Atsakė, kokia pakuotė šiuo metu tvariausia ir kur plastikas kol kas nepakeičiamas

Kadaise šlovintas kaip puikus išradimas, pasklidęs po visą pasaulį, šiandien plastikas virtęs nemenku galvosūkiu. Nors atsiranda vis daugiau pakaitalų plastikinėms pakuotėms, visgi yra sritis, kurioje plastikas – kol kas nepakeičiamas.

Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Lrytas.lt koliažas
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Lrytas.lt koliažas
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Apsilankymas pakuočių gamykloje „Ioco packaging“.<br>Laidos stop kadras
Daugiau nuotraukų (8)

Laida „Tvarumo kodas“

Oct 30, 2023, 6:00 PM

„Plastikas yra labai geras išradimas ir labai tinkamas produktas maisto pakavimui, nes maistą apsaugo nuo išorės poveikio, produkto galiojimo laiką prailgina. Tik reikia mokėti tinkamai elgtis su juo“, – įsitikinęs pakuočių gamyklos „Ioco packaging“ vadovas Denas Ušinskas. Jam pritaria ir technologė Danguolė Gutpetrienė.

„Plastikas yra tikrai pati tinkamiausia medžiaga maisto produktų fasavimui ir šiai dienai tikrai nėra dar sukurta nieko geresnio. Nors mokslininkai dirba šiuo klausimu ir yra kuriami nauji plastiko gaminiai, naujos plastiko rūšys. Be to, plastikas tikrai nepelnytai yra nuvertintas. Kad jis teršia aplinką, patenka į vandens telkinius tikrai kaltas ne pats plastikas, o tiesiog netinkamas žmogaus elgesys su šia medžiaga.“

Pakuočių gamintojai nesutinka ir su plačiai paplitusiu įsitikinimu, kad popierius visada laimi prieš plastiką, kai kalbama apie tvarumą.

„Lyginant su plastiku bendrai, mes, kaip įmonė, į popierių žiūrime truputėlį skeptiškai dėl to, kad popieriaus gamybai reikalingi mūsų medžiai. Tad didindami popierinės pakuotės kiekius, mes tiesiog kertame medžius“, – teigia pakuočių gamyklos vadovas D.Ušinskas. „Plastiką tinkamai surinkus ir perdirbus, galima pastoviai jį panaudoti ir tai yra, mūsų nuomone, geriau.“ Dar vienas argumentas, kodėl popierius dar negali pakeisti plastiko, kai kalbama apie šviežius maisto produktus yra tai, kad popierius, nepadengtas jokia kita medžiaga, nėra tinkamas greitai gendančių produktų pakavimui.

„Popierinė pakuotė kartais yra pervertinama plastiko atžvilgiu. Manoma, kad popierinė pakuotė yra labai tvarus sprendimas, nors popierius nėra tinkama žaliava fasuoti visiems maisto produktams. Pavyzdžiui, jis visai netinka drėgniems, riebiems produktams“, – teigia technologė D.Gutpetrienė.

„Popierius nėra toks tvirtas. Norint pagaminti tą pačią pakuotę, reikia žymiai storesnio sluoksnio, sunaudojama žymiai daugiau popieriaus palyginus su plastiku. Ir transportavimo požiūriu nėra toks saugus, lengviau pažeidžiamas.“

Pakuotes vieniems didžiausių pasaulyje gamintojams tiekiančios lietuviškos gamyklos „Ioco packaging“ vadovas pastebi, kad vis dar pasitaiko visuomenėje klaidingų įsitikinimų apie tai, kas yra tvari pakuotė. Kartais tai lemia ir to paties žodžio visiškai skirtingos reikšmės tvarume.

Frazė „suyranti pakuotė“ skamba tvariau, tačiau toks pavadinimas dažnai suklaidina vartotojus, o gamintojus įvelia į „žaliojo manipuliavimo“ pinkles. Taip įvardytos pakuotės tikrai suyra, bet ne visada taip, kaip žmogus, tikėdamasis tvaraus reiškinio, jį įsivaizduoja. „Turime tokių gan negerų pavyzdžių. Kad ir prekybos centruose pasirodę maišeliai. Kai jie savaime suyra, polimeras pasklinda visur ir jo nebesurinksi. Tai yra cheminiai polimerai, jie tiesiog neišnyksta. Jie susiskaido iki mažų dalelių, kurios pasklinda visur, įsivelia į dirvožemį, pasklinda ore“ – pasakoja D.Ušinskas.

Dar viena plastiko rūšis, anot technologės D.Gutpetrienės, dažnai nepelnytai užkeliama ant pjedestalo – bioplastikas. „Teko bendrauti su plastikų gamintojais, tai jie teigia, kad jų gaminamo plastiko bent jau didžiąją dalį, 70–80 proc., sudaro bioplastikas, gautas iš cukranendrių. Tą procentuotę galima pasirinkti. Mes esame išsibandę 55 proc. bioplastiko gaminį, kuris sudarytas iš polietileno, o kita dalis – 55 proc. pagaminta iš cukranendrių. Tai tiesiog įprastas plastikas, jis niekuo nesiskyrė, lygiai taip pat nesiskaido, kaupiasi gamtoje, jeigu mes jį išmetame į vandenį ar aplinką.“

Pasak pakuočių gamintojų, geriausia, kai plastikas būtų aiškus, vienalytis, vienos konsistencijos ir jį būtų galima perdirbti. Tada jis neterštų gamtos, dėl ko labiausiai ir yra kritikuojamas.

Jei vis dėlto norisi pačios tvariausios pakuotės, ji turi būti kompostuojama ir suyranti iki organikos. Bet ir čia iškyla niuansų. Kol kas Lietuvoje nėra sudarytų sąlygų vartotojui pačiam kompostuoti arba išmesti tokią pakuotę į komposto talpas, kurios turėtų stovėti greta rūšiavimo konteinerių. Tam dar reikalinga infrastruktūra. „Žinoma, iš biologinių žaliavų galima sukurti ir bioskaidžias, ir tinkamas kompostavimui, bet tokios medžiagos sukuriamos labai brangiai, o vis vien jų skaidymasis, kompostavimas nėra toks paprastas. Tam reikalingi pramoniniai procesai, reikalinga šiluma, reikalinga drėgmė, mikroorganizmai, kurie galėtų suskaidyti“, – teigia technologė D.Gutpetrienė.

„Šiai dienai mes neturime infrastruktūros, nes reikia tam tikros taros, tam tikros drėgmės, temperatūros, kad ta pakuotė turėtų suirti. Kiekvieno namuose turėtų būti talpa, kur galėtume tą pakuotę įdėti ir ji ten per tam tikrą laiką susikompostuoti“, – teigia pakuočių gamyklos „Ioco packaging“ vadovas D.Ušinskas.

„Kompostuojamos pakuotės yra pagamintos iš organinės medžiagos, tai yra įvairūs organiniai junginiai, kurie per tam tikrą laiką, prie tam tikrų sąlygų suyra iki organinių junginių. Kadangi kol kas galimybių kompostuoti nėra, mes siūlome perdirbamas pakuotes. Svarbu, kad tos pakuotės būtų iš vieno plastiko, vienos rūšies. Nebūtinai plastiko, gali būti ir popierinė pakuotė, bet, kad būtų vienos rūšies, būtų galima surinkti, perdirbti ir naudoti antrą kartą.“

„Žaliosios iniciatyvos skatina, kad iki 2030 metų visos pakuotės būtų arba perdirbamos, arba pakartotinai panaudojamos, arba kompostuojamos. Šis iškeltas uždavinys truputėlį spaudžia ir mūsų klientus, ir mus, nes mes nežinome irgi to viso tikrumo, nežinome, kaip čia bus iš tikrųjų, ar čia jau netrukus įsigalės, ar turėsime dar kažkokį laikotarpį tam ruoštis. Nors mums kaip ir nėra tokios didelės baimės. Perdirbamas pakuotes mes jau šiai dienai gaminame ir tai sudaro 80 proc. mūsų gaminamų pakuočių“, – teigia „Ioco packaging“ technologė D.Gutpetrienė.

Pakuočių gamintojo kasdienybė – nuolatinis domėjimasis, naujovių paieška, bendravimas su žaliavų gamintojais siekiant kuo tvaresnio sprendimo ir pastangos atitikti klientų poreikius, jų užsakovų reikalavimus, kurie nuolat kinta ir griežtėja. „Stengiamės prisitaikyti prie visų esančių rinkos pokyčių. Šiais metais buvo išleistas vieno prekybos tinklo reikalavimas mūsų klientams pateikti ataskaitas apie pakuotes, kuo jos yra tvaresnės: kiek ji yra plonesnė, ar perdirbama, koks dažų kiekis joje ir kt.

Mes į tuos klausimus visada reaguojame ir stengiamės būtų pasiruošę. Jei kažkas pasirodo naujo, tai domimės, imamės iniciatyvos, klausiame, jeigu nežinome, savo tiekėjų ar partnerių, kaip tokioje situacijoje elgtis. Bet šiai dienai esame pasiruošę ir pasiūlome klientams tą tinkamiausią ir pagal jų įrangą, ir esamą situaciją produktą“, – pasakoja D.Ušinskas. „Taip pat parašėme atsaką bendrai visiems klientams į tuos naujus, šiuo atveju, prekybos centro reikalavimus su patarimais, konkrečiais atvejais, kaip elgtis ir kokią pakuotę mes jiems galėtume pasiūlyti, kad ji būtų tvaresnė nei vakar.“

Pakuotės tvarumui turi įtakos ne tik pačios medžiagos ar jos storio bei kiekio pasirinkimas, bet ir, atrodytų, tik su estetika ir rinkodara susijęs gaminio pakuotės dizainas. Ši gamykla savo klientams siūlo vengti nebūtinų paveikslėlių, ryškių piešinių ir kuo labiau mažinti pakuotės uždažymo plotą. Taip pat siūloma rinktis pastelines spalvas, vengti, kontrastingų, ryškių ir tamsių, nes jų pigmentas stipresnis, o su juo pakuotė sunkiau perdirbama. Kol negali visiškai pakeisti technologijos, kuri leistų dažus spaudžiant ant pakuotės naudoti tik vandenį, o ne spiritą, pastarojo garus gamykla taip pat geba surinkti ir dar panaudoti pastatų šildymui.

„Šiais metais esame įsigiję naują įrenginį spaudos formų gamybai. Tai tas įrenginys leis atsisakyti spirito pagrindu įvairių skysčių, kuriuos šiandien surenkame ir utilizuojame. Ta linija leis atsisakyti šitų teršalų ir mes taip savo šią gamybą tvariau vykdysime ir turėsime pokytį ne tik ekologine prasme, bet ir našumo prasme.

Esame paskaičiavę, kad kelis kartus padidės gamybos našumas šios spaudos formų gamybos metu“, – kad tvarumas apsimoka konkrečiu pavyzdžiu įrodo „Ioco packaging“ gamyklos vadovas D.Ušinskas, įsitikinęs, kad norint būti lyderiais savo srityje, tvarumą būtina įtraukti į visus įmonės procesus, apimančius tiek aplinkosauginę, tiek socialinę, tiek ir valdysenos sritį.

Ko dažnai nežinome apie plastiką? Kur kartais slypi apgaulė? Kokia pakuotė šiuo metu tvariausia ir kur plastikas kol kas nepakeičiamas? Visi atsakymai – laidoje „Tvarumo kodas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.