JAV naftos kainos pasiekė aukščiausią lygį per daugiau nei metus

JAV naftos kainos trečiadienio prekybos sesiją baigė aukščiausiame lygyje per daugiau nei metus.

JAV naftos kainos trečiadienio prekybos sesiją baigė aukščiausiame lygyje per daugiau nei metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
JAV naftos kainos trečiadienio prekybos sesiją baigė aukščiausiame lygyje per daugiau nei metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 12:35 PM

Kaip pranešama, lapkričio mėnesio ateities sandorių JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina pašoko 3,6 proc., iki 93,68 JAV dolerio už barelį.

Šuolis buvo užfiksuotas po to, kai duomenys parodė, kad netikėtai sumenko JAV naftos atsargos. Pastaruoju metu buvo stebima naftos kainų augimo tendencija – prieš tai Rusija ir Saudo Arabija buvo priėmusios sprendimus apriboti gavybos apimtis.

Pasak analitikų, naftos kainų padidėjimas nusmukdė JAV akcijas, kurios prekybos sesiją pradėjo aukštesniame lygyje, tačiau baigė būdamos mišrios, stebėjus naftos kainų augimą ir „apvirtus“ obligacijų pajamingumui.

„Fone esama daugybės tendencijų, kurios sukuria sudėtingą aplinką investuotojams – nuo kylančių palūkanų nomų iki augančių naftos kainų, taip pat fiksuojamas stipresnis dolerio kursas“, – pareiškė įmonės „Cresset Capital Management“ vyriausiasis investicijų pareigūnas Jackas Ablinas.

„S&P 500“ indeksas prekybos sesiją baigė be žymesnių prieaugių, kai tuo metu „Dow“ smuktelėjo, o „Nasdaq“ kiek paaugo.

Prieš tai Europos akcijos sesiją baigė žemesniame lygyje, o Azijos rinkos sugebėjo atsigauti po antradienį abiejose Atlanto pusėse stebėto intensyvaus išsipardavimo.

Daugiau neigiamo poveikio?

JAV Federalinis rezervų bankas (FED) praėjusią savaitę leido suprasti, kad iki metų pabaigos gali būti priimtas dar vienas sprendimas pakelti palūkanų normas, o institucijos vadovas Jerome'as Powellas ir kiti valdybos nariai nurodė, jog palūkanos gali būti palaikomos aukštesniame lygyje ilgesnį laiko tarpą.

„City Index“ analitikas Fawadas Razaqzada sako, kad akcijoms gresia tolesni nuostoliai.

„Lyginant su užsienio valiutų ir obligacijų rinkomis, akcijų rinkos investuotojai lėtai reagavo į makropavojus. Tai reiškia, kad esama daugiau vietos neigiamam poveikiui“, – teigė jis.

Doleris prisidėjo prie prieaugių, didesniam JAV obligacijų pajamingumui didinant šios valiutos kaip prieglobsčio patrauklumą ir tokiu būdu intensyvinant spaudimą eurui bei svarui.

JAV nacionalinė valiuta taip pat pasiekė aukščiausią lygį per 11 mėnesių jenos atžvilgiu, o tai pakurstė spėliones, kad Japonijos centrinis bankas gali dar kartą įsikišti į užsienio valiutų rinką, kad užkirstų kelią tolesniam savo valiutos smukimui.

Be to, prekybininkai stebi Vašingtoną, kur baiminamasi galimo vyriausybės uždarymo, nes įstatymų leidėjai nesutaria dėl biudžeto. Reitingų agentūra „Moody's“ jau įspėjo, kad vyriausybės uždarymas pakenktų šiuo metu aukštam JAV kredito reitingui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.