Ateityje cigarečių nebeliks?

„Cigarečių vieta yra muziejuje, kelio atgal nebėra“, – sakė „Philip Morris International“ Šiaurės Rytų Europos regiono viceprezidentas Michalas Mierzejewskis.

„Philip Morris International“ Šiaurės Rytų Europos regiono viceprezidentas M.Mierzejewskis: „Mūsų pramonės ateitis yra inovatyvūs produktai.“<br>Bendrovės nuotr.
„Philip Morris International“ Šiaurės Rytų Europos regiono viceprezidentas M.Mierzejewskis: „Mūsų pramonės ateitis yra inovatyvūs produktai.“<br>Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 2:12 PM

Atvykęs skaityti pranešimo į „Investuotojų forumo“ konferenciją, M.Mierzejewskis interviu „Lietuvos ryto“ televizijai papasakojo apie tabako industrijoje vykstančius pokyčius, rūkymą ateityje pakeisiančias inovacijas ir rugsėjį minimą 30-ąjį kompanijos veiklos Lietuvoje jubiliejų.

– Kompanija „Philip Morris International“ buvo pirmoji užsienio investuotoja atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje ir šiemet švenčia 30 metų gyvavimo Lietuvoje sukaktį. Kaip vertinate šiuos dešimtmečius?

Ar investicijos atsipirko?

– Labai džiaugiamės galėdami švęsti mūsų investicijos Lietuvoje 30-ąjį jubiliejų. Žvelgiant į 30 metų praeitį, tai buvo laikas po ekonomikos griuvimo, Lietuva dar nebuvo nei Europos Sąjungos, nei NATO narė.

Todėl kolegoms priimti sprendimą investuoti nebuvo lengva. Bet, be abejonės, tai buvo vienas geriausių investicinių sprendimų.

Kaskart lankydamasis Lietuvoje matau didelių pokyčių. Dabar tai modernios ekonomikos, puikių žmonių šalis, Vilniaus miestas labai pasikeitė.

Mūsų fabrikas 1993 metais buvo privatizuotas, 1996–1997 m. pastatėme naują fabriką. Didelė dalis lietuvių savo karjerą pradėjo Klaipėdoje ir Vilniuje dirbdami „Philip Morris“ įmonėje.

Paminėjimo verti kolegos, kuriems bendrovė padėjo pasiekti tarptautinės karjeros aukštumų. Vienas jų vadovauja vienam mūsų filialų Kanadoje, kitas – Filipinuose.

Mano ankstesnės pozicijos vadovas, kuris taip pat yra lietuvis, vadovauja visam mūsų „duty-free“ verslui visame pasaulyje. Todėl manau, kad sėkmingą karjerą susikūrę lietuviai pasiekė fantastiškų rezultatų.

Taip pat verta paminėti, kad mūsų gamykla Klaipėdoje yra trečioje vietoje pagal bendrą gamybos apimtį, kad 98 proc. produkcijos eksportuojama į įvairias pasaulio rinkas. Tai yra puikūs rezultatai, fantastiška komanda ir šalis.

– Vilniaus konferencijoje skaitėte pranešimą „Priimkite spaudimą: prognozuokite, prisitaikykite, pasiekite sėkmę“ (angl. „Embrace the Pressure: Forecast, Adapt, Succeed“). Kokiais svarbiausiais akcentais galėtumėte pasidalyti? Kaip verslas gali išlikti tvarus ir pelningas šiandieniniame pasaulyje?

– Konferencija labai įkvepianti, o daugelis pranešėjų dėmesį skiria besikeičiančiam pasauliui ir bando nuspėti, kas mūsų laukia ateityje.

Grįžtant prie industrijos ir įmonės, kuriai atstovauju, svarbiausias klausimas, kurį užduodame sau, – ko tikisi visuomenė?

Žmonės nori ir tikisi gyventi geriau ir ilgiau. Nuo 2000 metų iki 2019-ųjų pasiekta didelė pažanga – žmonių gyvenimo trukmė pailgėjo daugiau nei šešeriais metais.

Dabar laikas veiksmų imtis įvairioms pramonės šakoms. Reikia keisti ne tik mitybos, bet ir blogus įpročius.

Kadangi mūsų bendrovė nusprendė transformuoti verslą, esame visos industrijos nusistovėjusią tvarką griaunantys inovatoriai – nusprendėme sukti link mokslo ir inovacijų.

Štai kodėl prieš kelerius metus rinkoje pateikėme inovatyvią tabako kaitinimo sistemą, kuri Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administracijos patvirtinta kaip geresnis produktas vartotojams.

Mūsų pramonės ateitis, be abejonės, yra inovatyvūs produktai. Todėl versle toliau seksime mokslo pavyzdžiu.

– Kokie pagrindiniai tabako verslo iššūkiai, o gal čia daugiau galimybių?

– Jų yra daug, bet tarp didžiausių įvardyčiau, ar greitai galime atvesti visuomenę į naujų, geresnių produktų vartojimą.

Vieni to padaryti negalime. Lietuvoje, taip pat ir daugelyje kitų regionų turime labai gerą vartotojų įsitraukimą, kuris verslui neša sėkmę.

Bet esame pasiryžę ir įsipareigoję toliau dirbti mokslo srityje, plėtoti inovacijas, taip pat siekti atviro dialogo su Vyriausybe, kad ji pripažintų, kad šie produktai skiriasi nuo praeities produktų.

– Kokius Šiaurės Rytų Europos regiono ypatumus paminėtumėte?

– Keliaudamas iš vienos šalies į kitą matau tarp jų ne tik panašumų, bet ir skirtumų. Panašumai greičiausiai kyla iš mūsų istorijos.

Dauguma mūsų prisimena komunistinius laikus, tačiau šiandien galima matyti didžiulę žmonių energiją, jie jaučia laisvę, sunkiai dirba pastaruosius 30 metų, siekia sėkmės ir prieštarauja vidutiniškiems sprendimams.

Šios visuomenės yra atviros, nori keliauti, jaučiasi visateisiais Europos piliečiais ir yra motyvacijos, inovacijų ir požiūrio į ateitį pavyzdys Europoje.

Įvairiose Europos sostinėse klausydamas diskusijų girdžiu kalbant, koks yra priklausymo Europos Sąjungai šalutinis poveikis.

Girdėdamas, kad galiausiai Europa bus viena tauta ir nebeliks jokių skirtumų, manau, kad tai netiesa. Mes gauname naudos iš bendrosios rinkos. Mums naudingas laisvas žmonių ir prekių judėjimas.

Mes daug prisidedame prie Europos, bet vis tiek bet kurioje šalyje, po kurią keliauju ir kurioje bendrauju su žmonėmis, matau, kad kiekvienas mūsų yra skirtingas. Gražu, kad esame vienoje Europos šeimoje, kurioje puoselėjamos tos pačios vertybės, bet taip pat turime savo nacionalinę tapatybę, kurią verta išsaugoti.

– Kokie „Philip Morris“ planai Lietuvoje?

– Pirmiausia švenčiame 30-ies metų jubiliejų. Labai džiaugiamės savo komandos rezultatais ir tuo, kad daugelis vartotojų mano, jog mūsų nauji kaitinamojo tabako produktai yra geresni už įprastas cigaretes.

Prieš kelis mėnesius mūsų generalinis direktorius paskelbė, kad cigarečių vieta yra muziejuje, kelio atgal nėra. Ateityje cigarečių nebeliks ir jos nebebus parduodamos, tik klausimas, ar greitai.

Todėl siekiame bendro supratimo, kaip matome ateitį mes, kaip mato vartotojai.

Vyriausybė taip pat prisitaikys prie ateities, prie ateinančio mokslo ir naujovių.

Manau, kad Lietuvoje gali įvykti daug teigiamų pokyčių, tiesiog tai yra dialogo tarp mūsų ir visų suinteresuotų šalių klausimas (LR).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.