Nori įsigyti SIM kortelę – parodyk savo asmens dokumentą? Toks pasiūlymas jau skamba Seime

Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus. Siūlymas tai daryti pavasarį nuskambėjo ir Seime. Tada idėjai buvo pritarta, ją palaiko ir Vyriausybė.

Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus.<br>Lrytas.lt koliažas
Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus.<br>Lrytas.lt koliažas
Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus.<br>Stop kadras
Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus.<br>Stop kadras
Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus.<br>Stop kadras
Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus.<br>Stop kadras
Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus.<br>Stop kadras
Daug Europos šalių jau registruoja SIM kortelių naudotojus.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 7:05 PM

„Pateikiamas asmens dokumentas, jis nuskenuojamas, nufotografuojamas ir pateikiamas per programėlę telekomunikacijos bendrovei. Pateikus autorizuojamas ir aktyvuojama kortelė – tai trunka keletą minučių“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mindaugas Skritulskas.

Manoma, kad naudotojų registravimas padės kovoti su nusikaltimais, kuriems pasitelkiamas mobilusis ryšys.

„Tai yra ir sukčiavimo atvejai, kuomet išviliojamos įspūdingos sumos dažniausiai iš pagyvenusių asmenų. Naudojama kontrabandoje ir darant kitus nusikaltimus yra naudojamas autorizuotas ryšys, tarkime, informuojama apie padėtus sprogmenis“, – pastebėjimais dalijosi M.Skritulskas.

Vien šiais metais fiksuota pustrečio tūkstančio sukčiavimo atvejų, išviliota suma bendrai siekia beveik 7 mln. eurų. Dalis šių nusikaltimų atlikti pasitelkiant išankstinio mokėjimo SIM korteles.

„Išsiaiškinti, koks asmuo darė nusikaltimą ir nustatyti asmenybę. Jeigu SIM kortelės būtų registruojamos, jeigu būtų žinomi asmenys, kurie jas įsigijo, policijai tikrai palengvintų darbą“, – mano Policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Kai kurios telekomunikacijų įmonės sako, kad SIM kortelių naudotojų registravimas – brangus ir neefektyvus, mat sukčiai naudoja modernesnius būdus, pavyzdžiui, mobiliąsias programėles.

Pats registravimas su šiuolaikiniais tais metodais nekovoja, nes kai žmogus skambina iš mobiliosios programėlės, yra matomas duomenų srautas, o atsekti vartotoją yra praktiškai neįmanoma, net jei ta kortelė bus registruota net jei ta kortelė bus registruota“, – aiškino „Tele2“ Viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė.

Telekomunikacijų įmonės atstovė atkreipia dėmesį, kad pradėjus registruoti SIM korteles gali išaugti šešėlinis kortelių pardavimas.

„Pats registravimas gali paskatinti kitus nusikalstamus veiksmus, pavyzdžiui, kortelių įvežimą iš kitų šalių, kortelių registravimą kitų žmonių vardu, jau nekalbant apie tai, kad sukčiai tikrai gali pasinaudoti situacija ir eiti pas socialiai pažeidžiamus žmones, apsimesdami kortelių registruotojais“, – komentavo A.Buitkutė.

Ryšių reguliavimo tarnybos tarybos narys Giedrius Pūras sako, kad kortelių registravimas apsunkintų sukčių veiklą, vis dėlto į problemą siūlo žiūrėti kompleksiškai, įvertinant siekiamą naudą ir kaštus. Ryšių reguliavimo tarnyba yra pasiūliusi ir kitų būdų, kaip pažaboti sukčius.

„Šiais metais pasiūlėme taip vadinamas autorines teises SMS žinučių siuntėjams. Jei siuntėjas, bankas ar kita įstaiga, nori užtikrinti, kad tiktai jų vardu būtų pasiekiami Lietuvos abonentai, jis gali kreiptis į operatorius ir sutarti tam tikrus indikatorius, su kuriais tiktai tos žinutės pasiektų galutinius paslaugų gavėjus“, – tikino Ryšių reguliavimo tarnybos tarybos narys Giedrius Pūras.

Mobilaus ryšio tiekėjai sako, kad kai kurių priemonių kovojant su nusikaltėliais, jau imtasi.

Anot A.Buitkutės, galima blokuoti skambučius ar stabdyti SMS srautus, jei sulaukiama pranešimo apie sukčius. Taip pat yra blokuojamas priėjimas prie netinkamo turinio svetainių, veikia ir interneto apsauga, kuri įspėja vartotojus apie nesaugias nuorodas.

Ryšių reguliavimo tarnyba nurodo, kad išankstinio mokėjimo SIM kortelės Lietuvoje sudaro daugmaž trečdalį visų naudojamų kalbinio ryšio kortelių. Tai yra apie milijoną du šimtus tūkstančių SIM kortelių.

Išankstinio mokėjimo SIM korteles dažniausiai renkasi moksleiviai, studentai, senjorai, iš kitų šalių atvykę asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.