G. Skaistė: bankų solidarumo įnašas negalėtų būti pratęstas

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtina, kad laikinasis bankų solidarumo įnašas negalėtų būti pratęstas ateityje, nes jis buvo sukonstruotas atliepti ekstremalų palūkanų pajamų išaugimą. Taip pat, anot jos, net jeigu Seimas nuspręstų pratęsti mokestį, nuo 2024 m. nebeliktų bankų pajamų bazės, kurią būtų galima apmokestinti.

G. Skaistė.<br>A. Ufarto/ELTA nuotr.
G. Skaistė.<br>A. Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2023-10-09 12:46, atnaujinta 2023-10-09 12:47

„Jis negalėtų būti pratęstas, nes jis buvo sukonstruotas kaip laikinas instrumentas atliepti išskirtinėms aplinkybėms, kadangi buvo šokas tiek palūkanų reguliavime, tiek buvo didelis indėlių augimas, bei bankai pasipelnė iš valstybės pagalbos. (...) Jis yra sukonstruotas kaip laikinas instrumentas atliepti tam ekstremaliam pokyčiui, kuris buvo pajamose nuo palūkanų. To ekstremalaus pokyčio po 2024 m. tiesiog nebeliktų“, – „Verslo žinioms“ teigė G. Skaistė.

„Net jeigu Seime užtektų fantazijos pratęsti patį mokesčio terminą, funkciškai neliktų bazės, nuo kurios jis skaičiuojamas“, – pridūrė ji.

Pasak ministrės, net esant aukštoms palūkanoms ir neapibrėžtoms rinkos sąlygoms mokesčio bazė yra linkusi mažėti, kadangi įnašas sukonstruotas su kylančiu vidurkiu. Be to, jos teigimu, finansų bendrovės pačios ėmėsi mažinti skirtumus tarp dėl palūkanų gautų pajamų ir išmokamų dividendų už indėlius.

„Solidarumo įnašas buvo sukonstruotas su slenkančiu vidurkiu. Tai reiškia, kad einant metams, pats vidurkis kyla. Tuo pačiu matome, kad finansų institucijos reaguoja į esamą situaciją ir palūkanų normos, kurias siūlo už indėlius laikomus finansų institucijose, taip pat auga. Kadangi įnašas skaičiuojamas nuo kontrasto tarp to, kiek bankai gauna ir kiek sumoka, skirtumas linkęs mažėti“, – aiškino G. Skaistė.

ELTA primena, kad gegužės pradžioje Seimas priėmė Finansų ministerijos pasiūlytą Laikinojo bankų solidarumo įnašo įstatymą.

Šis įnašas taikomas visoms kredito įstaigoms, netaikant 400 mln. eurų, t. y. 1 proc. nuo visų rezidentų indėlių ribos, tačiau bazei taikomas koeficientas, atspindintis kiekvienos kredito įstaigos veiklos Lietuvoje dalį. Tokiu būdu atsižvelgiama, kad 2023 m. pirmosios pusės metu susidariusi netipinė situacija susiformavo dėl ekonominių procesų ir veiklos bei rinkos netobulumų Lietuvoje, o ne dėl finansų įstaigų verslo sprendimų.

Prognozuojama, kad dėl bankų solidarumo įnašo 2023 metais į valstybės biudžetą bus surinkta apie 130 mln. eurų, 2024 metais – apie 230 mln. eurų, o 2025 metais – apie 50 mln. eurų. Iki 2023 m. rugsėjo bankai jau sumokėjo 56 mln. eurų avansinio įnašo.

Įgyvendinant įstatymą surinktos lėšos naudojamos karinio mobilumo ir dvigubo naudojimo (civilinėms ir karinėms reikmėms) transporto infrastruktūros, taip pat karinės infrastruktūros, reikalingos priimančiosios šalies paramai užtikrinti, pritaikymo ar sukūrimo projektams finansuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.