K. Navickas: reikia pagreitinti eilių valdymo procedūras Ukrainos–Lenkijos pasienyje

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas tvirtina, kad tęsiantis karams būtina užtikrinti solidarumo koridorių ukrainietiškų grūdų gabenimui ir per Baltijos jūros uostus.

K.Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Navickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-24 09:06

„Pasiekėme svarbų susitarimą su Ukraina ir Lenkija, leidžiantį perkelti tranzitu vežamų ukrainietiškų grūdų sanitarines ir fitosanitarines patikras į Klaipėdos uostą. Tai svarbus, bet nepakankamas žingsnis. Reikia pagreitinti ir eilių valdymo procedūras Ukrainos–Lenkijos pasienyje“, – Liuksemburge vykusioje Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje teigė K. Navickas.

Anot Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), taryboje ministras taip pat pabrėžė, kad svarbios ir subsidijos, kurios padėtų sumažinti transportavimo išlaidas, padidintų šio koridoriaus efektyvumą bei patrauklumą, tad tikimasi EK veiksmų.

„Vertiname Jungtinų Tautų ir Turkijos pastangas įtikinti Rusiją atnaujinti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą, tačiau dėl to neturi būti silpninamos ES sankcijos. Turime atidžiai stebėti šį procesą ir laikytis savo principų, nors kai kurie Europos šeimos nariai ir spaudžia ranką karo nusikaltėliui“, – sakė jis.

K. Navicko teigimu, klausimų kyla ir dėl ekologinės gamybos sektoriaus, kur nestabilumas jaučiamas daugelyje ES valstybių narių.

„Reikia vieningo Bendrijos požiūrio randant sprendimus, kad nemažėtų ekologinės gamybos tikslai, peržiūrint kontrolės mechanizmus, vartojimo skatinimo priemones, mažinant administracinę naštą, suteikiant lankstumo BŽŪP Strateginiuose planuose ir kt. Nėra gerai, kai šalys narės paliekamos kiekviena atskirai spręsti bendras problemas“, – atkreipė dėmesį politikas.

Šią Lietuvos inciatyvą palaikė daugelis ES valstybių narių: Bulgarija, Kroatija, Kipras, Čekija, Danija, Suomija, Vengrija, Latvija, Malta, Rumunija, Švedija, Nyderlandai, Graikija, Italija, Prancūzija, Estija, Airija, Belgija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.