Naftos kainos sumenko daugiau kaip 1 JAV doleriu

Savaitgalį suintensyvėjus diplomatinėms pastangoms užkirsti kelią Izraelio ir teroristinės grupuotės „Hamas“ karo eskalavimui, naftos kainos pirmadienį sumenko daugiau kaip 1 JAV doleriu, praneša agentūra „Reuters“.

Naftos kainos pirmadienį sumenko daugiau kaip 1 JAV doleriu.<br>D.Umbraso nuotr.
Naftos kainos pirmadienį sumenko daugiau kaip 1 JAV doleriu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2023-10-23 10:21

Ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina 4 val. 10 min. Grinvičo (7 val. 10 min. Lietuvos) laiku buvo sumenkusi 79 centais, iki 91,37 JAV dolerio už barelį, tačiau anksčiau prekybos sesijoje ji sumažėjo 1,02 JAV dolerio, iki 91,14 JAV dolerio už barelį. Tuo metu ateities sandorių „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies nafta atpigo 91 centu, iki 87,17 JAV dolerio už barelį, nors prieš tai nuostoliai siekė 1,72 JAV dolerio ir kaina sudarė 87,03 JAV dolerio už barelį.

Abiejų šių rūšių nafta praėjusią savaitę buvo pabrangusi daugiau kaip 1 proc. ir tai buvo antras iš eilės savaitinis šuolis, užfiksuotas baiminantis galimų tiekimo trikdžių, jei karas tarp Izraelio ir „Hamas“ virstų platesne konfrontacija Artimuosiuose Rytuose – didžiausiame pasaulio naftos tiekimo regione.

Savaitgalį į Gazos Ruožą iš Egipto atvyko pirmosios pagalbos siuntos, o arabų šalių lyderiai Kaire susirinko į susitikimą, kuris nesibaigė bendru pareiškimu.

„Naftos rinkoje juntamas tam tikras palengvėjimas, kad Izraelis susilaiko nuo planuojamo sausumos įsiveržimo į Gazos šiaurinę dalį, jog galėtų derėtis dėl įkaitų paleidimo, o tai sudaro sąlygas diplomatijai, – pareiškė įmonės „Vanda Insights“ įkūrėja Vandana Hari. – Sausumos puolimas laikomas galima paskata Izraelio ir „Hamas“ konflikto išplitimui į Artimųjų Rytų regioną – tai yra veiksnys, kuris pastarąsias dvi savaites lemia rizikos priemokų taikymą naftai.“

Bendrovės „ANZ Research“ analitikai padėtį komentavo panašiai ir pranešime pridūrė, kad tai suteikia vilčių, jog Izraelio ir „Hamas“ karas neišplis į Artimuosius Rytus ir nesutrikdys tiekimo.

Tačiau, remiantis naujausiais pranešimais, Izraelis bombardavo Gazą, o šalies lėktuvai smogė Libanui. Pirmadienį buvo stebimas Azijos akcijų nuosmukis.

Siekdamos padidinti naftos tiekimą pasaulio rinkoms, Jungtinės Valstijos praėjusią savaitę sušvelnino sankcijas Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) narei Venesuelai.

JAV prezidentas Joe Bidenas, kuris praėjusią savaitę viešėjo Izraelyje, sekmadienį telefonu kalbėjosi su Kanados, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės (JK), Vokietijos, Italijos ir Izraelio lyderiais bei popiežiumi Pranciškumi.

Šią savaitę Izraelyje lankysis Prancūzijos ir Nyderlandų vadovai, dedant pastangas išspręsti konfliktą, kuris įsiplieskė spalio 7 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.