Arūnas Dumalakas. Abbadabba Lietuvoje tikrai nepražūtų

Atrodo, kokią puikią žinią šią savaitę paskelbė Muitinės departamentas – nuo liepos 3 dienos įsigaliojus griežtesnei dvigubos paskirties prekių eksporto per Lietuvą kontrolei, tokios produkcijos per mūsų šalies sieną su Baltarusija ir Rusija pervežta 40 proc. mažiau nei gegužę.

A.Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2023, 4:16 PM

Iš viso per pirmąjį griežtesnio reguliavimo mėnesį muitinė užkardė 117 bandymų per Lietuvos sieną į šias šalis eksportuoti, reeksportuoti ar tranzitu gabenti draudžiamas prekes.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), prižiūrinti tarptautinių finansinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje, taip pat neužmiršta pasigirti – dėl Rusijai ir Baltarusijai taikomų tarptautinių finansinių sankcijų Lietuvoje įšaldyto turto bendra suma pasiekė daugiau nei 103 mln. eurų.

Tik ištarę a, sankcijų prievaizdai nepasakė b. Jei per vieną griežtesnio reguliavimo mėnesį tų dvigubos paskirties prekių pervežta net 40 proc. mažiau, vadinasi, iki tol Lietuvos sienos buvo kiauros kaip rėtis? O kiek tų fizinių ir juridinių asmenų, kuriems nuo karo pradžios Lietuva taiko finansines sankcijas? Prievaizdai pripažįsta – rankų pirštais suskaičiuosi.

Gal tiktai dabar pastebėta, kad prekės į Rusiją ir Baltarusiją važiuoja per Lietuvą? Nė velnio.

Jau seniausiai ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė yra sakiusi, kad dalies dvigubos paskirties prekių eksportas iš Lietuvos į kai kurias Vidurinės Azijos šalis karo Ukrainoje metu išaugo ir šimtais, ir tūkstančiais procentų.

Iš tikrųjų į Aziją gabenama Vakaruose pagaminta produkcija gali būti skirta Rusijai ir net naudojama karo lauke.

FNTT ekspertai taip pat pastebi sankcijų apėjimo tendencijas. Mat tarp pažeidimų dominuoja Lietuvoje įregistruotos įmonės, turinčios ilgametę prekybos su Rusijos ar Baltarusijos įmonėmis patirtį. O kiek tų pažeidimų užkardyti nepavyko, ar pasakys ekspertai?

Taigi tik prabėgus pusantrų metų nuo karo pradžios Lietuva prakalbo apie pasiekimus taikant griežtesnę kontrolę. Nejaugi iki tol buvo veiksminga Amerikos organizuoto nusikaltėlių pasaulio buhalterio O.Biedermano, kurio pravardė Abbadabba, frazė „Nothing personal, it’s just business“ („Nieko asmeniško, tai tik verslas“)?

Nors ką gali žinoti – juk moralė, etika jau seniai yra „business“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.