciją arba darbo patirtį, o ne apie abu, kaip buvo iki tol. Taip pat aukštos kvalifikacijos kandidatams nebereikia atlikti darbo rinkos testo.

Nuo sausio mėnesio sutrumpintas ir leidimų laikinai gyventi išdavimo nekvalifikuotiems darbuotojams terminas (nuo 4 iki 3 mėnesių), aukštos kvalifikacijos darbuotojams – iki mėnesio. Be to, leidimą gyventi užsienietis gali gauti dar būdamas užsienyje.

Taip pat liepos mėnesio nebeliks dėl darbo išduodamų nacionalinių vizų, paprasčiau likti Lietuvoje galės ir čia studijavę užsieniečiai, jiems bus naikinamas darbo laiko apribojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.