Donatas Šetikas. Akcijų rinkose šįmet laimi optimistai – daugelis įmonių viršija lūkesčius

2023 m. investuotojai pasitiko su atsargiomis nuotaikomis, bet, praėjus pirmam pusmečiui, panašu, kad rinkose kol kas laimi optimistai. Daugelis pasaulio rinkų nuo Azijos, Europos iki Pietų ir Šiaurės Amerikų yra uždirbusios teigiamą grąžą, o įvairių sektorių įmonės sugeba viršyti analitikų lūkesčius.

D.Šetikas.<br>„Swedbank“ nuotr.
D.Šetikas.<br>„Swedbank“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Šetikas, „Swedbank“ Investavimo produktų srities vadovas

Aug 17, 2023, 12:23 PM, atnaujinta Aug 17, 2023, 12:24 PM

Šįmet didžiausi akcijų kainų prieaugiai fiksuoti tose srityse ir rinkose, kurios smarkiausiai „nukraujavo“ per ankstesnius metus. Pavyzdžiui, JAV technologijų sektorius per praėjusius metus buvo netekęs 30 proc. savo vertės, o šįmet šį sektorių atstovaujančio indekso Nasdaq prieaugis sudarė 37 proc.

Europos regione galima paminėti Italijos ir Lenkijos rinkas, kurios per praėjusius metus neteko atitinkamai 14 proc. ir 23 proc. savo vertės, o per pirmus septynis šių metų mėnesius prieaugis jose sudarė apie 25 proc. Azijoje sužibėjo Japonijos akcijų rinka, kuri rugpjūčio pradžioje buvo pakilusi apie 16 proc.

Šįmet vyravusios tendencijos buvo palankios investuojantiems periodiškai, kurie nuolatos nukreipdami lėšas nepraleidžia tokių ne visada tiksliai nuspėjamų augimo rinkose momentų. Kaip sekėsi skirtingiems pasaulio regionams ir įmonėms bei ko galima laukti žvelgiant į ateinančius metus?

8 iš 10 JAV įmonių viršijo lūkesčius

Didžioji dalis JAV indeksui „S&P 500“ priklausančių bendrovių jau paskelbusios rezultatus. Iš jų 78 proc. pagal skelbiamus pelningumo rodiklius viršija analitikų lūkesčius. Istorinis lūkesčių viršijimo rodiklis siekia 66 proc.

Kaip rodo „Refinitiv“ duomenys, buvo tikėtasi, kad JAV įmonių pelningumas susitrauks 6,4 proc. Tiesa, jam didžiausią įtaką galėjo turėti dėl sumažėjusių naftos ir dujų kainų smarkiai apkarpyti energetikos bendrovių rodikliai.

Vis dėlto, JAV įmonių pajamos per pastaruosius 12 mėn. išliko panašiame lygyje, o pašalinus energetikos sektoriaus įtaką jų pajamų augimas sudarė apie 4 proc.

Dėmesį vėl traukia technologijos

Iš JAV sektorių savo rezultatais labiausiai džiugina kasdienio ir nebūtino vartojimo prekių bei paslaugų, technologijų ir komunikacijų bendrovės. Nors mažmeninės prekybos ir vartojimo apimčių mėnesiniai pokyčiai šiemet buvo ties nuliniu lygiu, tačiau didelio susitraukimo taip pat nepastebėta, nes kritusios energijos kainos nuėmė spaudimą nuo vartotojų piniginių.

Dažniai linksniuotų technologijų įmonių, vystančių dirbtinio intelekto (DI) procesus, rezultatai bandė vytis jau nuo metų pradžios smarkiai kilusias technologijų įmonių akcijų kainas. Stambiausių šio sektoriaus įmonių faktiniai pelnai per antrą metų ketvirtį pranoko analitikų lūkesčius: „Microsoft“ prognozes viršijo 5,3 proc., „Amazon“ – 79 proc., „Alphabet“ – 8,8 proc., o „Tesla“ – apie 12 proc.

Investuotojai atidžiai stebėjo bendrą situaciją ir įmonių atstovų komentarus dėl ateities. Po naujausių rezultatų skelbimo pabrango tik „Amazon“ (8,3 proc.) ir „Alphabet“ (5,8 proc.) akcijos, o „ChatGPT“ kūrėja „Microsoft“ ir elektromobilių gamintoja „Tesla“ atpigo.

Rugpjūčio pabaigoje laukia grafikos lustų gamintojos „Nvidia“ rezultatų pranešimas. Šios akcijos vėl populiarumo viršūnėje, nes po puikių pirmo ketvirčio rezultatų paskelbimo jos per dieną pabrango apie 25 proc., o nuo metų pradžios jų kaina jau pakilo daugiau kaip 200 proc.

Pelningumą gerina ir Europos įmonės

Europoje įmonės dar tik pradeda skelbti savo rezultatus. Rugpjūčio pradžioje maždaug trečdalis „STOXX Europe 600“ buvo paviešinusios savo pusmečio veiklos ataskaitas. Iki šiol lūkesčius viršijo 58 proc. įmonių, kai ilgalaikis istorinis vidurkis siekia 54 proc.

Europoje tikimasi 4,8 proc. pelnų mažėjimo, bet šiam rezultatui didelę įtaką taip pat turi energetikos sektorius. Pašalinus jį, Europos įmonių pelningumas turėtų būti išaugęs net 11,5 proc., palyginti su rezultatais prieš metus.

Atsistatęs Europos bankų sektorius

Europoje rinkos dalyvius teigiamai nuteikė finansų sektorius, kuriam yra palanki augančių palūkanų aplinka, o gerų rezultatų čia buvo laukiama dar praėjusiais metais. Tačiau šį pavasarį rožinius akinius privertė nusiimti Šveicarijos bankas „Credit Suisse“, kurį dėl finansinių sunkumų turėjo perimti kitas šios šalies bankininkystės atstovas UBS.

Vis dėlto, kaip parodė antro ketvirčio ataskaitos, 69 proc. šio sektoriaus įmonių sugebėjo pranokti slogius analitikų lūkesčius: 23 stambiausius Europos bankus apimantis indeksas „EURO STOXX Banks“ nuo kovo mėnesio žemumų yra pakilęs beveik 20 proc.

Technologijų sektorius rodė solidžius rezultatus ne tik už Atlanto, bet ir Senajame Žemyne. Nors pajamos iš esmės nesikeitė, metinis pelnų augimas per antrąjį ketvirtį sudarė net 72 proc. Rezultatus rugpjūčio pradžioje jau buvo paskelbusios 34 iš 43 didžiųjų šio sektoriaus įmonių Europoje.

Kinijos rinka – išimtis bendroje tendencijoje

Daugiausia investuotojų dėmesio besivystančiose rinkose sulaukia Kinija, kurios ekonomikos augimas neatitinka lūkesčių. Per antrą šių metų ketvirtį Kinijos ekonomika paaugo 6,3 proc., kai buvo tikėtasi bent 7,1 proc. augimo.

Ekonominis veiklų po pandemijos suaktyvėjimo efektas pasireiškė tik per pirmą metų ketvirtį. Tuo metu sunkumai Kinijos NT ekonomikos sektoriuje, kurie tęsiasi jau nuo 2022 m., niekur neišnyko. Tai gali būti toliau ribojančiu veiksniu Kinijos ekonomikos augimui ir atitinkamų įmonių rezultatams.

Kinijos akcijos, veikiamos politinės rizikos ir lūkesčius neatitinkančio augimo, rugpjūčio pradžioje buvo tik keliais procentais brangesnės nei 2022 m. pabaigoje.

Palankios tendencijos tolesniam augimui

Bendras finansų rinkų dalyvių sentimentas gerėja ir įmonių rezultatų dinamika rodo kur kas geresnę situaciją nei buvo galima tikėtis šių metų pradžioje. Įmonių pajamos nemažėja daugelyje pasaulio regionų, transporto ir energijos sąnaudos reikšmingai susitraukė, o JAV dol. atsitraukė nuo aukštumų prieš daugelį valiutų. Šios tendencijos yra palankios įmonių pelningumui, kuris turėtų atsigauti tiek JAV, tiek Europoje ir Kinijoje.

Didžiausi pelnų augimai JAV tikėtini nekasdienio vartojimo prekių ir paslaugų, komunikacijų, bei pramonės sektorių įmonėse. Nemaža dalis šių įmonių per 2022 m. susidūrė su įvairiais trikdžiais pradedant Rusijos karu Ukrainoje ir jo paveiktu vartotojų sentimentu, tiekimo grandinių sutrikimais, aukšta infliacija.

Pelningumo sumažėjimą turėtų patirti minėtas energetikos sektorius, taip pat žaliavų išgavėjai ir sveikatos apsaugos sektoriaus įmonės. Pastarąsias paveikė kritę vakcinų nuo koronaviruso pardavimai. Tiesa, šis veiksnys analitikų jau įskaičiuotas ir, kaip matome iš pirmo pusmečio rezultatų, sveikatos sektoriaus įmonės taip pat atrodo geriau nei tikėtasi.

Žvelgiant į 2024 m. perspektyvas matoma dar daugiau optimizmo ir laukiama visų pagrindinių ekonomikos sektorių augimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.