Visuomenei senėjant Lietuva gali susidurti su rimtomis problemomis: „Laikrodis tiksi ir mūsų nelaukia“

Finansų ministerijai 2025–2026 m. prognozuojant ekonominį augimą, „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas teigia, jog tokie spėjimai yra per daug optimistiški. Anot jo, būtent šiuo laikotarpiu Lietuva gali susidurti su ekonominėmis problemomis, kurios bus sukeltos senėjančios visuomenės, augančių pensijų ir institucijų nenoro kelti pensinį amžių virš 65 metų.

Finansų ministerijos parengtame ekonominės raidos scenarijuje projektuojama, jog šiemet Lietuvos BVP susitrauks 1 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Finansų ministerijos parengtame ekonominės raidos scenarijuje projektuojama, jog šiemet Lietuvos BVP susitrauks 1 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ž.Mauricas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Mauricas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 10:04 AM

„Gyventojų senėjimui esant ir būnant vienam spartesnių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, didės išlaidos sistemai. Mes kalbame dabar apie pensijų didinimą pamiršdami, kad iki 2026 metų yra pensinis amžius didinamas, ypač moterų. Bet po 2026 metų vargu, ar mes ryšimės dar didinti pensinį amžių virš 65 metų. Juolab, kad nelabai kas kalba apie tai: nei Vyriausybė, nei Prezidentūra“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė Ž. Mauricas.

„Laikrodis tiksi ir mūsų nelaukia. Nes 2026 metais nebesiryšime didinti pensinio amžiaus bei ženkliai sumažės Europos Sąjungos paramos kiekis“, – priminė jis.

Anot ekonomisto, sprendimas, kuriuo galima išvengti šios ekonominės stagnacijos, yra smarkus viešojo sektoriaus efektyvinimas. Ž. Maurico teigimu, Lietuvos viešasis sektorius turi būti paverstas vienu geriausių Europos Sąjungoje.

„Turime labai stipriai efektyvinti viešąjį sektorių, nes kitaip mes tiesiog nesugebėsime mokėti pinigų jo išlaikymui, juolab, kad apetitas auga ir darbo užmokesčių problemos yra jau dabar.

Švietimo sektoriuje mokytojai jau reikalauja, kad būtų išpildytas pažadas, jog algos būtų padidintos iki 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Matome, kad ir sveikatos sistema traška, braška per siūles“, – sakė jis.

„Mums reikia daryti jį (viešąjį sektorių – ELTA) vienu geriausiu ES, nes kitu atveju mes neturėsime tam tikrų konkurencinių pranašumų“, – paminėjo jis.

Finansų ministerijos parengtame ekonominės raidos scenarijuje projektuojama, jog šiemet Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) susitrauks 1 proc. 2024 metais BVP galėtų augti 2,5 proc., o 2025–2026 metais paspartėti iki 3 proc. vidutiniškai per metus.

Taip pat nuo 2018 metų, kasmet pusmečiu buvo didinamas būtinasis darbo stažas pensijai – tol, kol 2027-aisiais pasieks 35-erius metus. Kiekvienais metais ilgėja ir pensinis amžius – 2026 m. tiek vyrams, tiek moterims jis bus 65 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.