Pabrangusi nuoma studentus nori nenori verčia gręžtis į bendrabučius: skelbia, kiek paklos už gyvenimą Klaipėdoje

Nors studijų laikai daugeliui asocijuojasi su gyvenimu bendrabučiuose, kurį laiką studentai ieškodavo patrauklesnių gyvenimo sąlygų – nuomodavosi butus ar atskirus kambarius. Visgi Klaipėdos aukštųjų mokyklų bendrabučių valdytojai teigia, jog jaučiamas išaugęs bendrabučių poreikis, o tai nulemti galėjo nepalanki ekonominė situacija.

Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos universiteto bendrabutis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos universiteto bendrabutis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos universiteto bendrabutis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos universiteto bendrabutis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Grėtė Ubartaitė

Aug 23, 2023, 12:21 PM

Nors norinčiųjų apsigyventi Klaipėdos universiteto (KU) nuomojamuose kambariuose paraiškų teikimo terminas dar nesibaigė, KU vyresnysis administratorius bendrabučių tarnyboje Lukas Kaminskas teigė, jog naujų gyventojų šiais metais bus daugiau nei pernai.

„Turime du bendrabučius: Universiteto al. 12 2022 m. rugsėjo mėn. gyveno – 164 studentai, iš jų 102 ten gyvens ir šiais metais. Statybininkų pr. 43 2022 m. rugsėjo mėn. gyveno 162 studentai, iš jų 106 gyvens ir šiais metais. Būsimiems mokslo metams jau sulaukėme 89 prašymų bendrabučiui gauti“, – statistika pasidalijo L.Kaminskas.

Kadangi universiteto turimų kambarių skaičius ribotas, pirmiausia bendrabučiuose kviečiami apsigyventi toliausiai nuo uostamiesčio gyvenantys studentai, našlaičiai taip pat apgyvendinami be eilės.

Jei turimų bendrabučių kambarių vietų nepakaktų, studentams numatyta galimybė apsigyventi ne universiteto valdomuose objektuose.

Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) bendrabučių valdytoja Areta Lenkauskienė teigė, jog praėjusiais 2022–2023 mokslo metais trijuose Klaipėdos valstybinės kolegijos bendrabučiuose gyveno beveik 700 studentų.

„Studentų, norinčių gyventi bendrabutyje, skaičius, lyginant su ankstesniais metais, manau, didėja. Kadangi kambarių turime pakankamai, dažnai būna, jog mūsų patalpose apsigyvena ir kitų aukštųjų mokyklų studentai“, – „Vakarų ekspresui“ pasakojo A.Lenkauskienė.

Pigesnė alternatyva

Abiejų aukštųjų mokyklų atstovai sutartinai tvirtino, jog išaugusios nuomos kainos studentams tampa nebeįkandamos, todėl jiems tenka ieškoti pigesnių gyvenamųjų vietų.

„Geopolitinės situacijos nulemtas nuomojamų butų stygius bei augančios nuomos kainos paverčia bendrabučius patrauklesne alternatyva“, – galimas augančią bendrabučių paklausos priežastis įvardijo L.Kaminskas.

Jis pridūrė, jog Klaipėdos universiteto bendrabučio kainos išliks tokios, kaip ir praėjusiais metais.

„Moderniajame Universiteto al. 12 bendrabutyje studentas, pasirašęs ilgalaikę sutartį, turi mokėti 116–220 eurų už vieną vietą kambaryje, o senajame Statybininkų pr. 43 bendrabutyje – 63–98 eurus. Kainos priklauso nuo kambario tipo (vienvietis, dvivietis ar trivietis), studijų rūšies (nuolatinis ar dalinis studentas)“, – detales pasakojo Klaipėdos universiteto vyresnysis administratorius bendrabučių tarnyboje.

Panašias kambarių kainas įvardijo ir Klaipėdos valstybinės kolegijos bendrabučių valdytoja.

„Nuo šių metų birželio 1 dienos už kambarį studentai turi mokėti 10 eurų daugiau nei pernai. Įkainiai svyruoja nuo 70 iki 130 eurų.

Mūsų kolegijos kambariai skirstomi į tris kategorijas: pirmosios kategorijos kambariai yra geriausios būklės, turi indais ir buitine technika aprūpintą virtuvę, taip pat kiekvienam blokui yra skirtas atskiras dušas ir sanitarinis mazgas.

Antros kategorijos kambariai taip pat sutvarkyti bei turi kiekvienam blokui skirtus dušus, tačiau jų gyventojai turi naudotis bendra virtuve ir sanitariniu mazgu.

Trečios kategorijos kambarių gyventojai naudojasi tiek bendra virtuve, tiek bendrais dušais ir sanitariniais mazgais“, – kainų ir kambarių skirtumus įvardijo A.Lenkauskienė.

„Bendrabučiuose pageidauja apsigyventi ne tik pirmo kurso studentai, bet taip pat grįžta būsimi antro arba trečio kurso studentai, kurie buvo pasirinkę apgyvendinimą privačiame sektoriuje, o tai greičiausiai nulėmė smarkiai išaugusios nuomos kainos“, – pastarųjų metų tendencijas apibūdino A.Lenkauskienė.

Kokybė gerėja

Nors anksčiau žodis „bendrabutis“ dažnam asocijuodavosi su itin prastos kokybės kambariu, situacija gerėja.

„Priklausomai nuo paskirto biudžeto ir kitų papildomų lėšų, mes kiekvienais metais bendrabučius tvarkome. Mažesnius remonto darbus atliekame nuolat, reguliariai lankome kambarius, žiūrime, kurie atrodo prasčiausiai. Metų pradžioje sudėliojame planus, ką norime sutvarkyti, ir tai įgyvendiname.

Šiuo metu laukiame, kada prasidės vieno iš centre esančių bendrabučių renovacija, jau patvirtinti planai ir projektai“, – apie kambarių būklę kalbėjo A.Lenkauskienė.

Ji pridūrė, jog kolegijos vidaus taisyklės numato, kad kosmetinius remontus savo kambariuose gali atlikti ir patys studentai, jei jų netenkina vieni ar kiti kambario aspektai.

Tiesa, kolegija šių remontų nefinansuoja, todėl išlaidas reikia padengti patiems studentams.

Panaši tvarka galioja ir Klaipėdos universiteto bendrabučiuose.

„Kadangi bendrabučiai dirba visus metus, smulkius kosmetinius remontus susiplanuojame atlikti vasaros atostogų metu.

Dažniausia reikia paglaistyti, padažyti ar patinkuoti. Taip studentams leidžiame pasiremontuoti kambarius, bet tik senajame mūsų bendrabutyje.

KU miestelyje stovintis bendrabutis dar sąlyginai naujas ir jame siekdami išlaikyti vientisumą kambarių tvarkymu rūpinamės mes“, – pasakojo L.Kaminskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.