„Norfa“ įrodė – mažinti kainas įmanoma

Prekybos tinklams, turintiems ir savo gamybos padalinius, pavyksta užtikrinti tokias kainas, kuriomis vartotojai tik džiaugiasi. Tai patvirtinta ir statistika.

„Norfos“ prekybos tinklas toliau užtikrintai pirmauja pagal skelbiamas mažiausias vidutines kainas.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Norfos“ prekybos tinklas toliau užtikrintai pirmauja pagal skelbiamas mažiausias vidutines kainas.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Norfos“ prekybos tinklas toliau užtikrintai pirmauja pagal skelbiamas mažiausias vidutines kainas.
„Norfos“ prekybos tinklas toliau užtikrintai pirmauja pagal skelbiamas mažiausias vidutines kainas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 8:00 AM

Valstybės įmonės Žemės ūkio duomenų centro portale produktukainos.lt kas savaitę skelbiamos statistikos apie vidutines mažiausias kainas prekybos tinkluose lentelėse – nemenki pokyčiai.

Pavyzdžiui, 24-ąją šių metų savaitę pagal mažiausias kainas net 13 pozicijų iš 20 užėmė „Norfos mažmena“. Tačiau 28-ąją savaitę šis prekybos tinklas pirmavo jau pagal visas pozicijas, tiesa, kai kurias dalindamasis su konkurentais.

„Kai kuriais atvejais skirtumas tėra centas ar vos keli. Tačiau taip nėra buvę, kad užimtume pirmąją vietą visose prekių kategorijose“, – džiaugsmo neslėpė „Norfos“ savininkas bei vadovas Dainius Dundulis, sutikęs papasakoti, kokie veiksniai yra svarbiausi užtikrinant žemas kainas.

Duona. Prekybos tinklą valdanti bendrovė „Rivona“ jau keletą metų turi Kėdainių Pramonės gatvėje įsikūrusią duonos kepyklą. Nuo jos vėjas nešioja gardžius kvapus, kuriuos nuolat užuodžia vietos gyventojai. O pati duona netrunka iškeliauti į visoje Lietuvoje veikiančias „Norfos“ parduotuves.

Visas duonos ar batonų receptūras kėdainiškiai kuria patys pasikonsultuodami su kitais technologais. Sukurti vieną receptūrą ir išleisti naują gaminį užtrunka gana ilgai – pirmiausia kepiniai išbandomi kepimo vietoje, jeigu reikia, koreguojama receptūra, kol atrandama geriausia.

Po to gaminius ragauja „Rivonos“ vadybininkai Vilniuje ir išsako savo pastabas. Tad kiekviena duona, galima sakyti, yra kolektyvo kūrinys.

Kaip jau anksčiau pasakojo kepyklos technologė Ieva Bagackienė, pirkėjai gali būti ramūs dėl kepyklos produkcijos šviežumo: visa duona kepama kiekvieną dieną ir dar tą pačią dieną išvežiojama po parduotuves.

„Tai, kad mūsų duonos vidutinė kaina yra mažiausia, yra šios nuosavos kepyklos įtaka. Mes galime pasinaudoti trumpesne tiekimo grandine – reikia mažiau važinėti, nėra jokių tarpinių grandžių. Miltai gabenami tiesiai į kepyklą, duona iš karto iškepama ir išgabenama. Mums tai yra didelis patogumas ir nauda“, – aiškino D.Dundulis.

Kitokia padėtis dėl miltų ir makaronų, kuriuos visi prekybininkai įsigyja iš gamintojų. Anot D.Dundulio, šiuo atveju viską lemia šių prekių įsigijimo kaina ir taikomas antkainis: „Už kiek nusipirksi, tą ir turėsi.“

Bakalėja. „Norfa“ pirmauja pagal žemiausias kainas ir bakalėjos sektoriuje. O čia jau yra keletas veiksnių. Kalbant apie grikius, jiems galima pritaikyti tą pačią taisyklę kaip, tarkime, makaronams – daugiausia įtakos turi tiekėjo kaina.

Tuo metu ryžius įmonė toną sveriančiais maišais gabenasi iš Azijos valstybių ir jau Lietuvos sandėliuose, pasitelkusi fasavimo aparatus, perpila juos į tas pakuotes, kurias pirkėjai mato lentynose. Galimybė taip fasuoti produkciją sumažina ir jos kainą.

„O dėl aliejaus, tai tiesiog nežinau, kodėl taip brangiai jį parduoda kiti. Juk visi prekybos tinklai turi tą patį aliejų iš Ukrainos, tik gal kas nors nori daugiau užsidirbti. Kaip ir vanduo – čia jau tik antkainio ir logistikos klausimas, kuris ir lemia galutinę kainą“, – svarstė D.Dundulis.

Pienas. Kaip ir duonos, pieno produktų atveju „Norfos“ stiprybė – pagrindinės įmonės „Rivona“ valdoma Alytaus pieninė. Prieš ketverius metus buvo pradėtas jos modernizavimo projektas, o naujovių diegimas šioje įmonėje yra kone nuolatinis procesas.

Automatizuotos plovimo linijos, automatinė saugykla, greitesni įrenginiai leidžia gaminti ir greičiau, ir daugiau, ir, svarbiausia, kokybiškesnių produktų.

„Turint savo pieninę mums gerokai lengviau konkuruoti, nes užsitikriname reikiamus kiekius savo parduotuvėse pigiau. Pirkėjai, manau, tuo seniai įsitikino, nes „Piemenėlio“ linijos pieno gaminių paklausa tik auga.

Tačiau Alytaus pieninė dirba ne tik mūsų parduotuvėms: pavyzdžiui, joje gaminamos varškės labai daug parduodame tiek konditerijos cechams, tiek koldūnų gamintojams. Jie labai giria mūsų varškės kokybę“, – pasakojo D.Dundulis.

Mėsa. Portale produktukainos.lt skelbiamos vidutinės mažiausios virtos dešros ar virtų dešrelių kainos irgi stebina. Tiksliau, jų skirtumai, nes „Norfoje“ šie gaminiai yra net dukart pigesni nei kai kuriuose kituose tinkluose.

Didelės paslapties irgi nėra – viską lemia nuosava gamyba ir dėl to trumpesnė tiekimo grandinė. Siekdami patenkinti paklausą Šilalėje įsikūrusio „Rivonos“ mėsos cecho meistrai užtikrina didelę griliui skirtų produktų įvairovę: asortimentas – nuo įvairiausių mėsos pusgaminių iki šviežių ir virtų dešrelių. „Todėl ir esame garantuoti lyderiai“, – aiškino D.Dundulis.

Ten pat veikia ir „Rivonos“ skerdykla, aprūpinanti visas „Norfos“ parduotuves šviežia mėsa ir dabar skerdžianti bene daugiausia kiaulių visoje šalyje. Tiesa, kalbant apie kiaulienos kainas, didelės paguodos nėra: kiaulių augintojai ilgai dirbo nuostolingai, tačiau pastaruoju metu mėsos kaina rinkoje yra padvigubėjusi, todėl pelnas tikriausiai bus rekordinis.

„Pirkėjai dar nemato tikrosios kiaulienos kainos, nes stengiamės ją amortizuoti savo sąskaita. Bet jei žaliava neims pigti, galbūt teks perrašyti kainas ir prekybos centruose. Nėra ko slėpti, dabar mums prekyba mėsa yra nuostolinga, skirtingai nei prekyba pieno produktais“, – pasakojo „Norfos“ vadovas.

Kiaušiniai. Dėl didelės pasiūlos iš Ukrainos ir nukritusių kiaušinių kainų prieš 3–4 metus mūsų šalies įmonėms buvo netgi nuostolinga auginti ir vištas dedekles. Dabar padėtis pasikeitusi, nes kiaušiniai pabrango vos ne dvigubai.

„Prasidėjus karui Ukrainoje nutrūko importas iš šios šalies, o mūsų fermose vištų buvo mažiau nei anksčiau, todėl susidarė kiaušinių deficitas. Atitinkamai pakilo ir kainos. Dabar jau to trūkumo nebėra, padėtis stabilizuojasi“, – aiškino D.Dundulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.