Šie veiksmai gali kainuoti tūkstančius: priminė, kas yra nesąžininga prekyba ir kas gresia nepaisantiems įstatymų

Žemės ūkio ir maisto produktų tiekėjų bei šių produktų pirkėjų interesų pusiausvyrą nuo 2021-ųjų užtikrina Nesąžiningos prekybos praktikos žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo grandinėje draudimo įstatymas. Kaip šio įstatymo laikomasi, kontroliuoja VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra. Agentūros tikslas, visų pirma, informuoti tiekėjus, kas yra nesąžininga prekyba, kaip elgtis su ja susidūrus, o prireikus – įspėti pirkėją arba skirti baudas. Maistu, gėrimais ir žemės ūkio produktais prekiaujančios įmonės, ypač smulkieji ūkininkai, bene dažniausiai susiduriantys su nesąžininga prekyba, skatinami pasidomėti, kokie veiksmai laikomi nesąžiningais ir kuomet Agentūra gali jiems padėti.

Kreipiantis į Agentūrą labai svarbu pateikti kuo daugiau informacijos: kokia nesąžininga prekybos praktika jo ar kitos verslo subjekto atžvilgiu taikoma, nurodyti kas, kada, kokiu būdu ir kokį veiksmą padarė, daro ar rengiasi padaryti ir panašiai, sužinojimo apie galimo pažeidimo datą ir aplinkybes ir, jei įmanoma, pridėti bet kokius dokumentus, duomenis ar informaciją, atskleidžiančią galimo pažeidimo požymius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kreipiantis į Agentūrą labai svarbu pateikti kuo daugiau informacijos: kokia nesąžininga prekybos praktika jo ar kitos verslo subjekto atžvilgiu taikoma, nurodyti kas, kada, kokiu būdu ir kokį veiksmą padarė, daro ar rengiasi padaryti ir panašiai, sužinojimo apie galimo pažeidimo datą ir aplinkybes ir, jei įmanoma, pridėti bet kokius dokumentus, duomenis ar informaciją, atskleidžiančią galimo pažeidimo požymius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2023, 11:00 AM

Informuoja ir gina

Nesąžiningos prekybos praktikos žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo grandinėje draudimo įstatymas (NPPDĮ) galioja iki 350 mln. eurų metinių pajamų gaunantiems tiekėjams: ūkininkams, žemės ūkio bendrovėms, kooperatyvams, perdirbėjams, supirkėjams, didmeninei ir mažmeninei prekybai, išskyrus penkis didžiuosius prekybos tinklus. Didelę rinkos galią turinčių mažmeninės prekybos įmonių (penkių didžiųjų prekybos tinklų) priežiūrą ir toliau vykdo Lietuvos Respublikos konkurencijos taryba.

Ypač dažnai dėl nesąžiningos prekybos nukenčia smulkieji ūkininkai – jų produkciją perkančių partnerių prekybinės galios paprastai būna gerokai didesnės.

Nors Agentūros, atliekančios žemės ūkio produktų pirkimo-pardavimo priežiūrą, pagrindinė funkcija – prevencinė veikla: užkirsti kelią nesąžiningai prekybai, aktyviai informuojant rinkos dalyvius – tiek parduodančius žemės ūkio ir maisto produktus, tiek juos perkančius, kaip tą daryti sąžiningai, tačiau, prireikus, Agentūra gali ne tik sustabdyti neteisėtus pirkėjų veiksmus, bet ir skirti baudas. Už Agentūros darbuotojų įpareigojimo nutraukti draudžiamus veiksmus nevykdymą gresia 300 eurų už kiekvieną nevykdymo arba netinkamo vykdymo dieną. Už trukdymą Agentūros darbuotojams atlikti tyrimą baudos siekia nuo 100 iki 700 eurų.

Tiekėjas, į VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūrą, gali kreiptis dėl Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos šalyje veikiančių juridinių ar fizinių asmenų, taip pat viešųjų subjektų, kurie iš tiekėjo perka žemės ūkio, maisto produktus.

Bene dažniausiai pasitaikantis pirkėjų piktnaudžiavimas – neatsiskaitymas laiku sutartyse numatytais terminais, dėl ko produktų tiekėjai negauna pajamų. Naujasis įstatymas draudžia sutarčių vienašalius arba atgaline data atliekamus pakeitimus, susijusius su maisto produktų pristatymo dažnumo, būdo, laiko, vietos, kainų ar taikomų kokybės standartų sąlygomis. Atsiskaityti už greitai gendančios žemės ūkio produktus būtina per 30 kalendorinių dienų nuo jų gavimo dienos. Atsiskaityti už negreitai gendančios žemės ūkio produktus privalu per 60 kalendorinių dienų.

Kreiptis – patogiais būdais

Kreipiantis į Agentūrą labai svarbu pateikti kuo daugiau informacijos: kokia nesąžininga prekybos praktika jo ar kitos verslo subjekto atžvilgiu taikoma, nurodyti kas, kada, kokiu būdu ir kokį veiksmą padarė, daro ar rengiasi padaryti ir panašiai, sužinojimo apie galimo pažeidimo datą ir aplinkybes ir, jei įmanoma, pridėti bet kokius dokumentus, duomenis ar informaciją, atskleidžiančią galimo pažeidimo požymius.

Įtariantys, kad tiekėjo teisės yra pažeistos ir tiekėjo atžvilgiu pirkėjas taiko nesąžiningus veiksmus, į Agentūrą gali kreiptis tel. +370 631 03555, el. paštu: pranesk@litfood.lt. Asmenys gali kreiptis anonimiškai.

Nors Agentūros Lietuvoje vykdoma veikla – palyginti nauja, neseniai, įvertinusi 45 priežiūros institucijas, Ekonomikos ir inovacijų ministerija paskelbė, kad didžiausią pažangą per pastaruosius metus padarė būtent VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra.

Kas yra nesąžininga prekyba?

Tiekėjai, kuriems kyla įtarimų dėl vykdomų nesąžiningų prekybos veiksmų, skatinami kreiptis ir pasikonsultuoti. Specialistai įvertins situaciją, peržiūrės turimus pareiškėjo duomenis, prireikus – inicijuos tyrimą dėl vykdomos nesąžiningos prekybos.

Šie veiksmai griežtai draudžiami

Pirkėjui yra draudžiama taikyti tiekėjo atžvilgiu šiuos nesąžiningus veiksmus:

– nesudaryti rašytinės pirkimo–pardavimo sutarties parduodant žemės ūkio ir maisto produktus;

– vienašališkai pakeisti pirkimo–pardavimo sutarties sąlygas – žemės ūkio ir maisto produktų tiekimą arba pristatymo dažnumą, būdą, vietą, laiką arba tiekimo ar pristatymo apimtis, kokybės standartus, kainas ir panašiai;

– vėluoti atsiskaityti už Tavo parduodamą produkciją – ilgiau kaip per 60 kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutartyje nustatyto šių produktų pristatymo laikotarpio;

– vėluoti atsiskaityti už greitai gendančius žemės ūkio ir maisto produktus – ilgiau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutartyje nustatyto šių produktų pristatymo laikotarpio;

Jei perkama produkcija nepriskiriama prie atitinkamos produktų kategorijos, draudžiama:

– reikalauti papildomai mokėti už parduotų produktų sandėliavimą, saugojimą ar reklamą;

– padengti visas su žemės ūkio ir maisto produktams taikomomis nuolaidomis susijusias išlaidas arba jų dalį;

– grąžinti sugedusius ar neparduotus produktus, neketinant už juos sumokėti;

-atšaukti greitai gendančių žemės ūkio ir maisto produktų užsakymą pirkėjo likus mažiau kaip 30 kalendorinių dienų;

– neteisėtai gauti, naudoti arba atskleisti komercines paslaptis;

– reikalauti kompensuoti išlaidas, susijusias su vartotojų skundų nagrinėjimu, nors dėl to nėra tiekėjo aplaidumo ar kaltės.

Lietuvoje veikianti viešoji įstaiga Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra yra pelno nesiekianti įstaiga, kurios tikslas – tenkinti viešuosius interesus, įgyvendinti įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka valstybės politikos priemones žemės ūkio ir maisto produktų rinkos priežiūros srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.