Kriptovaliutos gali skaudžiai atsirūgti – paskyrė kalėti tiek metų, kiek žmonės net neišgyvena

Kriptovaliutos gali skaudžiai atsirūgti, bent jau kai kuriose valstybėse. Tuo įsitikino žlugusios Turkijos virtualių valiutų biržos steigėjas.

Virtualios valiutos kai kam jau užtraukė visiškai realias bausmes.<br>Unsplash.com nuotr.
Virtualios valiutos kai kam jau užtraukė visiškai realias bausmes.<br>Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-24 18:59, atnaujinta 2023-09-24 19:00

29 metų Fatihas Ozeras išgirdo baugiai skambantį teismo nuosprendį – jam teks kalėti 11 196 metus. Tas pat laukia ir jo sesers Serap bei brolio Guveno, kurie kartu su F.Ozeru valdė kriptovaliutų biržą „Thodex“.

Pastaroji buvo įsteigta dar 2017 m. ir netrukus tapo viena pagrindinių virtualių valiutų prekybos platformų Turkijoje. Pats F.Ozeras kurį laiką buvo vadinamas finansų genijumi, jis bandė užmegzti ryšius ir su valdžios atstovais.

Bet 2021 m. birža staiga sužlugo, investuotojų lėšos pradingo, o pats F.Ozeras pasislėpė. Paaiškėjo, kad jis išvyko į Albaniją. Pastarosios šalies valdžia šių metų birželį perdavė šį veikėją Turkijai, o čia jis sulaukė kaltinimų dėl pinigų plovimo, sukčiavimo ir nusikalstamos grupuotės sukūrimo.

Teisme „Thodex“ įkūrėjas aiškino, kad tikrai nebūtų veikęs taip mėgėjiškai, jei būtų turėjęs nusikalstamų planų. „Aš esu gana protingas, kad galėčiau vadovauti bet kuriai planetos institucijai. To įrodymas yra mano verslas, kurį įkūriau būdamas 22 metų“, – teigė jis.

Turkijos žiniasklaidos teigimu, iš šios kriptovaliutų platformos galėjo dingti net iki 2 mlrd. JAV dolerių. Bet prokurorai nustatė, kad investuotojų nuostoliai siekė 356 mln. lirų, – žlugimo metu tai buvo apie 43 mln. dolerių. Dabar ši suma dėl milžiniškos infliacijos siekia jau tik 13 mln. dolerių.

Vis dėlto teisėjai nebuvo gailestingi nei F.Ozerui, nei jo giminaičiams. Nustatyta, kad dėl jų veiklos nukentėjo 2027 asmenys, o bausmė apskaičiuota už kiekvienam nukentėjusiajam padarytą žalą ir įkalinimo laikas tiesiog susumuotas.

Akivaizdu, kad tiek metų už grotų praleisti nė vienas jų negalės. Tačiau teismas dar buvo palyginti gailestingas, nes prokuroras prašė įkalinti prekeivius net 40 562 metams.

Turkijoje itin ilgas įkalinimas pradėtas taikyti nuo 2004 metų, kai buvo uždrausta mirties bausmė.

Tyrimų nemažai

Pernai žlugo viena didžiausių pasaulio kriptovaliutų biržų FTX. Jos įkūrėjas Samuelis Bankmanas-Friedas buvo sulaikytas Bahamose.

Šiuo metu jis laukia teismo nuosprendžio JAV. Kol kas aiškinamasi, kiek nuostolių patyrė investuotojai, tačiau akivaizdu, kad jie sieks milijardus JAV dolerių.

Amerikos valdžia neseniai pradėjo tyrimus dėl kitų virtualių valiutų rinkos milžinų – „Binance“ bei „Coinbase“ – veiklos teisėtumo. Tiesa, kol kas atrodo, kad tai virs ilgu teisiniu procesu, nes teismai palaikė toli gražu ne visus kaltinimus.

Parengta pagal „Bbc.co.uk“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.