Lietuvos banko iniciatyva lietuviai Ukrainai paaukojo 100 tūkst. eurų

Lietuvos ir užsienio šalių gyventojai, įsigydami proginę monetą „Kartu su Ukraina“ jau paaukojo daugiau kaip 100 tūkst. eurų. Lietuvos bankas praneša, kad šią sumą pervedė į Ukrainos nacionalinio banko atidarytą sąskaitą humanitarinei pagalbai. Tai yra trečias kartas, kai Lietuvos bankas perveda lėšų Ukrainai padėti.

​Lietuvos ir užsienio šalių gyventojai, įsigydami proginę monetą „Kartu su Ukraina“ jau paaukojo daugiau kaip 100 tūkst. eurų.<br>Lietuvos banko nuotr.
​Lietuvos ir užsienio šalių gyventojai, įsigydami proginę monetą „Kartu su Ukraina“ jau paaukojo daugiau kaip 100 tūkst. eurų.<br>Lietuvos banko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-17 15:36, atnaujinta 2023-07-17 16:44

Lietuvos bankas praėjusią savaitę į Ukrainos nacionalinio banko atidarytą specialią sąskaitą pervedė 105 650 Eur sumą, ji bus skiriama humanitarinei pagalbai nuo karo nukentėjusiems Ukrainos gyventojams. Šios lėšos gautos, pardavus dalį Lietuvos banko išleistos proginės monetos „Kartu su Ukraina“ tiražo.

Nuo monetos išleidimo 2023 m. kovo 16 d. iš viso Lietuvos ir užsienio gyventojai bei įmonės jau nupirko 10 565 monetas iš 50 tūkst. maksimalaus galimo tiražo ir taip parėmė Ukrainą.

„NATO suvažiavimo kontekste Lietuva parodė savo vienybę su Ukraina. Išvien su Ukraina yra ir Lietuvos bankas. Tai – ne pirmoji mūsų išleista moneta, skirta padėti Ukrainos žmonėms, kenčiantiems nuo karo baisumų. Dėkojame visiems, pirkusiems progines monetas. Iš viso jau surinkome ir Ukrainai pervedėme beveik pusę milijono eurų! Kviečiu ir toliau prisidėti – iki metų pabaigos siekiame surinkti ir pervesti dar kelis šimtus tūkstančių eurų. Visi palaikykime Ukrainos kovą už laisvę“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Prekyba moneta „Kartu su Ukraina“ vyksta toliau ir pardavus likusias tiražo monetas lėšos Ukrainai bus pervestos į tą pačią sąskaitą humanitarinei pagalbai rinkti.

„Monetas daugiausia perka Lietuvos gyventojai, tačiau sulaukiama dėmesio ir iš užsienio šalių: Vokietijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Belgijos, Nyderlandų, Slovakijos.

Dažniausiai perkama nuo 1 iki 4 monetų, tačiau pasitaikė kelios siuntos ir po 10 vienetų“, – pastebi Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Grynųjų pinigų tvarkymo Vilniaus skyriaus vadovas Irmantas Klimas.

Asmens, perkančio šią kolekcinę monetą, pagalba Ukrainai – 10 Eur, bendra monetos kaina – 14,52 Eur.

Proginės monetos „Kartu su Ukraina“ averse – stilizuota saulėgrąža, kurios žiedlapiai – tarsi žmonių siluetai, susikibę rankomis, apsikabinę, saugantys vienas kitą, įkūnijantys vienybę, palaikymą, buvimo kartu stiprybę. Saulėgrąža meninėmis priemonėmis komponuojama tarsi kylanti saulė – naujos pradžios viltis, paukščiai – tai laisvė, viltis ir drąsa, tai tarsi žmonės, pakylantys virš aplinkybių, niekada nesitaikstantys su primesta valia, tai aliuzija į žmones, paaukojusius gyvybes, – išskrendančias jų sielas.

Nacionalinės pusės dailininkė Eglė Žemaitė, bendrosios pusės dailininkas Luc Luycx.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.