V. Čmilytė-Nielsen: jei „Litexpo“ skirta bauda bus neadekvati, Seime matysime iniciatyvų peržiūrėti pirkimų reguliavimą

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) sprendžiant, ar „Litexpo“ turi būti skirta iki 3 tūkst. eurų bauda dėl pažeidimų Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) viršūnių susitikimui vykdytų pirkimų metu, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad tokios sankcijos gali būti nepakankamos. Ji neabejoja, kad jeigu teisės aktuose būtų rasta spraga, leidžianti už neteisėtai įvykdytus pirkimus susimokėti mažomis baudomis, Viešųjų pirkimų įstatyme numatytas reguliavimas būtų peržiūrimas.

„Litexpo“ vykdytus NATO šalių vadovų susitikimo renginiui skirtus pirkimus įvertinusi VPT pranešė nustačiusi pažeidimų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Litexpo“ vykdytus NATO šalių vadovų susitikimo renginiui skirtus pirkimus įvertinusi VPT pranešė nustačiusi pažeidimų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 9:58 AM

„Jeigu tvarka buvo pažeista, turi būti ir sankcija. Ar tokia bauda yra pakankama ir racionali – kitas klausimas. Ir, matyt, reikia giliau pasidomėti dabar priimtu sprendimu, kad ateityje nesusidarytų situacijų, kai sankcija nėra adekvati“, – „Žinių radijui“ teigė V.Čmilytė-Nielsen.

„Jeigu teisėje yra tam tikra spraga, ją tikrai reikia nagrinėti ir galbūt taisyti. Neabejoju, kad tokių iniciatyvų Seime bus – pažiūrėti dabartinį reguliavimą ir galbūt pakoreguoti“, – pridūrė ji

Naujienų agentūra ELTA primena, kad „Litexpo“ vykdytus NATO šalių vadovų susitikimo renginiui skirtus pirkimus įvertinusi VPT pranešė nustačiusi pažeidimų.

„Tarnyba, įvertinusi visus gautus dokumentus, paaiškinimus, pirkimus sąlygojusias aplinkybes, parengė šių pirkimų vertinimo išvadas. Vertinimo išvadose tarnyba nekvestionuoja NATO renginio svarbos, ir to, kad perkančioji organizacija buvo įpareigota vykdyti Vyriausybės nustatytas užduotis, tačiau perkančiosios organizacijos nurodytos aplinkybės neatitinka nenumatytų įvykių kategorijos, todėl ji pirkimus vykdydama neskelbiamų derybų būdu, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus“, – nurodė VPT.

VPT iš viso įvertino aštuonis pirkimus, kurių bendra vertė daugiau negu 7 mln. eurų.

Pirmą kartą Lietuvoje rengtas NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyko liepos 11–12 dienomis.

Seimo Antikorupcijos komisija gegužės mėn. paskelbė pradėjusi rinkti informaciją iš atsakingų institucijų apie tai, kaip „Litexpo“ organizuojant viešuosius pirkimus ruošiantis NATO viršūnių susitikimui sekėsi eliminuoti korupcines rizikas bei kokias korupcijos prevencijos priemones valstybės įmonė taikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.