I. Segalovičienė: netikslinga didinti apmokestinimą, nepasiūlant priemonių nelygybei mažinti

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tvirtina, kad mokesčių reformoje numatytas Nekilnojamo turto (NT) mokesčio įstatymo koregavimas nėra vienintelis elementas, galintis didinti šalies žmonių apmokestinimą. Pasak jos, tai taip pat matoma numatomuose pokyčiuose individualioje veikloje. Patarėjos teigimu, didinant apmokestinimą, reikia pasiūlyti ir priemones, skirtas nelygybės ir skurdo mažinimui.

I.Segalovičienė.<br>LRP nuotr.
I.Segalovičienė.<br>LRP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 9:12 AM

Mokesčių reforma buvo kompleksinė, čia (NT mokestis – ELTA) yra gabalas jos. Ir bendrai, kokia jų (valdančiųjų – ELTA) vizija yra, kaip jie nori, kad didėtų apmokestinimas?

Bendrai mokesčių reformoje yra elementų, MT mokestis yra pirmasis, kurį pasirinkta svarstyti, kiti irgi turi savo elementų apmokestinimo didinime, šiuo atveju individualios veiklos didinime“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovočienė.

„Reikalingas rimtas atsakymas, ar padidės žmonėms bendras apmokestinimo lygis. Nes jeigu NT mokestis yra A, bet yra dar užantyje B, C ir D, būtų gerai žinoti, kas yra tas B, C ir D, ir kokia yra vizija.

Šioje vietoje nesinorėtų ir nebūtų tikslinga, kad bendrą visuomenės apmokestinimą būtų siekiama išauginti ženkliai daugiau, nepasiūlant taiklių priemonių toms visuomenės grupėms, kurių įsisenėjusias problemas turime spręsti – nelygybę ir skurdą“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad diskusija dėl Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo gali nusikelti ir į kitus metus.

Kritiką mokesčių reformai ne kartą išsakė tiek koalicijos ir opozicinių partijų atstovai, tiek socialiniai partneriai.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

Tuo tarpu šalies vadovas Gitanas Nausėda teikia GPM įstatymo pataisas, kuriose numatomas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD) šeimoms, tvirtina šalies vadovo I. Segalovičienė. Pasak jos, PNPD už vaiką per mėnesį siektų 87 eurus, per metus – 1044 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.