NT investuotojai būsto rinkos pamokas jau išmoko, tačiau spekuliantams – neramu

Ekspertai pabrėžia: sumažėję nekilnojamojo turto (NT) sandorių skaičiai ar svyruojančios kainos neraminti turėtų nebent spekuliantus, kurių tikslas – įsigytą turtą parduoti brangiau, bet ne investuojančius į NT nuomos projektus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-18 09:00, atnaujinta 2023-07-20 13:49

Patyrę investuotojai svarbiausias pamokas jau išmoko: investavimas – ilgalaikis sprendimas, o sukrėtimai rinkoje skatina priimti apgalvotus sprendimus.

Didesnių pokyčių nemato

Sutelktinio finansavimo į NT nuomos projektus platformos „InRento“ įkūrėjas Gustas Germanavičius pabrėžia: NT kainos kinta nuolat. Nors pastaruoju metu akcentuojama, jog sulėtėjo būsto pardavimai, iš tiesų, reikšmingų pokyčių rinkoje nėra: NT plėtotojai neskuba siūlyti nuolaidų, o būsto kainos išlieka stabilios.

Antra vertus, profesionalui ar smulkiajam investuotojui aktualesnis klausimas – ne kiek kainuoja būstas, bet kokias pajamas generuoja nuomos rinka.

NT įprastai įsigyjamas dėl dviejų priežasčių – gyvenimui arba investicijai. Jei būstas įsigyjamas investicijai, šiuo metu buto sostinės centrinėje dalyje nuomos grąža yra tarp 5–6,5 proc.

Investuojant į ilgesnės trukmės NT nuomos projektus, pinigai yra labiau apsaugomi: jie gali būti veikiami trumpalaikių svyravimų, tačiau ilguoju laikotarpiu situacija stabilizuojasi, o svyravimai normalizuojasi.

Investuojantys į NT nuomos projektus, taip pat neturėtų nerimauti: kylant palūkanoms, mažėja galimybės įpirkti būstą arba gauti paskolą jam pirkti, taigi, nuomos rinka išlieka stabili, o nuomos kainos dažnu atveju auga dėl didėjančios paklausos.

„Sandorių skaičius, kalbant apie Lietuvą, mažėjo, bet pardavimo kainos nekito, o nuomos – didėjo. Karas Ukrainoje, išorinė ir vidinė migracija, sunkumai, įperkant būstą – šios priežastys lemia didesnes nuomos kainas, kurios, tikėtina, nemažės ir toliau. Šią vasarą jau yra juntamas 10 proc. nuomos kainų augimas lyginant su metų pradžia“, – komentavo G. Germanavičius.

Naudų investuotojams – ne viena

Pašnekovas primena: investuojantys į NT nuomos projektus, bet ne fizinį būstą, neprisiriša prie konkretaus NT, taigi, nereikia rūpintis būsto administravimu, nuomininkų paieška ar ieškoti geriausio laiko būstą pelningai parduoti. Antra vertus, rinkos: NT, finansų, akcijos, aukso – nuolat svyruoja. Kone pagrindinė taisyklė – investicijų diversifikavimas.

Norint sostinėje įsigyti būstą nuomai, reikia skirti bent 100 tūkst. eurų, vėliau įsigytą turtą administruoti, spręsti įvairias, su nuoma susijusias, problemas. Sutelktinio finansavimo platforma suteikia galimybę investuoti palyginti nedideles sumas, investicijas diversifikuoti – patyrę specialistai atrenka skirtingus projektus, tačiau juos vienija bendras NT segmentas – apgyvendinimas (trumpalaikis, ilgalaikis, viešbučiai).

„InRento“ platformoje finansuojami nuomos projektai, o suteikiamos paskolos suma neviršija turto vertės. Net jei turto vertė mažėtų, paskolos suma, tikėtina, būtų mažesnė nei šiandienė turto vertė rinkoje.

Ši platforma veikia paprastu metodu: suveda investuotojus su projektų savininkais, kuriems reikalingos lėšos nuomojamam NT turtui įsigyti. Projekto savininkai gauna reikiamų lėšų, o sutelktinės platformos investuotojai uždirba iš jiems mokamų fiksuotų nuomos palūkanų bei kapitalo prieaugio, įsigytą turtą pardavus brangiau nei pirminė kaina.

„Mes vieni iš nedaugelio, kurie nesusiduria su vėluojančiais projektų savininkų mokėjimais. Finansuojame stabilų nuomos verslą, investuotojai ar vystytojai vadovaujasi ilgalaike strategija, o generuojamos nuomos pajamos didesnės nei palūkanų investuotojams įmokos, taigi, projektų savininkui nereikia mąstyti iš kur gauti pajamų norint vykdyti įsipareigojimus investuotojui“, – paaiškino pašnekovas.

„InRento“ platformoje visos investuotojų investicijos yra apsaugomos pirminiu turto įkeitimu – hipoteka, įkeičiant nekilnojamąjį turtą investuotojams.

Vertindami projektus, kurie verti atsidurti sutelktinio finansavimo platformoje ir sulaukti finansuotojų dėmesio, „InRento“ specialistai taiko įvairiausius kriterijus, svarbiausi kurių – generuojamas arba planuojamas nuomos srautas, projekto savininko reputacija.

Padeda sukaupta patirtis

„InRento“ įkūrėjas skaičiuoja, kad šį mėnesį investuotojams bus sumokėta didžiausia suma per visą platformos veiklos istoriją. Ką tai reiškia? „Atsakymas paprastas – rinka dinamiška, tačiau bene geriausiai realizuojami šiuo metu rinkoje yra smulkūs į NT nuomą orientuoti objektai.

Ypač patrauklūs iki 100 tūkst. eurų kainuojantys būstai, įsigyjami be paskolos. Žmonės neskiria daug dėmesio kv. m kainą, nes jiems daug svarbiau, kokias nuomos pajamas objektas generuoja, o kai kurie iš jų – net dviženklę grąžą“, – kalbėjo „InRento“ įkūrėjas G. Germanavičius.

Sutelktinio investavimo platformos paskolų portfelis šiuo metu siekia daugiau nei 12 mln. eurų – krepšelyje keli šimtai skirtingų NT turtinių vienetų. „Turėdami tiek duomenų apie nuomos sutartis, mes galime daryti pagrįstas išvadas apie nuomos rinką“, – apibendrino pašnekovas.

Investuoti – tik atsakingai

„InRento“ siūlo investuoti į NT nuomos projektus sostinėje ir kurortiniuose bei mažesniuose miestuose. Tiesa, nuo savo veiklos pradžios suteikia galimybę investuoti ir už Lietuvos ribų, pavyzdžiui, Ispanijoje arba Lenkijoje.

Šiose, lietuvių pamėgtose šalyse siūloma investuoti į trumpalaikės ir ilgalaikės nuomos projektus. Investuotojai gali tikėtis panašios grąžos kaip ir Lietuvoje – 6–7 proc.

Pašnekovas pripažįsta: Ispanijos NT rinka nėra paprasta, tačiau pažįstama rinka, be to, pamėgsta turistų. Lenkija unikali tuo, kad turi nuomos grąža šioje šalyje gana aukšta – apie 6 proc. ir lygintina su Lietuva.

Investuojantiems į NT nuomos projektus, G. Germanavičius pataria būti nuosekliems, kantriems ir būtinai diversifikuoti investicijas.

„Į mus neretai kreipiasi investuotojai, prariję karčią piliulę, vystydami ar finansuodami vystomus NT projektus. Žmonės dažnai pamiršta, kad grąža yra lygu rizika, nebent investuojama į indeksuotus produktus.

Pavyzdžiui, „InRento“ palūkanos susiejamos su infliacija, mat projektai – ilgesnio termino, palūkanos indeksuojamos. Rizikos skirtumas tarp 11 proc. ir 9 proc. yra kur kas didesnis negu dažnas nepatyręs investuotojas mano“, – komentavo pašnekovas.

G. Germanavičiaus žodžiais, investuoti gali daugelis , tačiau būtina įvertinti riziką. „InRento“ dar veiklos pradžioje priėmė sprendimą, jog mažiausia investicija sieks 500 eurų. Ji pasirinkta tam, jog potencialūs investuotojai prieš priimdami sprendimą prisijungti prie bendruomenės susimąstytų ir įvertintų rizika. Mažesnė investicija nebūtinai naudinga investuotojui ir pačiam paslaugų teikėjui.

Finansavimas, pašnekovo žodžiais, nėra naujiena, tik dauguma platformų siūlo aukštesnės rizikos produktą. Prieš 10 metų tą daryti buvo būtina, nes rinka buvo nauja ir siekiant pritraukti klientus reikėjo pasiūlyti didesnės grąžos produktą. Šiuo metu rinka jau brandi, ir investicijos tampa įprasta žmonių kasdienybe, todėl žemesnės ir vidutinės rizikos produktai taip pat rado savo vietą rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.