Inspektoriai narsto statybos įmones: primena, ką turi žinoti komandiruoti darbuotojai

Spalio 18 d. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) kartu su kolegomis iš Latvijos darbo inspekcijos ir Europos darbo institucijos (ELA) atstovais Lietuvoje vykdė bendrą patikrinimą. Patikrinimų veiksmų savaitė statybose yra kampanijos #EU4FairConstruction dalis.

VDI kartu su kolegomis iš Latvijos darbo inspekcijos ir Europos darbo institucijos atstovais Lietuvoje vykdė bendrą patikrinimą.<br> VDI nuotr.
VDI kartu su kolegomis iš Latvijos darbo inspekcijos ir Europos darbo institucijos atstovais Lietuvoje vykdė bendrą patikrinimą.<br> VDI nuotr.
VDI kartu su kolegomis iš Latvijos darbo inspekcijos ir Europos darbo institucijos atstovais Lietuvoje vykdė bendrą patikrinimą.<br>VDI nuotr.
VDI kartu su kolegomis iš Latvijos darbo inspekcijos ir Europos darbo institucijos atstovais Lietuvoje vykdė bendrą patikrinimą.<br>VDI nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinė darbo inspekcija

Oct 30, 2023, 4:41 PM, atnaujinta Oct 30, 2023, 4:42 PM

Prieš patikrinimą vyko parengiamasis susitikimas, kurio metu buvo aptarti patikrinimų tikslai ir dalyvių pozicijos. Pasirinktame statybos objekte paslaugas kaip subrangovas teikė ir Latvijos įmonė, taigi kartu su kolegomis iš Latvijos buvo apklausti Latvijos įmonės darbuotojai, kurie teikė paslaugas statybos objekte. Latvijos kolegos susirinko visą reikiamą informaciją ir tolesnį tyrimą atliks grįžę į Latviją, bendradarbiaudami su VDI inspektoriais.

Spalio 17 d. prasidėjo nauja ELA vykdoma informavimo ir sąmoningumo didinimo statybų sektoriui skirta kampanija #EU4FairConstruction. Kampanijos tikslas – suteikti darbuotojams ir darbdaviams informacijos apie jų teises ir pareigas, ypač susijusias su darbuotojų komandiravimu, taip pat apie kitas su darbo jėgos judumu susijusias sritis.

Pirmą kampanijos dieną Helsinkyje surengtoje spaudos konferencijoje Suomijos darbo ministras Artas Satonenas sakė: „ELA statybų kampanija yra geras Europos institucijų bendradarbiavimo pavyzdys, kuriuo siekiama skleisti žinias ir bendrą praktiką.“ Tą pačią dieną vyko ir pirmasis ELA remiamas bendras Suomijos ir Estijos patikrinimas statybų sektoriuje.

Informacinė kampanija daugiausia dėmesio skiria darbuotojų komandiravimui statybų sektoriuje ir komandiruojamų darbuotojų bei jų darbdavių teisių ir pareigų situacijai aktualinti, nes, remiantis 2020 m. PDA1 dokumentų statistika, būtent statybų sektoriuje dirba daugiausia komandiruotų darbuotojų.

Komandiruojami darbuotojai turi konkrečias teises ir jiems taikomos priimančiojoje valstybėje narėje nustatytos darbo sutarties sąlygos, reglamentuojančios:

  • darbo užmokestį, įskaitant viršvalandžių apmokėjimo normas;
  • maksimalų darbo valandų skaičių ir minimalų poilsio laiką;
  • minimalias mokamas kasmetines atostogas;
  • sveikatą, saugą ir higieną darbe;
  • darbuotojų paskyrimo laikinai dirbti (pvz., per laikinojo įdarbinimo įmones) sąlygas;
  • nėščiųjų, neseniai pagimdžiusių moterų, vaikų ir jaunimo (iki 18 metų) darbo sąlygas;
  • vienodą požiūrį į vyrus, moteris ir kitas kovos su diskriminacija taisykles;
  • apgyvendinimo, kai jį suteikia darbdavys, sąlygas;
  • komandiruotpinigius ir išlaidų kompensavimą, siekiant padengti kelionės, maitinimo ir apgyvendinimo išlaidas priimančiojoje valstybėje narėje. Ši taisyklė taikoma, jei komandiruotės metu reikia keliauti arba vykti į įprastą darbo vietą ir iš jos priimančiojoje valstybėje narėje, ir jei darbuotojams tokios sąlygos paprastai taikomos priimančiojoje valstybėje narėje.

Komandiruotas darbuotojas turi:

  • gauti „Nešiojamąjį dokumentą A1“ (PD A1): darbdavys buveinės valstybės narės socialinės apsaugos įstaigai turi pateikti prašymą išduoti PD A1. Dokumentu A1 patvirtinama, kad jis lieka apdraustas buveinės valstybėje narėje pagal jos socialinės apsaugos sistemos nuostatas;
  • užregistruoti savo gyvenamąją vietą priimančiosios valstybės narės institucijose, jei komandiruotė trunka ilgiau nei tris mėnesius. Komandiruotėje praleistas laikas nesikaups dėl teisės nuolat gyventi šalyje. Trečiųjų šalių piliečiams gali būti taikomos kitokios taisyklės;
  • pasidomėti kolektyvinėmis sutartimis – atsižvelgiant į priimančiosios valstybės narės ir darbdavio valstybės narės darbo teisės nuostatus, darbuotojas gali turėti papildomų teisių pagal kolektyvines sutartis.

#EU4FairConstruction vyks iki šių metų pabaigos. Per šį laikotarpį numatyta skelbti komandiruojamiems darbuotojams ir jų darbdaviams aktualią informaciją. Visą svarbiausią informaciją galite rasti kampanijos puslapyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.