Apsunkins gyvenimą internetu perkantiems rusams – už parduotą netikusią suknelę grės bausmė

Rusijos valdžios institucijos ruošiasi apsunkinti gyvenimą užsienio internetinės prekybos gerbėjams, ypač tiems, kurie užsidirba perparduodami prekes, įsigytas užsienietiškose el.parduotuvėse. Taip atsitiks, kai įsigalios Eurazijos ekonominės sąjungos (EES) Muitinės kodekso pakeitimai.

Įvestas svarbus asmeniniam naudojimui skirtų el. prekybos prekių sąvokos patikslinimas.<br>HutchRock/pixabay.com nuotr.
Įvestas svarbus asmeniniam naudojimui skirtų el. prekybos prekių sąvokos patikslinimas.<br>HutchRock/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2023, 1:12 PM

Protokole įvestas svarbus asmeniniam naudojimui skirtų el. prekybos prekių sąvokos patikslinimas. Visų pirma jame nustatyta, kad tokie pirkiniai neturi būti naudojami komercinėje veikloje. Tai kelia naujų pavojų tiems, kurie mėgsta pirkti prekes užsienio internetinėse parduotuvėse, įspėja Greitųjų krovinių vežėjų asociacijos prezidentė Galina Doncova.

Bet kokie veiksmai, kur pasitelkiamos tokios prekės, padedantys gauti pelno, gali būti laikomi komercine veikla. Pavyzdžiui, jei kirpėjas nusiperka plaukų džiovintuvą iš užsienio internetinės parduotuvės ir naudoja jį salone, tai yra komercinis naudojimas.

Ekspertų susitikimuose, kuriuose rinkos dalyviai ir pareigūnai diskutavo apie tai, kaip muitinės pareigūnai nustatys prekių komercinio naudojimo faktus, Federalinės muitinės tarnybos atstovas pateikė užsienio interneto svetainėje užsakytos suknelės, kuri netiko ir buvo perparduota skelbimų svetainėje „Avito“, pavyzdį, sako G.Doncova. Muitų už daiktą beveik garantuotai nereikėjo mokėti – iki 2024 m. balandžio 1 d. EES galioja 1000 eurų neapmokestinamo prekių siuntimo iš užsienio internetinių parduotuvių riba. Tačiau elektroninių deklaracijų archyvuose liko duomenys apie pirkinį. Jei suknelės savininkas ją parduoda iš „Avito“ paskyros, patvirtintos paso duomenimis, muitinės pareigūnas galės palyginti deklaracijos duomenis su informacija apie pardavimą ir užfiksuoti pažeidimą.

Jei prekės, importuotos be muitinės deklaracijos (prisidengiant asmeniniam naudojimui skirtomis prekėmis), pripažįstamos nesančiomis asmeniniam naudojimui skirtomis prekėmis ir todėl turėjo būti deklaruojamos muitinėje, pažeidėjas gali būti nubaustas, rašo „moscowtimes.ru“.

Fiziniams asmenims tai – administracinė bauda nuo pusės iki dvigubos prekių, kurios tapo administracinio nusižengimo dalyku, vertės su galimybe jas konfiskuoti.

Užsienio prekybos srityje dirbantis teisininkas baiminasi, kad ateityje pirkėjas net gali būti apkaltintas neteisėta verslo veikla. Tokiu atveju, jei pajamos yra iki 2,5 mln. rublių (24,4 tūkst. eurų), gresia bauda nuo 500 (4,88 euro) iki 2 tūkst. rublių (19,52 euro), o jei pajamos didesnės arba padaroma didelė žala valstybei, verslui ar piliečiams – bauda iki 300 tūkst. rublių (2928 eurų). Be to, galimi priverstiniai darbai iki 480 valandų arba net areštas iki 6 mėnesių.

Muitinė nurodo, kad ji nustato, ar daiktas priskiriamas asmeninio naudojimo prekėms remdamasi prekių pobūdžiu ir kiekiu bei pirkinių, kuriuos įsigyja konkretus asmuo arba kurie skirti konkrečiam asmeniui, dažnumu, arba dažnumu, kuriuo asmuo kerta EES sieną.

Pavyzdžiui, muitinės pareigūnai atsisakė pripažinti asmeninio naudojimo prekėmis rusui skirtą siuntinį, kuriame buvo 2295 juvelyriniai dirbiniai.

Jei vežate 10 „iPhone“ telefonų ir galite įrodyti, kad turite, pavyzdžiui, 10 vaikų, tuomet yra tikimybė, kad galėsite juos į Rusiją įsivežti kaip asmeninio naudojimo daiktą, tačiau kitais atvejais turėsite mokėti kaip už komercinę siuntą. Be to, yra sąrašas prekių, kurios negali būti laikomos asmeninio naudojimo pirkiniais. Į jį patenka, pavyzdžiui, medicinos produktai, sodo vejapjovės ir soliariumai.

*Rublio kursas – iš svetainės „skaiciuokles.com“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.