Vilniaus viešbučiuose ir baruose prieš NATO susitikimą – neeilinės dienos: šaldikliai iš anksto prikrauti maisto, darbuotojai – atostogose Laukia J. Bideno

Sostinė intensyviai ruošiasi bene svarbiausiam renginiui – NATO viršūnių susitikimui. Visgi viešbučius ir kavines turintys verslininkai nėra labai patenkinti – spėja, kad gali net patirti nuostolių. Sostinėje esantys viešbučiai liepos 12–13 dienomis bus pilnutėliai, tačiau bene savaitę prieš ir po – klientų štilis. Verslininkai dėl to kaltina eismo ribojimus.

Sostinė intensyviai ruošiasi bene svarbiausiam renginiui – NATO viršūnių susitikimui.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Sostinė intensyviai ruošiasi bene svarbiausiam renginiui – NATO viršūnių susitikimui.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Sostinė intensyviai ruošiasi bene svarbiausiam renginiui – NATO viršūnių susitikimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sostinė intensyviai ruošiasi bene svarbiausiam renginiui – NATO viršūnių susitikimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 2:22 PM, atnaujinta Jul 7, 2023, 7:33 PM

Panaši situacija ir sostinės kavinėse – jų savininkai pasakoja turėję maistu apsirūpinti daugiau nei savaitei, nors neaišku, ar klientai pas juos apskritai užsuks.

Laukia, kol alaus ateis J.Bidenas

Martynas Dacius – vienas iš alaus baro „Būsi trečias“ valdytojų. Portalui lrytas.lt jis sakė įsitikinęs – NATO viršūnių susitikimas paveiks ir verslą, tačiau nežinia, į kurią pusę.

„Visada tokie renginiai vienaip ar kitaip paveikia. Tik sunku prognozuoti, kokie bus srautai, nes toks įvykis – pirmą kartą. Gali būti daug klientų, gali ir nebūti. Sunku suplanuoti, kiek tomis dienomis reikia darbuotojų“, – kalbėjo M.Dacius.

Jis pridūrė – jei pirmosiomis dienomis pamatys, kad klientų atvyksta mažiau, nei tikėtasi, kai kurie norintys darbuotojai galės eiti namo.

„Darbuotojų jau klausiau: „Norite atostogų? Prašom“. Visi, kas norėjo kitą savaitę atostogų, gavo“, – sakė pašnekovas.

Nelengva ir apskaičiuoti, kiek prireiks maisto – o tą padaryti būtina, nes dėl eismo ribojimų trūkstamų produktų tiekėjai atvežti negalės.

„Mes visuomet turime šviežią mėsą, daržoves. Tiekimas į Senamiestį nevyks nuo penktadienio, liepos 7 d., tad turėjome suorganizuoti, kad viską atvežtų jau trečiadienį, nes ketvirtadienis – nedarbo diena. Taip išeina, kad tiekimo neturėsime dešimt dienų.

Šaldikliai jau užkrauti, duonos pripirkta, gėrimų privežta, bet sunku apskaičiuoti, kiek ko reikia. Pavyzdžiui, daržovių turime tik trims dienoms į priekį. Tikimės, kad šalia esančios parduotuvės turės. Juokauju, kad visos šalia esančios parduotuvės bus tuščios jau sekmadienį, nes visi restoranai iš ten temps viską, kas yra“, – juokėsi M.Dacius.

Pašnekovas tikino – jei pritrūks mėsos, jos irgi eis nusipirkti pėsčias.

„Svarbiausia nepritrūkti alaus, nes statinės per visą Senamiestį neridensi. Mes patys gaminame alų, jo esame prisigaminę pakankamai, bet giros galiojimas trumpesnis, vadinasi, likusias dienas jos neturėsime. Giros galiojimas – savaitė, negali prisigaminti dešimčiai dienų į priekį“, – aiškino verslininkas.

M.Dacius pabrėžė – klientų labai laukia, galbūt netgi teiksis apsilankyti kas nors iš valstybių vadovų.

„Dieną neturėsime dienos pietų, nes Senamiestyje dirbantys žmonės ims arba atostogas, arba dirbs iš namų. O vakarais tikimės sulaukti svečių iš delegacijų.

Man pačiam labai įdomu – visomis dienomis būsiu darbe, žiūrėsiu, kas vyksta. Laukiu, galbūt ateis kas nors iš vadovų? Sunku prognozuoti, bet Joe Bideno (JAV prezidentas – red. past.) laukiame. Kad tai įvyks – 0,001 proc., bet niekad negali žinoti“, – juokavo verslininkas.

Tačiau M.Dacius skeptiškas – mano, kad NATO viršūnių susitikimas sostinei žinomumo neatneš.

„Ar mes žinome, kad prieš porą metų buvo NATO viršūnių susitikimas Ispanijoje? Ne. Tai yra gana svarbus įvykis, bet po metų, jei žmonių paklausinėsime, kuriame mieste vyko susitikimas, jie tikrai nepasakys, kad Vilniuje.

Bet naudos yra. Gatvės sutvarkytos – fantastika, labai smagu. J.Bidenas, Emmanuelis Macronas (Prancūzijos prezidentas – red. past.) bus Vilniuje, jie žinos, kaip jis atrodo, be to, įeisime į istorijos vadovėlį“, – šnekėjo jis.

Mano, kad įtaka bus neigiama

Vieną didžiausių Lietuvoje restoranų tinklų valdančios „Amber Food“ grupės savininkas ir vadovas Gediminas Balnis sakė, kad NATO viršūnių susitikimas verslui gali turėti net ir neigiamos įtakos.

„Viena darbo diena yra 0,3 proc. metinės apyvartos. Šis mėnesis nebus labai geras. Bet nusprendėme netrumpinti darbo laikų, dirbsime įprastai.

Didelių pokyčių nebus, tik šiek tiek problemų su žaliavų tiekimu. Produktų užsipirkome ilgesniam laikui, nes, jei ko pritrūks, nebus galimybės prisivežti. Sunku viską apskaičiuoti“, – komentavo G.Balnis.

Tačiau verslininkas turi ir vilčių – o gal užsieniečiai noriai lankysis lietuviškuose restoranuose.

„Gal būsime netikėtai nustebinti, gal atvažiavę užsieniečiai lankysis restoranuose. Sunku pasakyti, kaip jie elgsis“, – svarstė jis.

Visgi G.Balnis įsitikinęs: net jei pelno renginys neatneš, nauda šaliai ir miestui – vis tiek didžiulė.

„Vilniaus vardas minimas užsienio spaudoje. Būna, kad Lietuva, Vilnius minimi iš blogosios pusės, o dabar – vienas iš nedaugelio atvejų, kas jis minimas geruoju“, – pabrėžė „Amber Food“ grupės savininkas.

Viešbučiuose – dvejopa nuotaika

„Centrum Hotels“ vadovas Arūnas Vainora papasakojo, kad NATO viršūnių susitikimas viešbučiams atnešė ir naudos, ir problemų, mat įprasti turistai šiomis dienomis Vilniaus vengs.

„Rezervacijų turime, dvi tris ateinančios savaitės dienas esame popilniai, bet paskui – potuščiai. Atvykimas į Vilnių uždarytas, Senamiestis uždarytas. Tas dvi dienas bus viskas gerai, bet savaitę prieš ir po NATO susitikimo esame pustuščiai“, – sakė A.Vainora.

Viešbučiai, kaip ir kavinės, turėjo iš anksto pasirūpinti maistu, mat vėliau jo papildyti bus sudėtinga. Į darbo vietą sunkiau atvyks ir darbuotojai.

„Darbuotojai – protingi žmonės, jie žino, kad su savo transportu neprivažiuos, atvyks visuomeniniu transportu“, – pridūrė A.Vainora.

Viešbutis sulaukė ir tarnybų patikrinimo dėl saugumo.

„Buvo saugumo patikrinimai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimai, bet tai – mūsų rutina, mums kiekvienas svečias svarbus. NATO vadovai – tie patys žmonės“, – pabrėžė pašnekovas.

„Bet kokiu atveju, džiaugiamės, nes tai yra be galo didelė rinkodaros kampanija Lietuvai. Džiaugiamės, kad taip garsiai kalbama apie sostinę Vilnių“, – šyptelėjo A.Vainora.

„Likusią savaitę nyku“

Dar vieno sostinėje esančio viešbučio „Šekspyras“ vadovas Tomas Jaruševičius antrino: rezervacijų yra tik liepos 11–13 dienomis.

„Pirmomis dienomis rezervuota, o likusią savaitę nyku. Nieko neigiamo tame nematau, bet ir labai teigiamų dalykų nėra. Bet šaliai, miestui tai – labai gerai“, – sakė T.Jaruševičius.

Pašnekovas tikino: daug pasiruošimo renginiui nereikėjo.

„Transportas neprivažiuos, bet visko prisisakėme jau dabar, šią savaitę, tad nukentėti neturėtume. Daugiau nebus jokio poveikio. Tiesiog teko daugiau pasiplanuoti į priekį, tačiau nereikėjo nei papildomo personalo, nei ko kito. Patalynėmis pasirūpinome, visko yra pakankamai“, – teigė viešbučio vadovas.

Ar kaip nors papildomai bus ruošiamasi rūpintis svečių saugumu, T.Jaruševičius komentuoti atsisakė.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė dar birželio pradžioje buvo pažymėjusi, kad viešbučiai yra gavę saugumo reikalavimų, iš kurių svarbiausias – konfidencialumas. Tačiau, anot jos, papildomų darbuotojų viešbučiams dėl viršūnių susitikimo ieškoti nereikės.

„Labai daug kas mūsų klausia, kur kas gyvens. Viešbučiai laikosi visiško konfidencialumo. Jie negali atskleisti nei kokios delegacijos, nei kas gyvens, nei kiek jų gyvens“, – „Žinių radijui“ tvirtino ji.

Išleis tarp 4 ir 6 mln. eurų

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina, kad į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje atvyksiančios delegacijos išleis tarp 4 ir 6 mln. eurų skirtingoms paslaugoms.

„Mūsų preliminariais skaičiavimais, dėl NATO viršūnių susitikimo Vilniuje ir Lietuvoje lankysis apie 5 tūkst. žmonių. Vien per grynąsias turizmo pajamas delegacijos išleis 4–6 mln. eurų čia nakvodamos, valgydamos ir pan. Tai – per kelias dienas“, – pažymėjo ji.

Primename, kad, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 d. Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3 tūkst. svečių) bei maždaug 2 tūkst. nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.