Lietuvos demografinė situacija kelia nerimą: mano, kad toliau bus tik blogiau

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus teigia, kad demografinė situacija yra pagrindinė ir tinkamai nesprendžiama Lietuvos problema. Anot jo, Lietuvoje neegzistuoja organizuota programa ar strategija pakeisti blogėjančią demografinę situaciją, tik tikimasi, kad laikui bėgant ir žmonėms didesniais kiekiais grįžtant ar atvykstant į valstybę, problema išsispręs savaime.

LB valdybos pirmininko nuomone, tiek žmonių sugrįžimas į Lietuvą, tiek ukrainiečių atvykimas yra pavieniai atvejai, kurie neišsprendžia problemos.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
LB valdybos pirmininko nuomone, tiek žmonių sugrįžimas į Lietuvą, tiek ukrainiečių atvykimas yra pavieniai atvejai, kurie neišsprendžia problemos.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Žygimantas Šilobritas

2023-06-07 16:23

„Manau, kad demografinė situacija yra pagrindinė ir įsibėgėjanti mūsų problema. Ir tai galėjome matyti jau prieš 10 metų, nes pagal tuos skaičius, kurie buvo jau tada, žinojome, kad realus gyventojų mažėjimo poveikis pasireikš po kiek mažiau nei 10 metų“, – trečiadienį konferencijoje „Infliacija, darbo užmokestis ir jų poveikis konkurencingumui Lietuvoje“ teigė G. Šimkus

„Aš prisimenu, kad 2018 metais buvo demografinė strategija. Bet kai ją skaitai, tai didelis žaidimas skaičiais ir daug vilties, kad problemos išsispręs savaime“, – pridūrė jis.

LB valdybos pirmininko nuomone, tiek žmonių sugrįžimas į Lietuvą, tiek ukrainiečių atvykimas ir integracija yra padedantys pavieniai atvejai, kurie neišsprendžia fundamentalios problemos. Visgi, anot jo, visuomenėje susiduriama su neteisingu mentalitetu, kad problema jau išsisprendusi.

Lietuvos bankas pradėjo aktyviai kelti demografijos ir gyventojų senėjimo problemas prieš 10 metų, kai mes turėjome ypač didelį žmonių nutekėjimą. Ir kažkaip ši tema suaktyvėjo. Bet vėliau dalis žmonių pradėjo grįžti. Ir staiga žiniasklaidoje atsirado teiginiai, kad žmonės grįžta, kad imigracija yra didesnė nei emigracija, lyg viskas būtų gerai. Ir tada turime šią žiaurią Rusijos invaziją į Ukrainą ir pabėgėlių antplūdį. Ir pirmą kartą po nepriklausomybės atkūrimo turime tokį didelį žmonių srautą, tarsi tai tikrai išspręstų problemą. Bet tai tik pavieniai atvejai“, – teigė G. Šimkus.

Taip pat jis paminėjo, kad dabartinės demografinės problemos susidariusios dėl spragos tarp kartų, atsiradusios dėl ypač didžiulio emigruojančių žmonių srauto Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą.

„Į Europos Sąjungą įstojome 2004 m. Ir anksčiau turėjome didžiulę emigraciją, bet ji tapo dar didesnė. Ir išvažiavo žmonės, ir Lietuvoje neturėjo vaikų, ir dabar čia yra spraga. Bet reikia daugmaž apie 20 metų, kad tie vaikai užaugtų ir patektų į darbo rinką, užimtų jos dalį. Tas laikas praėjo ir dabar susiduriame su šia problema. Ir kuo daugiau eisime į ateitį, tuo stipresnis bus poveikis“, – sake jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.