TVF prognozė: Lietuvos BVP šiemet trauksis 0,2 proc.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) numato pasaulio ekonomikos „minkštą nusileidimą“: infliacija toliau nuosekliai slops, o dauguma didžiųjų pasaulio ekonomikų nuosmukio išvengs. Lyginant su TVF prognoze, parengta birželį, Lietuvos BVP šiemet trauksis tik –0,2 proc. (+1,2 p. p. peržiūra), o kitąmet augs 2,7 proc. (–0,2 p. p. dėl bazės efekto).

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) numato pasaulio ekonomikos „minkštą nusileidimą“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tarptautinis valiutos fondas (TVF) numato pasaulio ekonomikos „minkštą nusileidimą“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Oct 10, 2023, 12:16 PM, atnaujinta Oct 10, 2023, 12:39 PM

TVF taip pat prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija šalyje reikšmingai mažės nuo 9,3 proc. šiemet iki 3,9 proc. 2024 m.

Pastebima, kad ekonomikos augimas bus vangus ir netolygus: JAV ekonomika viršija lūkesčius, o Kinija ir euro zona augs lėčiau nei įprastai. Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus šią savaitę vyksiančiuose TVF metiniuose susitikimuose aptars naujausias TVF ekonomikos prognozes ir tolesnę kovą su infliacija, taip pat TVF programos Ukrainoje įgyvendinimą.

„Vieningas institucijų atsakas į Rusijos karo sukeltą šoką duoda vaisių: lyginant su pavasario prognozėmis, padidėjo pasaulio ekonomikos „minkšto nusileidimo“ tikimybė. Bendroji infliacija sparčiai leidžiasi nuo viršukalnės, tačiau dar užtruks, kol ją palydėsime iki galutinio euro zonos tikslo – 2 proc. kainų augimo vidutiniu laikotarpiu.

Todėl sprendimų priėmėjai turi išlikti kantrūs ir išlaikyti pakankamai griežtą pinigų politiką: tolesnis infliacijos lėtėjimas prisidės prie gyventojų perkamosios galios stiprinimo ir tvaraus ekonomikos augimo“, – sakė G. Šimkus.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad būtina grįžti prie struktūrinių reformų darbotvarkės: TVF projekcijos signalizuoja, kad Europai būtina didinti augimo potencialą ir gerinti ilgalaikes ekonomikos perspektyvas.

TVF numato, kad šiemet pasaulio ekonomika augs 3 proc., o kitais metais – 2,9 proc. Tai yra lėtesnis tempas, nei įprasta: 2000–2019 m. metinis vidurkis buvo 3,8 proc. JAV ekonomika augs sparčiau, nei tikėtasi vasarą (šiemet – 2,1, kitąmet – 1,5 proc.), o Kinija – lėčiau (atitinkamai 5 ir 4,2 proc.). Euro zonos ekonomikos prognozė taip pat šiek tiek pabloginta – šiais metais ji turėtų augti 0,7 proc. (–0,2 p. p. peržiūra), o 2024 m. – 1,2 proc. (–0,3 p. p.).

TVF nepakeitė pasaulio ekonomikos augimo 2023 metais prognozės

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) nusprendė nekeisti pasaulio ekonomikos augimo 2023 metais prognozės.

Remiantis antradienį paskelbtais atnaujintais TVF vertinimais, kurie buvo paviešinti Marakeše šiuo metu vykstant Fondo metiniams susitikimams, pasaulio ekonomikai šiais metais ir toliau numatoma 3 proc. prilygstanti ekspansija, tačiau augimo 2024 metais prognozė buvo sumažinta iki 2,9 proc. – tai yra 0,1 proc. mažesnis įvertis, lyginant su ankstesne, liepą skelbta prognoze.

Tuo metu infliacija šįmet išliks aukšta ir sudarys 6,9 proc., o kitąmet – 5,8 proc. Abi šios prognozės yra didesnės nei tos, kurios buvo paskelbtos liepą.

Naujausioje TVF ataskaitoje pažymima, kad pasaulio ekonomika demonstruoja „nepaprastą“ atsparumą, tęsiantis atsigavimui po COVID-19 pandemijos, Rusijos invazijos į Ukrainą ir pragyvenimo išlaidų krizės padarinių. Nepaisant to, ataskaitoje taip pat nurodoma, kad „augimas išlieka lėtas ir netolygus“.

„Pasaulio ekonomika ne sprintuoja, o šlubuoja“, – perspėjo TVF.

Atotrūkis tarp JAV ir Europos

Išsivysčiusių ekonomikų gretose tarp JAV ir Europos ekonominių perspektyvų fiksuojamas atotrūkis, kuris ateinančiais metais veikiausiai dar padidės. JAV ekonomikai šiemet prognozuojamas 2,1 proc. augimas, o kitąmet – 1,5 proc. Liepą šios prognozės buvo atitinkamai 0,3 proc. ir 0,5 proc. mažesnės. Tuo metu euro zonos ekonomika 2023 metais turėtų paaugti tik 0,7 proc. (liepą buvo numatomas 0,2 proc. didesnis augimas), o 2024-aisiais numatoma 1,2 proc. ekspansija.

Pasak TVF vyriausiojo ekonomisto Pierre'o-Oliviero Gourinchaso, skirtumus abiejose Atlanto vandenyno pusėse lemia keletas veiksnių, tačiau pagrindinė priežastis yra karo Ukrainoje poveikis energijos kainoms. Skirtingai nei Europa, JAV vykdo grynąjį energijos eksportą, tad „kai energijos kainos išauga, jie tampa turtingesni“, interviu naujienų agentūrai AFP prieš naujausių TVF vertinimų paskelbimą sakė P. O. Gourinchasas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į atsparesnes JAV vartotojų išlaidas, mažesnį palūkanų kėlimo poveikį dėl didesnio ilgesnės trukmės hipotekos paskolų paplitimo ir dosnesnės nei Europoje su pandemija susijusios fiskalinės paramos.

Kalbant apie Europos ekonomikas, nuo liepos pablogėjo Vokietijos prognozė. Šiuo metu Vokietija yra vienintelė Didžiojo septyneto (G7) šalis, kuriai artimiausiu metu numatomas įklimpimas į recesiją.

Kinijoje – sulėtėjimas, Indijoje – paspartėjimas

Vaizdas nevienodas ir besivystančių bei besiformuojančių ekonomikų gretose.

TVF sumažino Kinijos ekonomikos augimo prognozes šiais ir kitais metais, nurodydamas, kad prie to labiausiai prisidėjo dėl problemų šalies nekilnojamojo turto sektoriuje sumenkusios investicijos. TVF dabar numato, kad antra pagal dydį pasaulio ekonomika šiais metais išaugs 5 proc., o 2024 metais – 4,2 proc.

Tuo metu Kinijos kaimynei Indijai numatomi kur kas geresni rezultatai ir šios šalies augimo 2023 metais prognozė buvo pakelta iki 6,3 proc.

Artimųjų Rytų ir Vidurio Azijos augimo šiais metais prognozė buvo nurėžta puse procentinio punkto, iki 2 proc., kadangi buvo pablogintos naftos turtingos Saudo Arabijos augimo perspektyvos. Užsachario Afrikos prognozės sumažėjo nežymiai ir čia turėtų būti užfiksuotas 3,3 proc. augimas.

Rusijos ekonomika išlieka atspari

Rusijos ekonomika nuo šios šalies įsiveržimo į Ukrainą pradžios demonstruoja didesnį atsparumą, nei tikėjosi daugybė ekonomistų. TVF smarkiai padidino Rusijos ekonomikos augimo šiais metais prognozę, kuri, lyginant su liepa, pakilo 0,7 proc., iki 2,2 proc. Prognozė kitiems metams kiek sumažėjo, iki 1,1 proc.

TVF nurodė, kad tai lėmė „didelės fiskalinės paskatos, stiprios investicijos ir atsparus vartojimas įtemptos darbo rinkos kontekste“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.