G. Nausėda kritikuoja ministrų kabinetą: Vyriausybė pati sau išsikasė mokesčių reformos duobę

Prezidentas Gitanas Nausėda kritikuoja ministrų kabinetą dėl inicijuotos mokesčių reformos. Šalies vadovas tvirtina, kad, jei šia pertvarka būtų siekiama apsaugoti mažas ir vidutines pajams gaunančius asmenis, būtų norima panaikinti nenaudingas lengvatas, reformą galima būtų vertinti palankiau. Dabar, anot jo, panašu, kad reforma vargu, ar sulauks palaikymo ir pačioje valdančiojoje koalicijoje.

G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 7, 2023, 3:41 PM

„Esu tikras, kad visuomenė nori ne tik girdėti, bet ir matyti teisingesnę mokesčių sistemą. Tokią mokesčių sistemą, kuri geriau apsaugotų mažas ir vidutines pajamas gaunančius asmenis, kuri imtų atsižvelgti ne vien į pajamas, bet ir į patiriamas išlaidas, kurioje nenaudingos lengvatos būtų pakeistos tikrai reikalingomis ir kuriančiomis vertę.

Jei Vyriausybė būtų siūliusi būtent tai, ką išvardijau, mokesčių sistemos pokyčiai būtų sutinkami gerokai palankiau. Gaila, kad Vyriausybė pati sau išsikasė mokesčių reformos duobę, kai nutarė, kad didėti turi ne tik mokesčių progresyvumas, bet ir mokesčiai vidutines ir mažas pajamas gaunantiems individualiai dirbantiesiems. Tai yra klaida ir tam aš kategoriškai prieštarauju“, – interviu žurnalui „Savaitė“ kalbėjo prezidentas G.Nausėda.

Šalies vadovas neslėpė kritiškai vertinantis ir Vyriausybės derybas dėl ES ekonomikos gaivinimo fondo lėšų gavimo sąlygų. Pasak G.Nausėdos, ministrų kabinetas visgi dar turi galimybę pasitaisyti.

„O su nekilnojamojo turto mokesčio iniciatyva Vyriausybė pati save įkalino prieš Europos Komisiją. Tikrai buvo galima suderėti kitokias ES ekonomikos gaivinimo fondo lėšų gavimo sąlygas. Tačiau dar, tikiu, ne viskas prarasta. Girdime iš apie kitų šalių karčią patirtį įgyvendinant sąlygas minėto fondo investicijoms gauti. Tad Vyriausybė vis dar turi galimybių perderėti ES ekonomikos gaivinimo fondo lėšų gavimo sąlygas, kurias pradiniu etapu paskubėjo priimti“, – interviu „Savaitei“ kalbėjo prezidentas.

G.Nausėdos manymu, dėl Vyriausybės neapdairumo valdantieji atsidūrė tokioje situacijoje, kai nėra aišku, ar valdančiosios koalicijos partneriai palaikys mokesčių reformą.

„Gaila, kad pompastiškai inicijuota mokesčių reforma dėl Vyriausybės neapdairumo nuvedė pačią Vyriausybę Seime į politinę aklavietę – kol kas sunku suprasti, ar yra politinių partijų, kurios mokesčių reformą palaikytų, išskyrus Tėvynės sąjungą. Nematyti aiškaus netgi pačios valdančiosios koalicijos partnerių sutarimo ir palaikymo. Ir tai vertinu kaip didelę problemą.

Manau, kad dabartinė Vyriausybė turėjo skirti daugiau dėmesio šešėlinės ekonomikos mažinimui, geresniam mokesčių surinkimui. Palyginti su ankstesne Vyriausybe, akivaizdus skirtumas tiek idėjų, tiek proceso organizavimo aspektais“, – komentavo šalies vadovas.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad dalis diskusijų galėtų nusikelti ir į kitus metus.

Kritiką mokesčių reformai ne kartą išsakė tiek koalicijos ir opozicinių partijų atstovai, tiek socialiniai partneriai.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.