G. Skaistė mano, kad steigdama šią instituciją Vilniuje, ES parodytų, kad pasitiki geopolitiškai jautriu regionu

Europos Sąjungos (ES) pinigų plovimo prevencijos agentūros (angl. Anti-Money Laundering Agency, AMLA) steigimas Vilniuje būtų stiprus geopolitinis signalas, kad Europa pasitiki šio Bendrijos regiono saugumu nepaisant netoliese vykstančio karo, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Jun 19, 2023, 11:34 AM, atnaujinta Jun 19, 2023, 12:11 PM

„Tai (AMLA steigimas Vilniuje – ELTA) būtų stiprus geopolitinis signalas dabartiniame geopolitiniame kontekste, kuomet daug dalykų dedasi aplink Lietuvą, mūsų regione. Turbūt ir tam tikrų investuotojų pasitikėjimas yra susvyravęs dėl geopolitinių įtampų“, – pirmadienį Finansų ministerijos konferencijoje „AMLA – laukiame tavęs Vilniuje“ sakė G. Skaistė

„Manome, kad tai būtų stiprus paramos signalas šiam regionui, pasakant, kad Europa pasitiki mumis, kad esame nedaloma ES dalis. Todėl, išnaudojant geriausias mūsų sukauptas kompetencijas, tokios institucijos namai turėtų būti Vilnius“, – kalbėjo ji.

Planus įkurti specialią pinigų plovimo prevencijos instituciją visos ES lygiu Bendrija plėtoja nuo 2021 m. liepos, viliamasi, jog veikti ji pradės nuo 2024 m.

Lietuvos vyriausybė paraišką dalyvauti jos steigimo konkurse pateikė 2021 m. rugsėjį.

„Vilnius yra geriausia vieta steigtis AMLA ir sutelkti specialistus iš kitų valstybių“, – pažymėjo G. Skaistė.

Pasak jos Lietuvos sostinė yra tinkamiausia vieta institucijai dėl gerai išplėtoto finansinių technologijų bei pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos sektorių.

Ministrė pažymėjo, kad Lietuvoje veikia per 250 įvairių veiklų finansinių technologijų bendrovių, turinčių apie 7 tūkst. darbuotojų.

„Vienas iš pagrindinių mūsų šalies pranašumų yra sėkminga pinigų plovimo rizikos valdymo patirtis ir aukšta įgyvendinimo kultūra. Turime gerus rodiklius, kuriuos dėl vykdytos politikos turėdavome iki šiol“, – sakė G. Skaistė.

Lietuva laikoma viena geriausiai pinigų plovimo rizikas valdančių valstybių pasaulyje, dar akcentavo ji.

„Remiantis Bazelio AML indeksu, 2020 m. Lietuva pateko tarp TOP-10 šalių, pasižyminčių mažiausia pinigų plovimo rizika pasaulyje“, – sakė G. Skaistė, pridurdama, kad šiame indekse Lietuvos pozicija yra aukštesnė nei kitų steigti AMLA norinčių šalių.

Anot ministrės, pinigų plovimo prevencijos specialistų ugdymui užtikrinti Finansų ministerija su Mykolo Romerio universitetu parengė specialią sertifikavimo programą, Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras vykdo mokymus jau dirbantiems sektoriuje.

Be to, dar pabrėžė G. Skaistė, AMLA turėtų būti kuriame Vilniuje siekiant labiau decentralizuoti Bendrijos institucijas, kad kuo daugiau jų būtų steigiamos ne tik pagrindinėse ES šalių sostinėse.

„Lietuvoje yra viena nedidelė institucija, Europos lyčių lygybės institutas, kuriame dirba apie 40 darbuotojų, tačiau išties balansas nėra mūsų pusėje. Manome, kad visgi norint subalansuotos plėtros, didesnės institucijos atsiradimas Vilniuje būtų pageidautinas“, – kalbėjo ministrė.

Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta savo ruožtu pažymėjo, jog Lietuvoje per pastaruosius porą metų finansų sektoriuje „įvyko tikra transformacija“, šalis tapo „vienu iš kelių specialių finansų centrų“ Europoje.

Anot jo, Lietuvos finansinių paslaugų bendrovės aptarnauja 25 mln. arba 10 proc. visų ES suaugusiųjų.

„Žaidžiame visai kitoje svorio kategorijoje ir įrodome, kad tiek mūsų sektorius, tiek iš reguliacinės pusės esame pajėgūs pasiekti proveržį ir suvaldyti rizikas – kas yra labai svarbu kai kalbame apie ilgalaikę reputaciją ir sėkmę“, – konferencijoje sakė S. Krėpšta.

Apsispręsti, kurioje valstybėje bus steigiama AMLA, ES turėtų apsispręsti iki metų pabaigos. Be Lietuvos, norą steigti AMLA taip pat išreiškė tokios šalys kaip Austrija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Italija, Nyderlandai, Ispanija.

Tarp pagrindinių konkurso kriterijų įvardijami artumas nuo oro uosto ir viešbučių, daugiakalbių mokyklų pasiūla atvykstančių darbuotojų vaikams ir darbo vietų – sutuoktiniui (-ei).

Anot G. Skaistės, Vilnius yra patrauklus atvyksiantiems AMLA specialistams dėl savo žalių erdvių gausos, jame veikia kokybiškos sveikatos priežiūros įstaigos, tarptautiniai darželiai ir mokyklos, yra didelė biuro patalpų pasiūla.

Taip pat ministrė išskyrė, jog daug Vilniaus gyventojų kalba užsienio kalbomis, čia pragyvenimo kaštai yra mažesni nei didžiųjų ES valstybių miestuose.

Kaip kriterijus taip pat išskiriamas ir geografinis artumas – pranašumą turi tos valstybės, kuriose jau veikia mažiau nei dvi ES agentūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.