Rinkose stebimas pakilimas: tai lėmė Joe Bideno planai

JAV prezidentui Joe Bidenui besirengiant vizitui Vidurio Rytuose, kurio tikslas – užkirsti kelią Izraelio ir „Hamas“ konfliktui išplisti po visą regioną, antradienį beveik visose Azijos rinkose buvo stebimas pakilimas, o naftos kainos iš esmės liko stabilios.

J. Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2023, 12:50 PM

JAV prezidentas atvyksta tuo metu, kai Tel Avivas dislokuoja karius palei Gazos sieną ir rengiasi planuojamai sausumos invazijai, atsakydamas į „Hamas“ smogikų spalio 7 d. įvykdytą ir daugybės aukų pareikalavusį išpuolį.

J. Bidenas su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu susitiks trečiadienį, po to numatyti jo susitikimai su Jordanijos karaliumi Abdullah II, Palestinos lyderiu Mahmudu Abbasu ir Egipto prezidentu Abdeliu Fattah al-Sisi, kurių metu tikimasi rasti būdą sušvelninti krizę, keliančią grėsmę viso regiono stabilumui.

JAV prezidentas regione lankysis po to, kai valstybės sekretorius Antony Blinkenas po išpuolių antrą kartą grįžo į Izraelį ir pranešė, kad Izraelis sutiko ieškoti būdų teikti pagalbą civiliams Gazos gyventojams, o į regioną reikalaujama leisti įvežti gyvybiškai svarbias priemones, kad būtų išvengta humanitarinės krizės.

Vizitas, skirtas užkirsti kelią karui, į kurį galėtų įsitraukti kiti regiono žaidėjai, įskaitant Iraną ir Libane veikiančią organizaciją „Hezbollah“, pirmadienį padėjo Volstrytui pasiekti geresnių rezultatų — visi trys pagrindiniai indeksai išaugo maždaug po vieną procentą.

Antradienį estafetę perėmė ir dauguma Azijos rinkų: teigiami rezultatai fiksuoti Tokijuje, Honkonge, Sidnėjuje, Seule, Šanchajuje, Singapūre, Bankoke, Mumbajuje, Džakartoje ir Maniloje.

Ryte pakilo ir Londono, Paryžiaus bei Frankfurto rinkų rodikliai.

Pirmadienį daugiau nei procentu kritusios naftos kainos svyravo siaurame intervale, o biržos prekių kainų svyravimus ribojo tai, kad Vašingtonas paskelbė švelninantis žaliavinei naftai iš Venesuelos taikomus apribojimus.

Tačiau padėtis yra nepastovi ir investuotojai baiminasi, kad viskas gali akimirksniu pasikeisti.

„Tai, kaip juda kainos, nereiškia, kad investuotojų prognozės Izraelio konflikto atžvilgiu tapo labiau teigiamos – tai greičiau reiškia, kad padėtis iš esmės neeskaluojama,“ – teigė bendrovės „BMO Capital Markets“ atstovas Ianas Lyngenas.

Stephenas Innesas iš bendrovės „SPI Asset Management“ pridūrė: „Atrodo, kad pastaruoju metu stebėta tendencija, kuomet investuotojai vengia prisiimti riziką ir stengiasi apsaugoti savo kapitalą, palaipsniui mąžta – tai iš dalies lemia plataus masto tarpininkavimo diplomatija, kurią naudoja Baltieji Rūmai ir kiti regioniniai veikėjai.

Kaip ten bebūtų, optimizmas išaugo, kol Izraelis nepradėjo savo sausumos puolimo Gazoje – prasidėjus invazijai, nuotaikos rinkose gali vėl staigiai smukti.“

Be to, prekiautojai atidžiai stebi JAV centrinio banko komentarus apie planus palūkanų normų atžvilgiu, o kai kurie net sako mielai trumpam sustabdysiantys prekybą, kad būtų galima įvertinti ilgiau nei metus trunkančio infliacijos mažinimo poveikį.

JAV centrinio banko Filadelfijos skyriaus vadovas Patrickas Harkeris teigė, kad derėtų būti „ryžtingiems, bet kantriems“ ir kad palūkanos būtų vėl didinamos tik staiga pasikeitus duomenims, tuo tarpu jo kolega iš Čikagos Austanas Goolsbee kalbėjo, kad infliacijos sulėtėjimas nėra trumpalaikis pokytis.

Duomenys apie mažesnį Niujorko valstijoje veikiančių gamyklų veiklos aktyvumą byloja apie sumažėjusią paklausą ir JAV centrinis bankas dėl to gali kurį laiką nedidinti skolinimosi kainų.

Šią savaitę bus atidžiai stebimas ir trečiadienį Pekine įvyksiantis Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino susitikimas.

Tai – pirmasis V. Putino vizitas į vieną iš galingųjų pasaulio valstybių nuo invazijos į Ukrainą pradžios, o Xi kviečia daugiau nei 130 šalių atstovus į svarbiai Juostos ir kelio iniciatyvai skirtą forumą.

Pagrindiniai duomenys (maždaug 8:10 val. Grinvičo laiku)

Tokijas: „Nikkei 225“ PAKILO 1,2 proc. iki 32 040,29 (uždarymo kaina)

Honkongas: „Hang Seng Index“ PAKILO 0,8 proc. iki 17 773,34 (uždarymo kaina)

Šanchajus: „Composite“ PAKILO 0,3 proc. iki 3 083,50 (uždarymo kaina)

Londonas: „FTSE 100“ PAKILO 0,4 proc. iki 7 662,29

Euro ir dolerio kursas NUKRITO nuo 1,0562 iki 1,0548 JAV dolerio (pirmadienio duomenimis)

Svaro ir dolerio kursas NUKRITO nuo 1,2218 iki 1,2173 JAV dolerio

Dolerio ir jenos kursas PAKILO nuo 149,53 iki 149,62 jenų

Euro ir svaro kursas PAKILO nuo 86,42 iki 86,65 pensų

„West Texas Intermediate“ PAKILO 0,3 proc. iki 86,90 JAV dolerių už barelį

„Brent North Sea“ žaliavinės naftos kaina PAKILO 0,4 proc. iki 89,96 dolerių už barelį

„New York – Dow“ PAKILO 0,9 proc. iki 33 984,54 (uždarymo kaina)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.