Tęsiasi medienos pramonės krizė – fabrikai negali veikti pilnu pajėgumu

Visoje Šiaurės Europoje tęsiasi medienos apdirbimo pramonės krizė. Skaičiuojama, kad lentpjūvės, medienos plokščių, celiuliozės fabrikai dirba trečdaliu mažesniu pajėgumu palyginti su praėjusiais metais. Ekspertai sako, kad, jei tik įmanoma, miškų kirsti nereiktų, o luktelti geresnių laikų ir kainų.

Visoje Šiaurės Europoje tęsiasi medienos apdirbimo pramonės krizė.<br>V.Balkūno nuotr.
Visoje Šiaurės Europoje tęsiasi medienos apdirbimo pramonės krizė.<br>V.Balkūno nuotr.
Visoje Šiaurės Europoje tęsiasi medienos apdirbimo pramonės krizė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Visoje Šiaurės Europoje tęsiasi medienos apdirbimo pramonės krizė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Visoje Šiaurės Europoje tęsiasi medienos apdirbimo pramonės krizė. <br>Pranešimo autorių nuotr.
Visoje Šiaurės Europoje tęsiasi medienos apdirbimo pramonės krizė. <br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-09-29 15:44

Bankrotai ir stabdymai

Štai Suomijoje, Kotka regione, laikinai uždaryta celiuliozės gamykla. Viena priežasčių – nutrūkęs žaliavos importas iš Rusijos Karelijos bei kaimyninių sričių.

Baltijos šalyse su pertrūkiais dirba plokščių gamybos fabrikai – produkcijos tiesiog neperka baldų gamintojai. Visas baldų rinkos stabtelėjimas siejamas su 2–3 kartus mažesne butų, o tuo pačiu ir naujakurių įsigyjamų baldų, paklausa.

Įtakos medienos pramonės stabtelėjimui turi Kinija, kurioje drastiškai krito vartojimas, stojo ir fabrikai.

Šiek tiek statybinės medienos vis dar perkama Australijoje ar Naujoje Zelandijoje. Tačiau absoliučiai nykus vaizdas Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ar Vokietijoje. Ten logistiniai sandėliai perpildyti sausos kalibruotos medienos.

Keletas išeičių

Privačių miško savininkų asociacijos (PMSA) direktorė Giedrė Šlevinskė teigia, kad kol kas šalies medienos sektorių gelbsti vis dar „besisukančios“ statybos šalyje. Kokybiška sausa kalibruota mediena perkama už 300 eurų už kubinį metrą, tačiau jos nuperkama trečdaliu mažiau. PMSA vadovė kaip išeitį mato orientaciją į skiedros, granulių, briketų gamybą.

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos patarėjas dr. Gediminas Rainys teigia, kad į ES integruotos medienos pramonės anticiklinis perreguliavimas yra keblus. „Perkaitimui šalies lygiu greitų receptų nėra, – sako ekspertas. – Pats verslas, jei įmanoma, galėtų ieškoti alternatyvų.“

Kaip gerą pavyzdį G. Rainys minėjo Šilutę, kur vietoje virtuvinių baldų detalių pradėtas gaminti biokuras, kuris visiškai turėtų pakeisti rusiškas dujas šilumos tiekimo įmonėse.

Galima būtų pasimokyti ir iš Švedijos, kur drastiškai kritus kainoms tiesiog laikinai stabdomi kirtimai.

Ekspertai taip pat stebisi, kodėl Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJT) dalį biokuro gabena iš Latvijos. Įskaičiavus logistikos kaštus, jis kur kas brangesnis nei gaminamas vietoje.

Prošvaisčių nedaug

Manoma, kad juodžiausi debesys virš lentpjūvių užplauks nuo lapkričio iki kovo pabaigos, kai statybos visoje Europoje sustos. Viliamasi, kad tik vasarį pirmieji medienos eksporto užsakymai atplauks iš Didžiosios Britanijos, bet ten kainos trečdaliu mažesnės nei Lietuvoje.

„Eurostat“ duomenimis, šiuo metu augo tik žemiausios kokybės apvaliosios medienos – malkų – pardavimai. Ne išimtis ir Lietuva, kur jau dominuoja ne grindų, durų ar baldų gamyba, o žemiausios pridėtinės vertės produkcijos – malkų – pardavimai. Jos jau užima trečdalį visos medienos produkcijos.

Nieko gero nežada ir rinka JAV. Manoma, kad dėl padidėjusių palūkanų normų, mažėjančios gamybos ir sezoninio poveikio Europos eksportas į JAV toliau mažės ir nepasieks 2022 m. rekordinio lygio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.