G. Landsbergis: Lietuva remia kuo greitesnį ES ir Indonezijos laisvos prekybos sutarties sudarymą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, tęsdamas darbo vizitą Pietryčių Azijoje, pirmadienį Indonezijoje susitiko su užsienio reikalų ministre Retno Marsudi.

G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 12:02 PM, atnaujinta Oct 30, 2023, 12:03 PM

Susitikime G. Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva yra pasirengusi megzti abipusiai naudingas partnerystes Pietryčių Azijoje, kartu prisidėdama prie pasaulinių iniciatyvų, stiprinančių taisyklėmis grįstą bendradarbiavimą.

„Man labai malonu lankytis Indonezijoje, kai švenčiame mūsų dvišalių santykių 30-metį. Norėčiau, kad trisdešimtmetį švęstume ramesniais laikais. Tačiau mūsų šalys remiasi taisyklėmis pagrįsta tarptautine tvarka, siekdamos užtikrinti mūsų žmonių saugumą ir gerovę.

Nesvarbu, ar tai būtų Rusijos agresija prieš Ukrainą, konfliktas Artimuosiuose Rytuose, ar būsima krizė, kiekvienas tarptautinės tvarkos pažeidimas turės įtakos mums visiems“, – Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime cituojamas Lietuvos diplomatijos vadovas.

G. Landsbergis teigė, kad abi šalys yra suinteresuotos diversifikuoti tiekimo grandines, stiprinti kibernetinį saugumą ir didinti atsparumą hibridinėms grėsmėms. Lietuva remia kuo greitesnį Europos Sąjungos ir Indonezijos laisvos prekybos sutarties sudarymą.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat pažymėjo, kad abi šalys tiki demokratine laisvosios rinkos politika, todėl Lietuva tvirtai palaiko Indonezijos siekį tapti EBPO nare ir yra pasirengusi pasidalinti savo naujausia stojimo patirtimi.

„Taip pat džiaugiuosi mūsų augančiais ekonominiais ryšiais tokiuose sektoriuose kaip informacinės technologijos (IT), suskystintųjų gamtinių dujų ir atsinaujinančios energetikos projektuose, žemės ūkyje ir net kosmoso technologijose“, – sakė ministras.

Ministrai susitikime taip pat aptarė sėkmingą universitetų bendradarbiavimą bei artėjantį Lietuvos ir Indonezijos krepšinio federacijų bendradarbiavimo memorandumo pasirašymą.

„Kadangi Lietuva yra krepšinio žemė, negalėjome išvykti iš Džakartos nepadėję pamatų tam, kad Indonezija įvaldytų ir šį puikų žaidimą. Tam bus pasirašyta pirmoji sutartis tarp mūsų krepšinio federacijų“, – susitikime sakė G. Landsbergis.

Džakartoje pirmadienį taip pat bus pasirašytas ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir Indonezijos prekybos ir pramonės rūmų supratimo memorandumas. Pernai Lietuvos ir Indonezijos prekybos apyvarta augo 106 proc. ir pasiekė 58 mln. Eur. Taip pat 206 proc. padidėjo ir eksportas, kuris siekė 37 mln. eurų.

Primenama, kad spalio 24–31 dienomis ministras kartu su Lietuvos verslo delegacija lankosi Vietname, Singapūre ir Indonezijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?