Bendrovės atskleidė, ar mąsto mažinti darbo vietų skaičių: skaičiai džiugina

Vertindami antrojo šių metų pusmečio perspektyvas Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai pernelyg entuziazmu netrykšta, tačiau ir blogiausio scenarijaus nesimatuoja. Jie mano, kad antrasis šių metų pusmetis turėtų būti ramus bei stabilus, o dalis jų į antrą 2023 metų pusę žvelgia netgi su trupučiu atsargaus optimizmo, atskleidė Medicinos banko inicijuota reprezentatyvi įmonių apklausa. Banko ekspertai atkreipia dėmesį, jog ekonomikoje pakanka nerimastingų signalų, todėl gali būti, kad iššūkių išvengti nepavyks.

Vertindami antrojo šių metų pusmečio perspektyvas Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai pernelyg entuziazmu netrykšta, tačiau ir blogiausio scenarijaus nesimatuoja.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vertindami antrojo šių metų pusmečio perspektyvas Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai pernelyg entuziazmu netrykšta, tačiau ir blogiausio scenarijaus nesimatuoja.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vertindami antrojo šių metų pusmečio perspektyvas Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai pernelyg entuziazmu netrykšta, tačiau ir blogiausio scenarijaus nesimatuoja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vertindami antrojo šių metų pusmečio perspektyvas Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai pernelyg entuziazmu netrykšta, tačiau ir blogiausio scenarijaus nesimatuoja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 12:45 PM

Stabilūs finansiniai rodikliai

„Spinter tyrimų“ duomenimis, 50 proc. įmonių vadovų manė, kad liepą-gruodį jų pajamos liks to paties lygio, kaip ir pirmąjį metų pusmetį. Atitinkamai 40 proc. verslų tikėjosi, kad ir pelno pavyks uždirbti tiek pat.

Daugiau kaip trečdalis, arba 35 proc. apklausoje dalyvavusių verslininkų manė, kad antroje šių metų pusėje jiems pavyks padidinti pajamas (15 proc. neatmetė, kad jos gali sumažėti). 26 proc. prognozavo, kad antrąjį pusmetį įmonių uždirbamas pelnas išaugs ir beveik antra tiek (24 proc.) galvojo, kad gali sumažėti.

Medicinos banko Komercijos departamento direktorius Julius Ivaška sako, kad Lietuvos verslo nuotaikos yra nuosaikiai optimistinės ir atspindi dabartinę situaciją.

„Centriniai bankai aktyviai stengiasi vėsinti įkaitusias ekonomikas, tai tiesiogiai veikia verslų pasitikėjimą ekonomika bei plėtros planus, skatina konservatyviau vertinti vartotojų poreikius. Lietuvoje dalis įmonių spaudimo jau nebeatlaiko – tai rodo mažinamos veiklos apimtys ir dalies darbo vietų atsisakymas. Vis dėlto, nors palūkanos kyla, o ekonomikos prognozės tampa vis atsargesnės, verslai situaciją linkę vertinti subjektyviai: dalis jau patys spėjo pajusti ekonomikos lėtėjimą“, – komentuoja J. Ivaška.

Vertinant investicijų planus, beveik trečdalis (32 proc.) šalies smulkaus ir vidutinio verslo atstovų tvirtino, kad antrąjį šių metų pusmetį į verslo plėtrą išvis neinvestuos, o trečdalis išlaikys stabilų investicijų srautą. Dar 28 proc. planavo, kad investicijos augs, o 7 proc. – kad gali sumažėti.

„Verslo plėtros klausimas taip pat išlaiko pakankamai pozityvią kryptį. Jei neįvyks netikėtumų, verslininkų nuomone, investicijų srautas antrąjį šių metų pusmetį daugeliu atvejų išliks stabilus arba net didės“, – pastebi J. Ivaška.

Darbuotojus verslai linkę išlaikyti

Nors Lietuvoje kai kurios bendrovės kartkartėmis praneša apie numatomus darbuotojų atleidimus, verslininkai nemano, kad antrąjį šių metų pusmetį tai galėtų tapti masine tendencija. Apklausos duomenimis, darbo vietas verslai yra nusiteikę išsaugoti.

Tyrimo duomenimis, net 73 proc. Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo atstovų planavo, jog šiemet liepą-gruodį jų įsteigtų darbo vietų skaičius nesikeis.

„Žmogiškieji ištekliai verslams yra vienas brangiausių, daugiausiai kainuojančių resursų, todėl jų lygio išlaikymas yra vienas patikimiausių rodiklių, kad įmonės trumpojo laikotarpio perspektyvą vertina teigiamai ir sukrėtimų nelaukia. Kita vertus, būtent darbo vietų išlaikymas reikalauja didelių nuolatinių kaštų, todėl jų optimizavimas tampa vienu pirmųjų veiksmų, jei ekonominiai iššūkiai tampa išties rimti“, – tvirtina J. Ivaška.

Antrąjį metų pusmetį 18 proc. įmonių nusiteikę ieškoti darbo jėgos pastiprinimo bei samdytis papildomus žmones. Kad antrąjį pusmetį darbo vietų skaičių gali mažinti, užsiminė vos 9 proc. bendrovių.

„Vasara suaktyvina darbuotojų poreikį mažmeninės prekybos, svetingumo sektoriuose, pasinaudoti sezoninio uždarbio galimybėmis šiuo metu gali daugiau gyventojų. Tikėtina, kad ruduo leis aiškiau pamatyti, kaip klostosi ekonominė situacija, ir kokių veiksmų imsis darbdaviai“, – reziumuoja ekspertas.

„Spinter tyrimai“ apklausoje šiemet kovo 27-balandžio 12 dienomis dalyvavo 206-ių šalies smulkių ir vidutinio dydžio įmonių vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.