Keisis užsieniečių įdarbinimo modelis: įmonės turės trečią alternatyvą

Po Seimo Socialinių reikalų ir darbo, Ekonomikos ir Užsienio reikalų komitetų bendro posėdžio, kuriame savo poziciją išsakė ir verslo, ir profsąjungų atstovai, 11 Seimo narių siūlo Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, kurios visoms šalies bendrovėms reikštų suvienodintas laikinojo įdarbinimo sąlygas.

Statybininkai,darbininkai,statybos<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Statybininkai,darbininkai,statybos<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Jul 26, 2023, 3:09 PM

Laikinasis įdarbinimas (dar vadinamas „darbo nuoma“) – tai Europoje ir pasaulyje populiarus darbo santykių modelis, paslauga, kuri suteikia bendrovei galimybę pasamdyti darbuotoją tiesiogiai jo neįdarbinant savo įmonėje. Tai leidžia bendrovėms, priklausomoms nuo sezoniškumo, verslo cikliškumo, esančioms spartaus augimo ar permainų etapuose, lanksčiai valdyti žmogiškuosius resursus.

Pasak Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko Justo Džiugelio, visgi Lietuvoje egzistuoja reglamentavimo spragų, kai kaimyninėse ES šalyse registruotos laikinojo įdarbinimo įmonės galėjo siųsti darbuotojus dirbti į Lietuvą, apeidamos Lietuvos priežiūros institucijas bei jų nustatytus reikalavimus, nes joms negalioja Užsieniečių teisinės padėties įstatyme numatyti apribojimai, o tuo metu vietinės laikinojo įdarbinimo įmonės šia galimybe pasinaudoti negalėjo.

„Siūlomos įstatymo pataisos padės spręsti ne tik Lietuvos biudžeto praradimus, kai nuo komandiruotų darbuotojų darbo užmokesčio mokami mokesčiai sumokami kitose šalyse, bet ir itin aktualią darbuotojų trūkumo problemą. Daugelis Lietuvos įmonių, kurios neranda kitų galimybių, kaip patenkinti savo žmogiškųjų resursų poreikį, ir negali pačios ieškoti darbuotojų užsienyje, nuo šiol turės trečią alternatyvą. Joms nereikės rinktis tarp atidėtos verslo plėtros ar „šešėlinių“ tarpininkų, vežančių darbuotojus iš Lenkijos. Lietuvos verslai galės pasinaudoti legaliomis Lietuvos laikinojo įdarbinimo įmonių paslaugomis“, – komentare Eltai sako J. Džiugelis.

Pasiūlymą Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisoms parengė 11 Seimo narių: Justas Džiugelis, Kazys Starkevičius, Laima Mogenienė, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Algimantas Dumbrava, Marius Matijošaitis, Ieva Pakarklytė, Andrius Kupčinskas, Antanas Vinkus, Rima Baškienė ir Rasa Petrauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.