Socialdemokratai mano, kad A. Armonaitė įžūliai išsisukinėja: „Tai – visiškas absurdas“ Kreipsis į I. Šimonytę

Ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei pareiškus, esą neteisėtai vykdyti „Litexpo“ viešieji pirkimai, skirti NATO viršūnių susitikimui, yra nesusiję su jos kompetencijomis, socialdemokratai tokią ministrės poziciją vadina „įžūliu išsisukinėjimu“ ir kreipiasi į Vyriausybės vadovę Ingridą Šimonytę reikalaudami įvertinti susiklosčiusią situaciją, informuojama pranešime žiniasklaidai.

A.Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Oct 26, 2023, 2:14 PM, atnaujinta Oct 26, 2023, 2:15 PM

Pasak Seimo Ekonomikos komiteto nario Gintauto Palucko, A. Armonaitė kalba kaip ministrė „be portfelio“.

„Neteisėti pirkimai valstybei kainavo 9 mln. eurų, o štai ministrė, atsakinga už šią sritį, samprotauja apie „blogą orą“. Už ką tuomet yra atsakinga ministrė A. Armonaitė? Tai – jau ne pirmas kartas, kai ši ministrė nesiorientuoja savo kompetencijose. Gal ministrė nori sukurti naują madą mūsų valstybėje, t. y. būti ministre be portfelio?“ – klausia G. Paluckas.

J. Sabatauskas: žodį turėtų tarti I. Šimonytė

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas primena, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM) yra įsipareigojusi užtikrinti „Litexpo“ veiklos skaidrumą.

„EIM yra įsipareigojusi užtikrinti, kad „Litexpo“ savo veiklą vykdys vadovaudamasi aukščiausiais skaidrumo, geros valdysenos, etikos ir socialinės atsakomybės standartais. Pasirodo, galima ne tik tų standartų nesilaikyti, bet ir nuo jų visiškai atsiriboti. Įsivaizduokite: jeigu susisiekimo ministras sakytų, kad jis nėra atsakingas už Lietuvos automobilių kelių direkciją... Tai – visiškas absurdas. Deja, būtent taip dabar atrodo A. Armonaitės išsisukinėjimas dėl neskaidrių pirkimų jos kompetencijai priklausančioje srityje“, – komentuoja J. Sabatauskas.

Parlamentaro nuomone, premjerė I. Šimonytė turėtų viešai paaiškinti, kas šioje situacijoje prisiims atsakomybę už įstatymo pažeidimą.

„Viešųjų pirkimų tarnybos išvada – aiški: vykdant „Litexpo“ viešuosius pirkimus buvo pažeisti įstatymai. Tačiau atsakomybę už šį skandalą valdantieji mėto it karštą bulvę. Antai, Seimo vicepirmininkas V. Mitalas pareiškė, kad kalčiausia šioje situacijoje yra Užsienio reikalų ministerija. Nusižengimas yra, o atsakingų žmonių nėra. Manau, kad pats laikas I. Šimonytei įsikišti ir paaiškinti, kas čia iš tikrųjų yra atsakingas. Jeigu leisime politikams taip išsisukinėti, greitai turėsime politinę sistemą, kurioje ministrų pareigos nebereiškia nieko“, – įspėja J. Sabatauskas.

Kaip skelbė ELTA, Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako nemananti, kad turėtų prisiimti atsakomybę už tai, jog ruošiantis NATO viršūnių susitikimui „Litexpo“ netinkamai vykdė dalį viešųjų pirkimų. Pasak jos, nors Lietuvos parodų ir kongresų centras yra pavaldus Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, atsakomybės klausimą keliantys socialdemokratų frakcijos nariai turėtų suvokti, kad politikai nedalyvauja tokių bendrovių valdyme ir sprendimų priėmime.

„Man prisiimti atsakomybę būtų kaip prisiimti už blogą orą. Nes ministerija neorganizavo NATO viršūnių suvažiavimo“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė A. Armonaitė.

„Įmonės jau kurį laiką yra depolitizuotos – politikai nesėdi nei jų valdybose, nei buhalterijose, nei kažkur kitur. Įmonės turi savo vadovus, dalis valdybos narių yra atrenkami viešose atrankose. Valdybos kelia rezultatus ir tikslus vadovybei, čia politikų praktiškai nėra. Jeigu socdemai vis dar mano, kad yra kaip anksčiau – kad ministras gali atidarinėti duris tokiose įmonėse ir klausinėti, tie laikai jau praėjo“, – aiškino ji.

Ministrė priminė, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) dalyvavo NATO viršūnių susitikimo organizavime, kur turėjo užtikrinti skaidrumą. Tad, jos manymu, dabartinės institucijos išvados, kad pirkimai vyko neskaidriai „atrodo įdomiai“.

„VPT vadovai ir atstovai dalyvavo organizaciniame komitete. Ir jų vaidmuo buvo vienintelis – patarti organizatoriams ir užtikrinti, kad viskas būtų pagal procedūras ir procesai būtų teisėti“, – sakė ministrė.

„Litexpo“ vykdytus Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) šalių vadovų susitikimo renginiui skirtus pirkimus įvertinusi VPT pranešė nustačiusi pažeidimų.

Pirmą kartą Lietuvoje rengtas NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyko liepos 11–12 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.