Pareigūnus įsiutino pinigų klausimai: trūkus kantrybei griebiasi šiaudo

Lietuvos policijos profesinė sąjunga (LPPS) įspėjo Vidaus reikalų ministeriją (VRM), kad, jeigu nebus skirta papildomų lėšų policininkų reabilitacijos paslaugoms, pareigūnai gali surengti protestus Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo metu. Policininkai nepatenkinti ir neapmokamais viršvalandžiais, tačiau VRM ginasi – lėšų ir reabilitacijai, ir viršvalandžiams numatyta, o ir atlyginimai kasmet kyla.

Šiais metais reabilitacijos paslaugų reikia 367 policijos pareigūnams, jų reabilitacija kainuotų 299 tūkst. eurų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šiais metais reabilitacijos paslaugų reikia 367 policijos pareigūnams, jų reabilitacija kainuotų 299 tūkst. eurų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šiais metais reabilitacijos paslaugų reikia 367 policijos pareigūnams, jų reabilitacija kainuotų 299 tūkst. eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiais metais reabilitacijos paslaugų reikia 367 policijos pareigūnams, jų reabilitacija kainuotų 299 tūkst. eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Dmitrijevas.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
V.Dmitrijevas.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
R.Katinienė.<br>Lietuvos policijos profesinės sąjungos nuotr.
R.Katinienė.<br>Lietuvos policijos profesinės sąjungos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 26, 2023, 2:19 PM

Pinigų reabilitacijai yra, bet nėra reabilitacijos įstaigų?

Pareigūnus papiktino neseniai paaiškėjusi informacija, jog, kaip sako LPPS pirmininkė Roma Katinienė, pareigūnų medicininės reabilitacijos paslaugoms, nefinansuojamoms iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, neskiriama lėšų. Teisės aktų nustatyta tvarka tokias paslaugas apmokėdavo VRM, bet dabar tai siūloma daryti pačioms ministerijai pavaldžioms įstaigoms.

„Tai buvo paskutinis pareigūnų kantrybės taurę perpildęs lašas. Pasirodo, šiemet pareigūnų reabilitacijai nuo nervinio išsekimo, patiriamų traumų, dėl darbo pobūdžio pinigų neskirta, įstaigų paprašyta draugiškai susimesti ir patiems šias išlaidas padengti.

Ką tai reiškia? Keli šimtai tūkstančių paimami iš policininkų atlyginimams didinti numatyto fondo“, – „Žinių radijuje“ teigė R.Katinienė.

Tačiau vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas pabrėžė, jog šiemet pareigūnų reabilitacijos paslaugoms buvo skirta 250 tūkst. eurų ir ši suma kasmet didėja. Šių papildomų lėšų, V.Dmitrijevo teigimu, buvo ieškota vidiniuose rezervuose, perskirstant VRM numatytas lėšas.

Tuo metu R.Katinienė atkreipė dėmesį ir į kitą problemą – VRM nuo kadencijos pradžios skuba pertvarkyti bei atsisakyti dalies pareigūnų reabilitaciją teikiančių įstaigų. Pavyzdžiui, nuo šių metų liepos 1 d. centrai „Pušynas“ ir „Dainava“ nebebus pavaldūs ministerijai, o rekonstruojama Trakų reabilitacijos ligoninė pradės veikti tik kitų metų antroje pusėje.

Taigi svarbios ne tik skiriamos lėšos, anot pašnekovės, reikėtų suprasti ir tai, jog apskritai dėl pertvarkų ir rekonstrukcijų sumažėjo galimybių pasinaudoti reabilitacijomis.

„Galbūt VRM reikėtų prisiimti atsakomybę ir pripažinti, jog buvo padaryta klaidų, pareigūnams buvo apribotos galimybės gauti reabilitacines paslaugas. Mes jau kalbame apie reabilitacijos neprieinamumą. Pareigūnai, kad gautų reabilitacijos paslaugas, laukia metus arba dvejus. Ką tai rodo? Tai rodo, kad yra problema“, – sakė ji.

Piktinasi neapmokamais viršvalandžiais

R.Katinienė piktinosi ir tuo, kad pareigūnams neapmokami viršvalandžiai. Ji paminėjo, kad Eurolygos finalo ketverto varžybų metu policinkams darbo netrūko, dabar nemažai pajėgumų reikės skirti ir NATO viršūnių susitikimo metu, bet iki šiol nėra aiškiai pasakyta, kad pareigūnams viršvalandžiai bus ar nebus apmokėti, o galbūt vėl bus taikoma suminė darbo apskaita.

„Ir per Eurolygos finalo ketverto varžybas pareigūnai dirbo viršvalandžius, dirbo savaitgaliais, bet galų gale pasakyta, kad visa tai bus skaičiuojama pagal suminę darbo laiko apskaitą. Pareigūnų mažėja, jie palieka tarnybą, nes nėra patenkinti“, – komentavo R.Katinienė.

„Mane šokiravo ir tai, kad bandoma žaisti priešiškų šalių korta, neva profesinės sąjungos yra suinteresuotos ir veikiamos priešiškų šalių. Jei surengtume protestą, būtume priskiriami kone Rusijos agentams.

Jau nebejuokinga, dabar pikta. Jei bandai šią valdžią kritikuoti, turi kitokią poziciją, esi permetamas kitur. Bet visi esame prisiekę valstybei, esame patikrinti visų tarnybų, tai nebūtų įmanoma.

VRM vertėtų prisiimti atsakomybę dėl savo neveiksnumo, nekompetencijų ir nustoti visus kitus kaltinti nebūtais dalykais“, – papildė ji.

Tačiau V.Dmitrijevas pabrėžė, kad pareigūnų socialinių garantijų bei užmokesčio klausimai – prioritetų sąraše, o viršvalandžiai NATO viršūnių susitikimo metu pareigūnams turėtų būti apmokėti, lėšos jau suplanuotos.

Taip pat jis pateikė ir augančius policijos biudžeto skaičius: „Šiandien darbo užmokesčio eilutė yra tokio dydžio, koks buvo visas policijos biudžetas 2020 m., o jis siekė 235 mln. eurų.

Dabar biudžetą sudaro 313 mln. eurų, o užmokesčio eilutėje įrašyti 245 mln. eurų, tad sakyti, jog neskiriame dėmesio policijos pareigūnams ir jų atlyginimas – visiškas melas.

Galime palyginti su tuo, ką radome pradėję kadenciją. Tuo metu atlyginimai nesiekė 1 tūkst. eurų „į rankas“, o dabar vidurkis siekia apie 1,1–1,15 tūkst. eurų.“

Tačiau R.Katinienė su viceministru nesutiko. Pasak jos, svarbus ne tik bendras biudžeto didinimas, reikėtų atsižvelgti ir į infliaciją, augančias palūkanų normas, mat uždirbant 930–940 eurų, atskaičius mokesčius, pareigūnams išgyventi vis dar sudėtinga.

Ar nebijoma, kad streike dalyvaus tiek daug pareigūnų, jog jų per NATO viršūnių susitikimą saugumui užtikrinti tiesiog nepakaks?

„Nekalbėkime apie galimybes piketuoti. Mes siunčiame žinią pareigūnams, kad jų motyvacija mums yra prioritetas. Jei kils klausimų, grįšime prie jų, bet norime, kad visi pareigūnai susitelktų ir dirbtų, kaip buvo planuota.

Renginių ir saugomų objektų bus daug, pasitelkti ir pareigūnai iš kitų miestų“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo V.Dmitrijevas, lyg ramindmas, jog pareigūnų nepritrūksime.

Šiais metais reabilitacijos paslaugų reikia 367 policijos pareigūnams, jų reabilitacija kainuotų 299 tūkst. eurų.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis, eismas bus ribojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.