Valdžios koridoriuose – parako kvapas: Finansų ministerija paragino V. Sinkevičių atsargiau rinkti žodžius

Viešojoje erdvėje pasirodžius už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingo komisaro Virginijaus Sinkevičiaus išsakytiems tiesos neatitinkantiems teiginiams dėl „Naujos kartos Lietuvos“ plano keitimo, Finansų ministerija tikslina visuomenę klaidinantį komisarą, jokia forma nedalyvavusį Lietuvos ir Europos Komisijos (EK) derybose dėl „Naujos kartos Lietuva“ plano keitimo bei pateikia faktus, kurie geriau informuos tiek patį V.Sinkevičių, tiek ir visuomenę.

V.Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
V.Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-26 17:02, atnaujinta 2023-10-26 17:05

2023 m. birželio 30 d. Vyriausybė pritarė „Naujos kartos Lietuva“ plano keitimo projektui, kuris buvo pateiktas EK. Nuo šios dienos vyko intensyvios derybos su EK, kurių dalis apėmė siekį peržiūrėti plane numatytų mokestinių įsipareigojimų terminus. Pabrėžiame, kad derybų metu buvo siekiama ne pakeisti „Naujos kartos Lietuva“ plane numatytus mokestinius tikslus ar jų atsisakyti, o pratęsti 4 su mokesčiais susijusių rodiklių įgyvendinimo terminus, nukeliant juos į 2025 metų pradžią.

Lietuva derybų metu EK ne kartą teikė konkrečius argumentus dėl susiklosčiusių objektyvių aplinkybių 2022–2023 metais, dėl kurių išsitęsė nacionalinės diskusijos dėl mokestinių pakeitimų ir kurios užkirto kelią plane numatytų rodiklių įgyvendinimui numatytais terminais, rašoma ministerijos pranešime.

Lietuvos EK vertinimui pateiktos objektyvios aplinkybės apima šiuos aspektus: itin didelį ekonominį neapibrėžtumą 2022 m. Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, lėtėjantį ekonomikos augimą 2022–2023 metais (įskatinat numatomą neigiamą ūkio augimą šiemet), aukštą infliacijos lygį šalyje (Lietuvoje 2022 m. infliacija buvo bene dvigubai didesnė nei euro zonos vidurkis), tarptautinėse rinkose ženkliai išaugusį energijos kainų lygį, neigiamai veikiantį šalies ūkio konkurencingumą, spartų ir ženklų palūkanų normų išaugimą euro zonoje, sukėlusį finansinį spaudimą namų ūkiams ir verslui, poreikį karo ir energijos kainų šoko akivaizdoje mobilizuoti valstybės resursus pagalbos priemonių verslui rengimui, ilgiau nei planuota užtrukusias konsultacijas su socio-ekonominiais partneriais dėl mokestinių pasiūlymų paketo, šalies teisės aktuose numatytą minimalų 6 mėnesių įsigaliojimo terminą mokesčių srities pakeitimams.

„Nepaisant EK vertinimo, kad pateikti argumentai nėra pakankami mokestinių terminų nukėlimui, Finansų ministerija ir toliau laikosi nuomonės, kad pateikti argumentai yra pakankamai svarūs.

Kviečiame už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingą komisarą V.Sinkevičių nesuskubti komentuoti derybų, kuriose jis nedalyvavo ir galimai nėra susipažinęs su faktine informacija, bei jų rezultatų. Tuo pačiu raginame V.Sinkevičių išnaudoti savo kaip Lietuvos deleguoto komisaro poziciją padedant visuomenei pristatyti kolektyvinę ir derybose išreikštą EK poziciją, teigiančią, jog „Naujos kartos Lietuva“ plane numatyti mokesčių pakeitimai yra ypatingos svarbos ir turi būti įgyvendinti kuo skubiau, kadangi atliepia dešimtmetį EK šaliai teiktas ir iki šiol neįgyvendintas rekomendacijas, be jų planas nebūtų atitikęs tvirtinimo reikalavimų ir tai, kad galimybių mokestinius tikslus keisti kitais alternatyviais įsipareigojimais nėra“, – rašo ministerijos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.