Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų įgyvendintas projektas – postūmis ES ir rytinių kaimynių kūrybinių industrijų sektoriui

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai (Vilniaus PPAR) kartu su partneriais – Estijos, Armėnijos ir Sakartvelo prekybos ir pramonės rūmais –  džiaugiasi įgyvendinę „Eurochambres“ (Europos pramonės ir prekybos rūmų asociacijos) inicijuotą projektą „EU4Business: Connecting Companies“. Šiuo ES finansuojamu projektu siekta skatinti smulkaus ir vidutinio verslo plėtrą ir bendradarbiavimą tarp ES šalių ir rytinių jos kaimynių įvairiuose sektoriuose. Konsorciumas, kuriam vadovavo lietuviai, kuravo kūrybinių industrijų sektorių.

Baigiamoji konferencija Briuselyje.
Baigiamoji konferencija Briuselyje.
Kūrybinių industrijų konsorciumas.
Kūrybinių industrijų konsorciumas.
Mirtad Gazazian ir Valentas Askinis.
Mirtad Gazazian ir Valentas Askinis.
Baigiamoji konferencija Briuselyje.
Baigiamoji konferencija Briuselyje.
Baigiamoji konferencija Briuselyje.
Baigiamoji konferencija Briuselyje.
Valeria Sochyvets ir Ringailė Lescinskienė.
Valeria Sochyvets ir Ringailė Lescinskienė.
Ingrida Ivanauskienė ir Jaba Chumburidze.
Ingrida Ivanauskienė ir Jaba Chumburidze.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 1:43 PM, atnaujinta Jun 30, 2023, 2:04 PM

Nuo 2020 m. gruodžio mėn. iki šių metų vasaros vykusio projekto rezultatai įspūdingi: skaičiuojama, kad kūrybinių industrijų sektoriuje įgyvendinti 7 projektai, įvyko vienas pažintinis vizitas ir 21 mobilumo projektai, kurie atnešė naudos net keliems šimtams įmonių ir organizacijų iš ES ir Rytų partnerystės šalių.

Bendrai projektui, kuris buvo įgyvendinamas su 5 konsorciumų (kūrybinių industrijų, maisto pramonės, tekstilės pramonės, turizmo ir vynininkystės) pagalba, buvo skirta 1 813 710 Eur, Vilniaus PPAR vadovaujam Kūrybinių industrijų konsorciumui  – 362 742 Eur.

„Kūrybinių industrijų sektorius, apimantis kiną, animaciją, teatrą, dailę, architektūrą, dizainą, yra svarbus ne tik kiekvienos šalies ekonomikai, bet pasitarnauja ir reprezentuodamas pačią šalį bei jos kultūrą. Todėl stiprinti šį sektorių, suteikti jam daugiau dėmesio ir galimybių yra nepaprastai svarbu“, – pabrėžia Audronė Masandukaitė, Vilniaus PPAR Tarptautinių ryšių skyriaus vadovė ir projekto koordinatorė.

Iššūkiai ir pamokos, lydėję projekto organizatorius

Dar 2020 gruodžio mėn. prasidėjęs projektas jau netrukus po starto susidūrė su dideliu iššūkiu: pasaulį užklupo koronaviruso pandemija ir karantinas. „Pandemijos metu visi mūsų kuruojami projektai (B2B susitikimai, vizitai) dalinai turėjo persiorientuoti į virtualius susitikimus, teko adaptuoti  biudžetus, keisti renginių datas“, - nelengvus sprendimus prisimena projekto koordinatorė.

„Projektas, turėjęs pasibaigti praėjusių metų vasarą, dėl susiklosčiusių aplinkybių buvo pratęstas dar vieneriems metams. Atšaukus dalį projektų, likęs finansavimas perkeltas į naujas veiklas – Mobilumo programą bei virtualią Eksporto programą. Vėl teko prisitaikyti ir atitinkamai susiplanuoti veiklas“, - pasakoja A. Masandukaitė. Anot jos, tokie iššūkiai leido sustiprinti komandos vadybinius sugebėjus, išmokta daug įvairių pamokų. Ji didžiuojasi, kad puiki komanda, kartu su užsienio partneriais, surėmė pečius ir pasiekė puikių rezultatų. Apie tai byloja ir dalyvių sėkmės istorijos

Dalyvių sėkmės istorijos: nuo dalyvavimo „Kino pavasaryje“ iki bendrų filmų ir parodų

Viena iš tokių sėkmės istorijų – pažintinio vizito iniciatyva Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ metu. „Projekto rėmuose padėjome 25-iems kino industrijos atstovams iš Sakartvelo, Ukrainos, Armėnijos, Azerbaidžano ir Moldovos susipažinti su kino industrijų atstovais iš Lietuvos ir kitų ES šalių, kiekvienam jų užmegzti dešimtis vertingų kontaktų“, – pasakoja Deimantė Vilčinskaitė, Vilniaus PPAR Eksporto plėtos vadovė ir projekto koordinatorė.

Tam puikiai pasitarnavo festivalio „Kino pavasaris“ kasmet organizuojamas tarptautinis kino industrijos renginys „Meeting Point – Vilnius“. Jis veikia kaip platforma, skirta atrasti, ugdyti ir sujungti į bendradarbystės tinklą talentingiausius Europos kino kūrėjus nuo Baltijos šalių iki Balkanų, nuo Kaukazo iki Vakarų Europos regionų.

Per šį renginį susipažinusios kino prodiuserės Valeria Sochyvets iš Ukrainos ir Ringailė Leščinskienė netrukus kartu pateikė paraišką Europos solidarumo fondui Ukrainos filmams (ESFUF). Tarptautinio Kanų kino festivalio metu buvo paskelbti pirmojo atrankos etapo rezultatai – prodiuserės laimėjo 25 tūkst. eurų paramą dokumentinio filmo „The Shadows“ kūrimui.

„Kartais gali metų metus ieškoti potencialaus prodiuserio ir nepasiseks, o čia buvo kaip meilė iš pirmo žvilgsnio, sutapo mūsų požiūris į kūrybą. Supratome, kad galime dirbti kartu“, - džiaugiasi V. Sochyvets. Jos prodiusuotas filmas „La Palisiada“ (rež. Philip Sotnychenko) festivalyje „Kino pavasaris“  buvo paskelbtas geriausiu konkursinės programos filmu.

Ypač sėkminga buvo ir nuo 2023 m. vykdyta Mobilumo programa. Tai verslo mainų programa, pagal kurią Rytų partnerystės šalių – Armėnijos, Azerbaidžano, Moldovos, Sakartvelo ir Ukrainos – mažos ir vidutinės įmonės bei verslo paramos organizacijos galėjo dalyvauti mainuose priimančiojoje ES šalyje. Ši programa leido kūrybinių industrijų atstovams iš skirtingų šalių dalytis gerąja patirtimi ir žiniomis bei verslo kontaktais, inicijuoti naujus projektus.

Pavyzdžiui, Vilniuje lankęsis Armėnijos karikatūristas ir animacinių filmų kūrėjas Mirtad Gazazian, kur jį priėmė garsus Lietuvos animacijos kūrėjas Valentas Aškinis, čia surengė karikatūrų parodą, vyko ir armėniškų animacinių filmų retrospektyva.

„Mane ir Mirtadą sieja daug sąlyčio taškų ir interesų, pasidalinome ir savo dėstytojavimo patirtimi, kūrybinio kelio svarbiausiais momentais. Džiugu, kad bendradarbiavimą, kuris užsimezgė šios programos metu, tęsime ir toliau: su Mirtad ir jo studija „Banzay Production” planuojame Lietuvos ir Armėnijos koprodukciją prie mano naujausio animacinio filmo „The Magical Journey to Tandarika“, – pasakoja Valentas Aškinis.

Gražus bendradarbiavimo pavyzdys užsimezgė ir Jaba Chumburidze, Sakartvelo kūrybinių industrijų atstovo, veltinio meno galerijos „LTD TEQARTI“ savininko vizito Lietuvoje metu. Čia jį priėmė renginių organizavimo paslaugas teikianti MB „Almaja“ ir jos vadovė Ingrida Ivanauskienė. Kadangi viena šios įmonės veiklos sričių – vyresnio amžiaus žmonių laisvalaikio planavimas, abu partneriai lankėsi pagyvenusių žmonių ir neįgaliųjų žmonių grupėse. Susitikimų metu J. Chumburidze pristatė tapybą vilna, kaip vieną iš laisvalaikio praleidimo būdų. Tokio tipo edukacijos sulaukė didelio susidomėjimo ir suteikė daug gerų emocijų dalyviams.

„Mainų programa suteikė galimybę aplankyti Lietuvą ir Vilnių, pasidalinti savo žiniomis ir gauti naujų įžvalgų iš sutiktų žmonių ir įmonių. Tai labai naudinga ir reikalinga mano naujai augančiai įmonei, kad ji galėtų plėtotis ir skleisti kartvelų kultūrą užsienyje, ypač Europoje“, – apibendrina Jaba Chumburidze. Tuo tarpu I. Ivanauskienės įmonė planuoja įsigyti vietinės Sakartvelo vilnos ir tikisi išvykti atsakomojo vizito.

Lietuvių įdirbį įvertino ir „Eurochambres“ atstovai

Projekto metu vyko ir keli dideli konsorciumo partnerių organizuoti renginiai.  Vienas jų – tarptautinė konferencija Tbilisyje „Kūrybingi sprendimai iššūkių kupinais laikais“, į kurią susirinko per 100 dalyvių iš įvairių šalių.

Konferencijoje pranešėjai iš verslo paramos organizacijų ir kūrybinių industrijų sektoriaus atstovai dalijosi gerąja patirtimi, aptarė, su kokiais iššūkiais susiduria kūrybinės industrijos ir kokios paramos priemonės yra prieinamos vietos ir tarptautiniu mastu. Konferencijoje dalyvavo ir žinomas Lietuvos kūrėjas Vytautas V. Landsbergis, kartu su režisieriumi Giedriumi Tamoševičiumi pristatęs savo filmą „Poetas“. Ši konferencija „Eurochambres“ atstovų buvo įvardinta kaip pavyzdinė tokio pobūdžio konferencija ir kitiems konsorciumams.

Trejų metų projektą „EU4Business: Connecting Companies“ vainikavo ką tik Briuselyje vykusi baigiamoji konferencija,  kurioje buvo aptarti visų 5 sektorių, kuriuos apėmė projektas, rezultatai.

„Kūrybinių industrijų atstovai, derindami meninę išraišką su verslo įžvalgumu, kuria unikalius ir novatoriškus produktus ir paslaugas, kurios žavi vartotojus ir skatina paklausą. Ši meniškumo ir verslumo sintezė kuria gyvybingą ir dinamišką ekosistemą, pritraukdama investicijas, vartotojus ir taip prisidėdama prie ekonominės plėtros. Didžiuojamės visais savo konsorciumais ir visais savo veiksmais, tačiau kūrybinių industrijų konsorciumas, kuriam vadovavo Vilniaus PPAR, sugebėjo nuostabiai interpretuoti šią jaudinančią ekosistemą, sukurdami vertę projekto dalyviams, kurie yra daugelio mūsų sėkmės istorijų herojai“, – teigia Ana Sarateanu , „Eurochambres“ atstovė. 

„Daugelis projekto užsimezgusių ryšių yra ilgalaikiai, ir mes dar ilgai semsime šio projekto ir viso įdėto darbo vaisius“,  – įsitikinusi Audronė Masandukaitė,  Vilniaus PPAR atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.