Tai gali sujaukti kelionės planus, todėl ragina pasidomėti ir susiplanuoti iš anksto: štai ką ekspertai pataria

Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jie toliau vyks visą vasarą. Specialistai užsienyje įspėja, kad tai gali pakeisti keliautojų planus, tuo metu Lietuvos kelionių žinovai lietuvius ramina – reikšmingo kiekio atšaukiamų ar vėluojančių skrydžių nefiksuojama, visgi raginama ilgesnes keliones planuoti atsakingai, atsižvelgiant į protestus.

Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jų bus ir vasarą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jų bus ir vasarą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jų bus ir vasarą.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jų bus ir vasarą.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jų bus ir vasarą.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jų bus ir vasarą.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jų bus ir vasarą.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Oro uostų ir viešojo transporto darbuotojų streikai Europoje nesibaigia, jų bus ir vasarą.<br>I.Danieliūtės nuotr.
R.Širvinskas.<br>LR archyvo nuotr.
R.Širvinskas.<br>LR archyvo nuotr.
Prancūziją drebina neramumai.<br>AFP/
Prancūziją drebina neramumai.<br>AFP/
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 4:15 PM

Lietuvos keliautojų stipriai paveikti neturėtų

Dėl netenkinančių atlyginimų įvairių šalių darbuotojai streikuoja jau kurį laiką. Protestai nenurimo ir aktyviausiu kelionių sezonu – vasarą. Apie rengiamus streikus toliau informuoja Prancūzija, Italija, Ispanija, Jungtinė Karalystė (JK), Vokietija ir kitos šalys.

Lietuvos oro uostų (LTOU) atstovas Tadas Vasiliauskas patikino, kad atšaukiamų ar vėluojančių skrydžių Lietuvos oro uostuose nėra tiek daug, mat kai kurios oro bendrovės, matydamos, jog orlaivių ir įgulų narių dėl vykstančių protestų gali neužtekti, atšaukė dalį vasaros sezono skrydžių dar sezono pradžioje ir „taip amortizavo galimus sutrikimus šiuo metu“.

„Būtent tiesioginių skrydžių kontekste didesnių ir masiškai jaučiamų iššūkių šiais metais neturėtų būti, tam šiuo metu nematome prielaidų.

Tačiau tiems keleiviams, kurie planuoja tolimesnes keliones su jungiamaisiais skrydžiais, turbūt reikėtų planuoti savo kelionę taip, kad tarp jungiamųjų skrydžių būtų pakankamas laiko tarpas, reikalingas perplanuoti kelionę, jei staiga atsirastų kokie nors trikdžiai.

Taip pat labai rekomenduojame turėti kelionių draudimą, kuris dengtų nuostolius, jei vis dėlto netikėtai kitoje šalyje prasidėtų aptarnaujančio personalo ar kitų institucijų streikai, įvyktų skrydžių vėlavimai“, – portalui lrytas.lt komentavo T.Vasiliauskas.

Kelionių organizatoriaus „Makalius“ vadovas Rimvydas Širvinskas teigė, jog šiemet dar nė karto neteko keisti klientų kelionių dėl vykstančių streikų.

„Matyt, nė vienas nepapuolė tuo metu, kai streikai vyko, arba tai jų kelionių nesutrikdė“, – svarstė jis.

„Tik pernai, kai taip pat vyko streikai, turėjome keletą keliautojų, kuriems skrydžiai buvo atšaukti. Jie negalėjo grįžti namo arba išskirsti kuria nors kryptimi. Bet tai dažniau buvo ne poilsinės kelionės, o darbo reikalais. Teko ieškoti alternatyvų, kaip žmonėms nuvykti reikiamomis kryptimis“, – portalui lrytas.lt pasakojo jis.

Anot jo, apskritai daugelis jau prisitaikė ir išmoko dirbti bei keliauti vykstant protestams: oro bendrovės apie streikus įspėjamos iš anksto, o jos tada apie galimus veiklos sutrikimus, galimybę pakeisti skrydžių laiką, datą informuoja ir savo partnerius – kelionių organizatorius ar net pačius klientus tiesiogiai.

R.Širvinsko pastebėjimu, net ir patys gyventojai domisi šia informacija, atsižvelgdami į tai koreguoja savo kelionių laikus, nes supranta, kad niekas nieko nepakeis ir streikai kaip vyko, taip ir toliau vyksta, tad išeičių reikia ieškoti patiems.

„Tad nepaisant to, kad streikų tikrai nemažėja, problemų dėl to kyla vis mažiau“, – pabrėžė kelionių ekspertas.

Informuojame apie keletą skirtingose šalyse liepą planuojamų streikų.

Prancūzija

Prancūzijoje dėl oro eismo kontrolierių streikų „Ryanair“ birželį teko atšaukti 900 skrydžių ir tai palietė apie 160 tūkst. keliautojų, rašo „independent.ie“. Dabar protestų jau rengiama mažiau, bet esami gali paveikti keliones.

Atostogų nuotaikas gali pritemdyti ir Prancūzijoje vykstančios riaušės. Neramumai kilo po to, kai birželio 27 d. Nantere eismo kontrolės metu policininkas nušovė 17 metų vaikiną Nahelį, kilusį iš Šiaurės Afrikos.

Po paauglio žūties atsinaujino kaltinimai valstybei sisteminiu rasizmu saugumo pajėgose. Pratrūkęs smurtas apėmė visą šalį, padegami automobiliai, plėšiamos parduotuvės. Tam malšinti pasitelkta net 45 tūkst. policininkų ir žandarų, budinčių ir naktimis.

Pastarąją savaitę protestų metu autobusai ir tramvajai sustojo 21 val. vakaro, o kai kurios vietos valdžios institucijos įvedė komendanto valandą. Taip pat penktadienio vakarą kurį laiką buvo sustabdytos tarptautinės kelionės viešuoju transportu iš Ženevos Šveicarijoje, rašo „euronews.com“.

Dėl visų šių įvykių JK, JAV ir Vokietija paragino keliautojus, planuojančius vykti į Prancūziją, sekti žinias, vengti vietovių, kuriose vyksta riaušės, laikytis valdžios institucijų patarimų.

Škotija

Profesinė sąjunga „Unite“ paskelbė apie pagrindinių darbuotojų streikus Glazgo oro uoste dėl per mažo darbo užmokesčio.

Numatyta, kad 24 val. truksiantys streikai turėtų vykti liepos 6 ir 11 dienomis. Tai paveiks judėjimo problemų turinčius keleivius, pavyzdžiui, naudojančius neįgaliųjų vežimėlius.

Jungtinė Karalystė

Šią vasarą 31 dieną Londono Hitrou oro uoste turėjo streikuoti daugiau kaip 2 tūkst. darbuotojų. Keleiviai nerimavo, kad dėl to gali pasikartoti praėjusiais metais oro uoste kilęs chaosas. Tačiau apsaugos darbuotojai nutraukė streikus po to, kai buvo sutikta padidinti darbo užmokestį.

Visgi liepą galimi streikai Birmingamo oro uoste. Čia darbuotojai taip pat yra nepatenkinti mokamu atlyginimu.

Tikslios streikų datos dar nepaskelbtos, tačiau, pasak profesinės sąjungos „Unite“, protestai gali prasidėti liepą ir dėl to gali „smarkiai vėluoti ar būti atšaukiami skrydžiai“.

Nepatenkintų yra ne tik oro uostuose. Streikuoti liepos 20, 22 ir 29 d. planuoja ir šalies transporto darbuotojų profesinės sąjungos RMT nariai. Tai paveiks 14 skirtingų geležinkelių operatorių darbą. Primenama, kad ankstesni streikai sukėlė didžiulius traukinių eismo sutrikimus visoje šalyje, rašo „euronews.com“.

Visgi informuojama, kad streikų metu bus atšaukiami ne visi reisai, keliautojai informaciją galės sekti „National Rail“ interneto svetainėje.

Italija

Vasarą streikų netrūks ir Italijoje. Štai liepos 7 d., penktadienį, visą šalį apims beveik visą parą truksiantis viešojo transporto darbuotojų streikas. Tikėtina, kad tai paveiks ir visą transportą – nuo traukinių iki keltų ar metro.

Transportu nebus galima pasinaudoti nuo liepos 6 d. vidurnakčio iki liepos 7 d. paslaugų teikimo pradžios, nuo 8 val. 30 min. iki 17 val. ir nuo 20 iki 24 val. Minimaliai keleiviai bus vežami liepos 7 d. iki 8 val. 29 min. ir nuo 17 val. 01 min. iki 19 val. 59 min.

Liepos 7-ąją streikuos ir antžeminio transporto darbuotojai Romos Fjumičino, Milano Malpensos ir Florencijos Amerigo Vespucci oro uostuose. Dėl to gali sutrikti oro uostų veikla.

Žmonės raginami susisiekti su kelionės paslaugų teikėjais ir užsitikrinti, ar tai nesutrikdys jų kelionių, rašoma „euronews.com“.

Liepos 13 d., ketvirtadienį, nacionalinio geležinkelių operatoriaus „Trenitalia“ ir privataus operatoriaus „Italo“ darbuotojai 23 valandoms paliks savo darbo vietas. Dėl protestų gali vėluoti arba būti atšaukti traukinių reisai. Tikėtina, kad abi bendrovės streiko metu garantuos bent minimalų paslaugų teikimą, tačiau daugiau informacijos kol kas nepateikė.

Streikas vyks ir liepos 15 d., šeštadienį. Tądien 24 val. protestuos pagrindinio Italijos oro eismo valdymo operatoriaus ENAV darbuotojai. Dėl to visos šalies oro uostuose skrydžiai gali vėluoti, kai kurie būti atšaukti.

Ispanija

Ispanijos oro linijų pilotų sąjunga nuo birželio 6 d. prieš regioninę oro linijų bendrovę „Air Nostrum“, kurią valdo „Iberia“, protestuoja kasdien. Dėl to jau buvo atšaukti 20 proc. šios oro bendrovės vykdomų skrydžių, dalis skrydžių vėlavo.

Streikas vyksta kasdien ir kol kas nėra ženklų, kad derybose būtų regimas koks nors susitarimas.

Vokietija

Vokietijos geležinkelių ir transporto darbuotojų profesinė sąjunga EVG jau buvo surengusi keletą streikų. Birželį nepasiekus susitarimo dėl darbo užmokesčio kėlimo, ji įspėjo, kad streikų gali būti ir daugiau. Tikslių datų dar nepaskelbė, tačiau, jei susitarimo nebus, tikėtina, kad streikai vyks rudenį.

Belgija

CNE, „ACV Puls“ bei pilotų profesinė sąjunga „Beca“ grasina liepos 15 ir 16 d. Belgijoje surengsiančios streiką. Jos teigia, kad oro linijų bendrovė „Ryanair“ šalies pilotams pranešė norinti nutraukti susitarimą dėl darbo ir poilsio laiko, be to, vis dar mokamas 20 proc. mažesnis darbo užmokestis, dėl kurio buvo sutarta pandemijos pradžioje.

Profesinės sąjungos pigių skrydžių bendrovei pateikė ultimatumą – iki liepos 14 d., penktadienio, pateikti siūlymą, kaip išspręsti šias problemas, kitu atveju bus surengtas dvi dienas truksiantis streikas. Kiti streikai Belgijoje gali tęstis iki spalio, rašo „euronews.com“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.