Elektroninių cigarečių versle įsiplieskė ginčas dėl sąžiningos konkurencijos

Pasak dienraščio Diena.lv, iki šiol palyginti ramiam elektroninių cigarečių ir jų pildymo medžiagų verslui taip pat nepavyko išvengti aršios konkurencijos ir ginčų dėl galiojančių taisyklių, įskaitant pagrindinius laisvos ir sąžiningos konkurencijos principus, laikymosi.

Iki šiol palyginti ramiam elektroninių cigarečių ir jų pildymo medžiagų verslui taip pat nepavyko išvengti aršios konkurencijos ir ginčų dėl galiojančių taisyklių, įskaitant pagrindinius laisvos ir sąžiningos konkurencijos principus, laikymosi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iki šiol palyginti ramiam elektroninių cigarečių ir jų pildymo medžiagų verslui taip pat nepavyko išvengti aršios konkurencijos ir ginčų dėl galiojančių taisyklių, įskaitant pagrindinius laisvos ir sąžiningos konkurencijos principus, laikymosi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 9:42 AM, atnaujinta Sep 5, 2023, 8:47 PM

Viena iš Latvijos rinkoje veikiančių įmonių yra „SIA Ecodumas“, Lietuvoje tuo pačiu pavadinimu veikiančios UAB „Ecodumas“, kuri, kaip prieš kelerius metus rašė delfi.lt, taip pat buvo sulaukusi nemalonumų Lietuvoje, seserinė įmonė.

Ši Kaune registruota lietuviško kapitalo įmonė yra ilgametė Latvijoje registruotos „SIA Pro Vape“ verslo partnerė. Sprendžiant iš abiejų įmonių pateiktų metinių ataskaitų, tikėtina, kad UAB „Ecodumas“, naudodamasi „SIA Pro Vape“ patirtimi ir žiniomis, sugebėjo sėkmingai plėtoti savo prekybos vietas ir pasiūlyti platų produktų asortimentą ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių gyventojams. Bendradarbiaujant su Latvijos įmone, UAB „Ecodumas“ buvo prieinama išsami informacija apie „SIA Pro Vape“ prekės ženklus ir jų populiarumo rodiklius Baltijos šalių rinkoje.

Sėkmingas latvių ir lietuvių bendradarbiavimas buvo trumpalaikis ir baigėsi liūdnai. UAB „Ecodumas“ neįvykdė savo įsipareigojimų ir Latvijos įmonei susidarė skolų. Tuo metu Lietuvos įmonė išplėtė savo pardavimus. UAB „Ecodumas“ vis dar prekiauja elektroninėmis cigaretėmis „SALT BAR“, kurių forma ir išvaizda yra labai panašios ar net identiškos, todėl jas lengva supainioti su „SIA Pro Vape“ platinamais produktais.

Tarp įmonių nesutarimų nebūtų, jei „SALT BAR“ būtų abiem įmonėms priklausantis Europos Sąjungos prekių ženklas. Jis priklauso tik bendrovei „SIA Pro Vape“, tačiau iš tikrųjų šiuo prekės ženklu pažymėtus gaminius parduoda ir lietuviai. Neteisėtas prekių ženklų naudojimas yra pažeidimas.

Valstybės pajamų tarnyba gavo dokumentus, patvirtinančius, kad Latvijoje veikianti elektroninių cigarečių ir jų komponentų prekybos įmonė „SIA Ecodumas“, kurios savininkai ir vadovai yra lietuviai Vidūnas Gaudzevičius ir Edvinas Izokaitis, oficialiai įdarbina labai nedaug žmonių, tačiau tuo pat metu valdo tiek parduotuvių, kiek oficialiai jose įdarbinti žmonės negalėtų atlikti viso darbo ir aptarnauti jų potencialių klientų.

Pareiškėjas ištyrė, kad „Ecodumas“ turi 27 parduotuves ir vieną sandėlį įvairiose Latvijos vietose, tačiau paskutinėje pateiktoje bendrovės metinėje ataskaitoje nurodyta, kad bendrovėje dirba tik 14 darbuotojų. Logiškai mąstant, kyla klausimas, ar 14 darbuotojų gali vienu metu dirbti 27 parduotuvėse ir viename sandėlyje. (*Šią informaciją matome iš oficialios metinės įmonės ataskaitos, kuri yra naujausia, nes nėra pateiktos metinės ataskaitos už 2022 metus, o čia paminėtos išvados ir abejonės yra pagrįstos viešai prieinama informacija).

Parduotuvių darbo laikas – nuo 10.00 ryto iki 21.00 vakaro. Tai reiškia, kad net teoriškai 14 darbuotojų negali vienu metu dirbti 27 parduotuvėse. Jei negali, kyla kitas klausimas, ar nėra taip, kad įmonėje žmonės dirba nelegaliai. Tai reiškia, kad Lietuvos įmonė sutaupo lėšų nemokėdama mokesčių. Sutaupytos lėšos leidžia prekybos tinklui mažinti kainas, todėl jos yra mažesnės nei konkuruojančių parduotuvių, kuriose darbuotojai įdarbinami legaliai.

Tai, kad Lietuvos „Ekodumas“ turi savitą supratimą, kaip vykdyti verslą, rodo ir kiti faktai. Prieš kelerius metus Lietuvoje registruotos UAB „Ecodumas“ atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl to, kad savo parduotuvėse prekiavo narkotinėmis medžiagomis (CBD). 2021 m. balandį Lietuvos naujienų portalai delfi.lt ir kaunas.kasvyksta.lt pranešė, kad elektroninėmis cigaretėmis ir jų priedais prekiaujanti Lietuvos bendrovė „Ecodumas“ teisme gynėsi nuo kaltinimų dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis ir jų kontrabandos. Tiek bendrovė, tiek jos vadovai Edvinas Izokaitis ir Tomas Stankevičius buvo kaltinami sunkiais nusikaltimais.

Kaltinamajame akte buvo teigiama, kad bendrovė į Lietuvą importavo elektroninių cigarečių skysčio, kurio sudėtyje yra tetrahidrokanabinolio. Tai medžiaga, kurią Lietuvoje platinti draudžiama. Gynėjas teigė, kad uždraustų medžiagų įvežimas buvo neabejotinai neleistinas, tačiau įvyko nesusipratimas. Remiantis pirminiu prokuratūros kaltinimu, bendrovės vadovams grėsė 8–10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Ikiteisminis tyrimas įmonės „Ecodumas“ ir įmonės vadovų atžvilgiu buvo pradėtas Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui gavus informacijos, kad didžiausias Lietuvoje elektroninių cigarečių ir jų priedų prekybos tinklas „Ecodumas“ galimai prekiauja draudžiamais preparatais – narkotinių medžiagų turinčiais cigarečių skysčiais.

Atliekant procesinius veiksmus vienoje iš prekybos vietų buvo rasta 12 butelių. Juose rasta draudžiamos medžiagos tetrahidrokanabinolio. Bylos medžiaga rodė, kad „Ecodumas“ šias medžiagas pirko ir gabeno iš Jungtinės Karalystės.

Kauno apygardos teisme kaltinamieji savo kaltės nepripažino. Jie pasinaudojo įstatymo numatyta galimybe duoti parodymus po to, kai apklausti visi liudytojai.

Ikiteisminio tyrimo metu bendrovės „Ecodumas“ direktorius E.Izokaitis ir jo kolega T.Stankevičius teigė nieko nežinoję apie į Lietuvą įvežtas medžiagas ir elektroninių cigarečių skysčio sudėtį. Šis produktas, kurį bendrovė importavo į Lietuvą, kai kuriose šalyse esą yra legalus, tačiau kitose – draudžiamas dėl jame esančios veikliosios medžiagos tetrahidrokanabinolio (THC).

Kaip teisme aiškino prokuroras, pasaulyje yra produktų, kurių sudėtyje yra THC, tačiau Lietuvos įstatymai draudžia tokių produktų pardavimą ir rinkodarą. ES vieningos sistemos nėra ir ji skiriasi priklausomai nuo šalies. Bendrovės „Ecodumas“ ir įmonės vadovų gynėjai teigė, kad įvyko nesusipratimas. Policijos rastus 12 butelių su elektroninių cigarečių skysčiu bendrovė „Ecodumas“ teisėtai buvo įsigijusi iš Jungtinės Karalystės bendrovės, veikiančios Europos Sąjungos valstybėje narėje, per tarptautinę parodą.

Visgi, UAB „Ecodumas“, jos vadovui E.Izokaičiui bei šios įmonės darbuotojui T.Stankevičiui baudžiamosios atsakomybės pavyko išvengti – Kauno apygardos teismas bylą nutarė perduoti atgal prokurorui, o prokuroras galiausiai priėmė sprendimą ikiteisminį tyrimą nutraukti nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl nusikalstamų veikų.

UAB „Ecodumas“ valdybos nariams, savininkams ir tikriesiems naudos gavėjams Vidūnui Gaudzevičiui ir Edvinui Izokaičiui išsiuntėme klausimus, ar 27 UAB „Ecodumas“ parduotuvėse parduodamų elektroninių cigarečių „Salt Bar“ prekės ženklas priklauso ir jų įmonei; kurioje stadijoje yra sprendžiamas ginčas tarp „SIA Pro Vape“ ir jiems priklausančios Lietuvos įmonės; ar tikrai 27 „SIA Ecodumas“ parduotuvėse ir viename sandėlyje vidutiniškai dirba 14 darbuotojų; kaip Lietuvos įmonė atsiskaito su savo darbuotojais – pagal darbo sutartį, įmonės sutartį ar kitaip?

Per savaitę taip ir nesulaukėme atsakymų į minėtus klausimus.

Papildyta UAB „Ecodumas“ komentaru:

„Informacija, kuri pasirodė Latvijos žiniasklaidoje ir vėliau pasirodė Lietuvos naujienų portaluose, yra tikrovės neatitinkanti. Tai yra melagingas konkurentų šmeižtas, kuriam paneigti bus imtasi teisinių priemonių su reikalavimu viešai paneigti paskleistą informaciją ir galbūt atlyginti moralinę žalą. Apie tai informuosime žiniasklaidą patys, nes negalime taikytis su bendrovės ir jos darbuotojų reputaciją menkinančiais, tikrovės neatitinkančiais ir tiesiog melagingais teiginiais.

Ypač norime atkreipti dėmesį į tai, kad Latvijos žiniasklaida, pasikreipusi į mus dėl komentarų, net nelaukė mūsų atsakymo ir paskelbė savo nuomonę, ką laikome visiškai nepriimtinu veiksmu ir šalisku veiksmu.

Norime aiškiai pabrėžti kelis dalykus: priešingai nei teigiama, buvo tik nesusipratimas dėl CBD produkcijos, tačiau visi teismo procesai dėl šio klausimo yra jau seniai pasibaigę ir mūsų įmonė bei jos darbuotojai yra pilnai išteisinti.

SIA „Pro Vape“ nėra „SALT BAR“ prekės ženklo savininkas ir teiginiai apie mūsų bendrovės priklausomybę nuo jų yra visiškai netiesa.

„Ecodumas“ šiuo metu turi 65 darbuotojus, tai yra daug daugiau nei nurodyta publikacijoje ir, be abejonės, visi mokesčiai yra mokami laiku ir sąžiningai.

Be to, „ECODUMAS“ jau seniai yra lyderis Lietuvos ir Latvijos rinkose ir bendradarbiauja su populiariausiais pasauliniais prekės ženklais. Mūsų santykiai su „SIA PRO VAPE“ prasidėjo kaip draugiškas gestas, kurie tuomet buvo mažai žinomi. Mūsų sėkmė ir augimas nėra susijęs su šia įmone.

Mes norime dar kartą pabrėžti, kad imsimės visų teisinių priemonių prieš tuos, kurie skleidžia netiesą apie bendrovę, jos veiklą bei darbuotojus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.