Dujų kainos neleidžia atsikvėpti: per 5 dienas sumos spėja ūgtelti 50 proc.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius sako, kad šiandien gamtinių dujų biržoje yra susiklosčiusi palanki situacija – kainos nukritusios. Tačiau metų pabaigoje jis mato didžiulių rizikų.

R.Pocius sako, kad šiandien gamtinių dujų biržoje yra susiklosčiusi palanki situacija – kainos nukritusios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Pocius sako, kad šiandien gamtinių dujų biržoje yra susiklosčiusi palanki situacija – kainos nukritusios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Pocius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
R.Pocius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Edgaras Savickas

Jun 14, 2023, 11:18 AM

„Dėl tų pačių neapibrėžtumų rinkoje – kaip Europa bus pasiruošusi žiemai, kokia ta žiema bus, ar nebus provokacijų, kitų veiksmų iš Rusijos, susijusių su infrastruktūra“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje sakė jis.

Komitetas vykdė parlamentinę kontrolę dėl dujų kainos nustatymo buitiniams vartotojams.

R. Pocius paaiškino, kad nuo liepos 1 dienos dujų kaina yra perskaičiuojama dėl produkto importo kainos pokyčio, neperžiūrint visų kitų su galutiniu tarifu susijusių dedamųjų. Kaip skelbta, VERT antrajam šių metų pusmečiui patvirtino 4–5 centais mažesnes „Ignitis“ buitiniams vartotojams tiekiamų gamtinių dujų kainas.

Taip pat dujų vartotojams išlieka valstybės kompensacijos, su kuriomis nauja kintamosios dalies kaina mažiausiai suvartojančiam pirmajam pogrupiui nuo liepos 1 d. sieks 1,36 euro už kubinį metrą (0,04 euro mažiau nei pirmąjį pusmetį). Antrasis dujų vartotojų pogrupis už kubinį metrą mokės 0,87 euro (0,05 euro mažiau), o trečiojo pogrupio nauja kaina – 0,83 euro už kubinį metrą, t. y. 0,05 euro mažiau.

R. Pocius pastebėjo, kad šios kainos viešojoje erdvėje sukėlė diskusijų, nes buvo nustatytos su anksčiau (kai dujos kainavo daug brangiau) užfiksuotomis kainomis.

„Ignitis“ yra pateikę ir VERT patvirtinę tarifus buitiniams vartotojams, kur gamtinių dujų importo kaina yra suskaičiuota 101 euras už megavatvalandę antram pusmečiui, t. y. prognozuojama kaina. Akivaizdu, kad pagal faktą ji būtų koreguojama, nustatant vėlesnių laikotarpių tarifus.

Esminis momentas yra tas šios kainos portfelis buitiniams vartotojams yra diversifikuotas. Dalis portfelio yra fiksuota kaina, kuri iš esmės buvo fiksuota praėjusių metų pabaigoje. Labai svarbu paminėti, kad fiksavimo aplinkybės ir priežastys, kada buvo priimtas sprendimas, buvo praėjusių metų pabaiga. Tuo metu, kai buvo vertinamas gamtinių dujų kompensavimo poreikis 2023 m. biudžete, gamtinių dujų kaina buvo virš 125 Eur/MWh.

75 proc. portfelio yra užfiksuoti su kaina, kuri yra 125 Eur/MWh. Tai reiškia, kad biudžeto prognozavimo kompensacijų apimtyje metu buvo numatoma daugiau lėšų negu realiai fiksavimo momentu. Fiksavimas pagal praėjusių metų situaciją ir neapibrėžtumus rinkoje – buvo siekiama suvaldyti kainų svyravimus, kurie praėjusių metų vasarą ir rudenį pasiekė net 350 Eur/MWh.

Buvo siekiama dviejų tikslų – užtikrinti, užfiksuoti biudžeto poreikį tarifų kompensavimui ir atitinkamai suvaldyti kainų svyravimus, kurie buvo praėjusiais metais“, – dėstė R. Pocius.

Kaip posėdyje dar pakomentavo „Ignitis grupės“ reguliuojamų veiklų vadovas Mantas Mikalajūnas, bendroje sumoje jie turi už 100 eurų kainą nusipirktas dujas iki metų pabaigos.

Palyginimui, „GET Baltic“ biržoje trečiadienį dujų kainos svyravo tarp 30,99 ir 37,95 Eur/MWh.

Tačiau tiek M. Mikalajūnas, tiek R. Pocius posėdyje pabrėžė, kad ateities sandorių kainos šiuo metu auga.

„Šiandien matome, kad gamtinių dujų kaina liepos mėnesiui yra padidėjusi 45 proc. Kalbant apie lapkričio–gruodžio mėnesius, ji yra padidėjusi per 5 dienų laikotarpį net 25 proc. Tai parodo, kad gamtinių dujų rinkoje svyravimai yra didžiuliai, kuriuos matėme ir praėjusiais metais“, – sakė R. Pocius.

„Žiūrint į šiandien dienos ateities sandorių kainas, kai žiemą matome apie 53 eurų kainą, ta kaina, su kuria šiandien yra prekiaujama biržoje, atitinka kainą, kurią mūsų galutinis vartotojas mokės faktiškai po visų kompensacijų.

Čia nėra kažkokie milžiniški kainų skirtumai. Ką vartotojas realiai mokės ir kokia kaina formuojasi šaltajam laikotarpiui, kada suvartojimas yra didžiausias“, – sakė M. Mikalajūnas.

VERT pirmininkas taip pat dar pridūrė, kad jau pradėjo diskusijas dėl planų, kaip tokius didelius rinkos svyravimus būtų galima suvaldyti geriau.

„Šiai dienai geranoriškai bendradarbiaujame su „Igničiu“ ir svarstome galimybę, diskutuojame dėl galimo portfelio diversifikavimo kitų metų pirmam pusmečiui. Dujų kainų svyravimai yra dideli – per 5 dienas turime beveik 50 proc. kainų augimą liepos mėnesiui.

Iš tikro, dideli svyravimai. Reikia matyti, diskutuoti, kaip galima suvaldyti didžiules rizikas kitais metais. Jau dėliojamės tuos planus. Alternatyvas diskutuosime viešai su visuomene, visi galės pasisakyti“, – sakė R. Pocius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.