Papasakojo, kaip šiemet veiks Vilniaus kogeneracinė jėgainė: 100 proc. pajėgumo tikėtis dar neverta

Šį šildymo sezoną Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas dar neveiks pilnu pajėgumu, prognozuoja Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

Šį šildymo sezoną Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas dar neveiks pilnu pajėgumu, prognozuoja LEA.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šį šildymo sezoną Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas dar neveiks pilnu pajėgumu, prognozuoja LEA.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bagočiutė.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Agnė Bagočiutė.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Antanas Budraitis.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Antanas Budraitis.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lukas Juozapaitis

Sep 22, 2023, 12:27 PM

Pasak agentūros laikinosios vadovės Agnės Bagočiutės, nevertėtų tikėtis, kad pirmaisiais veikimo metais jėgainė dirbs 100 proc.

„Ji priartės prie pilno (pajėgumo – ELTA), bet (...) tai yra praktika ir kitose jėgainėse, kad 100 proc. pirmaisiais metais dažniausiai nebūna. Tad šiuo atveju tikėkimės priartės prie pilno pajėgumo, tačiau 100 proc. pirmais metais tikėtis nevertėtų“, – žurnalistams penktadienį sakė A. Bagočiutė.

Kol kas VKJ biokuro blokas veikia bandomuoju režimu, karštieji bandymai jėgainėje pradėti rugpjūčio 31 d.

Bendra jėgainės elektros galia sudarys 93 megavatus (MW), šiluminė galia – 239 MW.

„Šiuo metu į tinklą yra teikiama apie 40–50 MW ir pirmaisiais metais, Lietuva nėra išskirtinė, nes nei viena kogeneracinė jėgainė neveikia 100 proc. – ji dažniausiai pasiekia nuo 50 iki 80 proc. pajėgumą. Tai yra tiesiog įprasta kogeneracinių jėgainių praktika. Vilniuje, be abejo, tai priklausys ir nuo miesto poreikio. Bet tikimės, kad išvystys ir įprastus kitoms tokioms jėgainėms paleidimo kiekius“, – kalbėjo LEA direktorė.

Agentūros analitikai skaičiuoja, kad šį šildymo sezoną pradėjus dirbti VKJ biokuro blokui, iš biokuro bus gaminama 80 proc. visos šalies centralizuotos šilumos poreikio. Šiuo metu iš jo pagaminama 75 proc. šilumos energijos.

Tuo tarpu šios žaliavos poreikis išaugs nuo 4 iki 4,5 mln. kub. metrų.

„Jau yra preliminarūs skaičiavimai, kaip VKJ paveiks biokuro rinką, kuri padidės. Ir taip pat Vilniuje vyks pokyčiai, kur nuo dujų bus pereinama prie biokuro. Dabar vyksta karštieji bandymai, vyksta bandomasis, apie 30 kilovatų, šilumos tiekimas“, – sakė LEA duomenų analitikas Antanas Budraitis.

Dabar Vilniuje 60 proc. šilumos pagaminama iš dujų ir tik 40 proc. būtent iš biokuro. LEA skaičiuoja, kad pradėjus dirbti VKJ biokuras sudarys 90 proc. centralizuotos šilumos gamybos.

LEA taip skaičiuoja, jog ateinantį šildymo sezoną šilumos kainos turėtų laikytis įprastame ilgamečiame lygyje bei prognozuoja vidutinę 6–8 ct/kWh kainą – tai maždaug penktadaliu žemesnis tarifas nei pernai. Šias tendencijas labiausiai lemia stabilizavusios biokuro kainos. Šių metų paskutiniam ketvirčiui, teigia LEA, apsirūpinta 56 proc. reikiamo biokuro.

Agentūros duomenimis, šį rugsėjį šilumos kainos vidurkis 5 Lietuvos didmiesčiuose siekia 6,2 ct/kWh: 6,51 ct/kWh – Vilniuje, 5,3 ct/kWh – Kaune, 5,96 ct/kWh – Klaipėdoje, 5,98 ct/kWh – Šiauliuose, 7 ct/kWh – Panevėžyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.