Norėdami mažinti infliaciją, žada toliau kelti palūkanų normas

JAV centrinio banko pareigūnė šeštadienį pareiškė, kad norint toliau mažinti infliaciją, „greičiausiai reikės“ dar kelti palūkanų normas. Toks pareiškimas nuskambėjo netrukus po to, kai politikai padidino palūkanų normas iki aukščiausio lygio nuo 2001 metų.

JAV doleriai.<br>Pixabay.com nuotr.
JAV doleriai.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2023, 9:04 PM, atnaujinta Aug 6, 2023, 9:15 AM

Federalinio atsargų banko (FED) valdytojos Michelle Bowman komentarai, parengti Kolorado valstijoje vykusiam renginiui, nuskambėjo ir reaguojant į penktadienį paskelbtą prieštaringą užimtumo ataskaitą, kuri rodo, kad samdos mastas Jungtinėse Valstijose sulėtėjo, nors darbo užmokestis ir toliau sparčiai augo.

M. Bowman teigė pritarianti politiką formuojančio Federalinio atvirosios rinkos komiteto (FOMC) sprendimui liepos mėnesį didinti palūkanų normas atsižvelgiant į „stiprius ekonominius duomenis ir vis dar pakilusią infliaciją“.

„Taip pat manau, kad norint, jog infliacija pasiektų FOMC nustatytą dviejų procentų tikslinį rodiklį, greičiausiai prireiks papildomo palūkanų normų didinimo“, – pridūrė ji savo komentaruose.

Penktadienį Darbo departamento duomenimis, liepos mėnesį didžiausioje pasaulio ekonomikoje buvo sukurta 187 000 naujų darbo vietų, o birželio mėnesį – 185 000. Visgi darbo užmokesčio augimas išliko stabilus, 0,4 proc., o liepą buvo 4,4 proc. didesnis nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

„Darbuotojų paklausa ir toliau viršija darbo ieškančių asmenų pasiūlą, o tai didina spaudimą kainoms“, – savo šeštadienio kalboje sakė M. Bowman. Ji taip pat pridūrė, kad svarstydama, kiek ilgai FED palūkanų norma turi išlikti ribojanti, ji sieks „atitinkančių įrodymų“, kad infliacija reikšmingai mažėja ir artėja prie FED nustatyto dviejų procentų tikslinio rodiklio.

„Taip pat stebėsiu kitus ženklus: ar nesilpnėja vartotojų išlaidos ar darbo rinkos sąlygos“, – sakė ji.

Manoma, kad prieš priimdami kitą sprendimą dėl palūkanų normos rugsėjo pabaigoje, pareigūnai įvertins rugpjūčio mėnesio darbo rinkos duomenis, taip pat artimiausius infliacijos rodiklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.