Papasakojo, kaip dabar gyvena Krymo viešbučiai ir kaip ten atrodo poilsis – visiškai neprimena to, kas buvo anksčiau

2014 m. aneksuodamas Krymą Vladimiras Putinas žadėjo gerovę ir saugumą. Dabar jo prieš Ukrainą sukeltas karas gali tapti mirtinu smūgiu svarbiam regiono turizmo sektoriui. Krymo turizmo sektorius ruošiasi dar vienai prarastai vasarai, nes Kijevui vis sparčiau vykdant kontrpuolimą kyla naujų rūpesčių dėl saugumo aneksuotame pusiasalyje, o milijonai poilsiautojų iš Rusijos jau antrus metus iš eilės neketina vykti į Juodosios jūros kurortus.

Krymas,paplūdimių mados,vasara ,karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krymas,paplūdimių mados,vasara ,karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krymas,paplūdimių mados,vasara ,karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krymas,paplūdimių mados,vasara ,karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krymas,Alupka,paplūdimiai,miestas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krymas,Alupka,paplūdimiai,miestas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krymas,V.Ščiavinskas,A.Urbonaitė,Paplūdimiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krymas,V.Ščiavinskas,A.Urbonaitė,Paplūdimiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-07-08 13:29

Turistų srautai į Krymą, kurie 2022 m. jau buvo sumažėję maždaug trečdaliu, šiemet dar labiau susitraukė. Kai kurie turizmo pramonės atstovai baiminasi, kad besitęsianti Rusijos invazija į Ukrainą gali suduoti mirtiną smūgį šio sektoriaus, kuris yra pagrindinė regiono ekonomikos dalis, įmonėms.

„Tai daro itin neigiamą poveikį vietos ekonomikai. Daugelis restoranų užsidarė, pusė sezoninių svečių namų nedirba ir galbūt niekada nebegalės atsidaryti“, – laikraščiui „The Moscow Times“ sakė netoli Sevastopolio paplūdimio esančio viešbučio savininkas. Jis prašė neskelbti pavardės, nes planuoja kreiptis valstybės paramos ir nerimauja, už kritiką gali sulaukti neigiamo atsako.

Prieš karą šio viešbučio kambariai būdavo išparduodami prieš kelis mėnesius. Tačiau savininkas teigė, kad šiemet birželį viešbutyje bus užimta tik 30 proc. vietų, o liepos ir rugpjūčio mėnesiais, kai viešbutis įprastai pasiekia užimtumo piką – apie 60 proc.

„Šiais metais uždirbame tik tiek, kad galime išmokėti atlyginimus. Sumažinome kainas, bet mūsų sąnaudos padidėjo 30–50 proc. Negalime nusipirkti naujos patalynės ar indų ir turime gyventi iš savo atsargų“, – pridūrė pašnekovas.

2014 m. aneksavęs Krymą, V.Putinas jį pavadino Rusijos „karūnos brangakmeniu“, žadėdamas vietos gyventojams gerovę, saugumą ir Maskvos investicijas.

Daugelis šių pažadų tuščiai skambėjo dar prieš Rusijai įsiveržiant į Ukrainą, nes Krymas didžiąją dalį laikotarpio po aneksijos kovojo su didelėmis sankcijomis ir ekonominėmis krizėmis.

Atrodė, kad 2021 m., kai dėl pandemijos uždarytos sienos suteikė labai reikalingą postūmį vietos turizmo sektoriui, sėkmė grįžo, nes, Rusijos vyriausybės duomenimis, rekordinis skaičius – 9,4 mln. – rusų pasirinko vasaroti Kryme.

Tik Rusijos sukeltas karas gali įstumti šią gyvybiškai svarbią Krymo turizmo ir paslaugų sritį į gilią finansinę duobę.

Oficialiais vyriausybės duomenimis, 60 proc. turizmo pramonės įmonių praėjusiais metais patyrė 709 mln. rublių (10 mln. JAV dolerių) nuostolių, nes turistų srautai sumažėjo maždaug trečdaliu. 2021 m. pelnas siekė 1,8 mlrd. rublių (25 mln. JAV dolerių).

Internetinio užsakymų portalo „ostrovok.ru“ duomenimis, 2019 m. Krymui kliuvo 19 proc. visų Rusijoje atliktų viešbučių užsakymų, tai praėjusiais metais – tik 3 proc., o šiemet – dar mažiau – vos 1 proc.

Rusijos statytiniai ir kai kurie verslo atstovai tvirtina, kad Krymas saugus turistams, nepaisant to, kad jį pasiekia Ukrainos ginkluotė ir per 16 mėnesių trunkantį karą jau patyrė išpuolių. Pavyzdžiui, praėjusių metų rugpjūtį Krymo paplūdimyje deginęsi žmonės buvo priversti bėgti, kai netoliese esančioje Sakų oro bazėje nugriaudėjo keli galingi sprogimai.

Tačiau Krymo viešbučių asociacijos vadovas Sergejus Makovėjus, primindamas neseniai įvykdytas dronų atakas Maskvoje ir nestabilumą Belgorodo pasienio regione, laikraščiui „The Moscow Times“ sakė, kad padėtis Kryme atrodo gera, ypač – pietinėse pakrantėse. „Pas mus daug ramiau. Niekas nevyksta, šviečia saulė, jūra šyla, restoranai atidaryti, įmonės laukia svečių, – sakė jis. – Vargu ar kas nors gali mus išgąsdinti... Esame pripratę prisitaikyti prie įvairių aplinkybių.“

Oficialūs asmenys teigia, kad turistų srautas sumažėjo daugiausia dėl to, kad Rusija uždraudė skrydžius iš likusios šalies dalies į Simferopolio oro uostą, nors aplankyti Krymo Juodosios jūros kurortus vis dar yra didelė paklausa.

Susisiekimas traukiniais nepajėgė kompensuoti 30 proc. svečių, kurie anksčiau atvykdavo lėktuvais.

Tačiau yra ir optimistų. „Pirmieji poilsiautojai jau atvyko, viską pamatė ir praneš, kad Kryme ramu“, – sakė pietiniame Feodosijos kurortiniame mieste esančio „117 Beach Club“ savininkas, atsisakęs nurodyti savo pavardę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.