Lietuvos darbo rinkos perspektyvos vis prastėja: pateikė skaičius

Pagrindinis valstybinių užimtumo tarnybų tinklo ir Užimtumo tyrimų instituto (IAB) darbo rinkoje pirmaujantis rodiklis spalį mažėjo šeštą kartą iš eilės. Šįkart jis susitraukė nežymiai – 0,2 balo ir siekia 99,1, praneša Užimtumo tarnyba.

P​agrindinis valstybinių užimtumo tarnybų tinklo ir Užimtumo tyrimų instituto darbo rinkoje pirmaujantis rodiklis spalį mažėjo šeštą kartą iš eilės.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
P​agrindinis valstybinių užimtumo tarnybų tinklo ir Užimtumo tyrimų instituto darbo rinkoje pirmaujantis rodiklis spalį mažėjo šeštą kartą iš eilės.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-30 11:08, atnaujinta 2023-10-30 11:09

Nedarbo komponentas mažėjo tik 0,1 iki 97,4 balo. Tai rodo, kad situacija išlieka stabili. Užimtumo komponentas spalio mėnesį išliko teigiamoje zonoje (100,9), nors ir mažėjo 0,3 balo. Šis rodiklis reiškia teigiamas perspektyvas, bet jos vertinamos atsargiau.

„Pasaulio ekonomiką supurtė energetikos krizė, kurios pasekmės paveikė Europos darbo rinkas“, – sakė IAB prognozių vadovas Enzo Weberis.

Lietuvos darbo rinkos perspektyvos taip pat prastėja. Barometras, palyginti su rugsėjo mėnesiu, susitraukė iki 98,5 balo (-1,2). Tiek nedarbo, tiek užimtumo komponentai mažėjo ir liko neigiamoje zonoje.

Europos darbo rinkos barometras yra pagrindinis mėnesio rodiklis, pagrįstas 17 vietinių ar regioninių valstybinių užimtumo tarnybų apklausa. Šios tarnybos įsikūrusios Austrijoje, Bulgarijoje, Kipre, Čekijoje, Danijoje, Belgijos generaliniame direktorate, Belgijoje-Flandrijoje, Belgijoje-Valonijoje, Vokietijoje, Islandijoje, Lichtenšteine, Lietuvoje, Lenkijoje, Švedijoje (nuo šių metų rugsėjo), Liuksemburge, Maltoje, Portugalijoje ir Šveicarijoje. Tyrimą nuo 2018 metų birželio kartu vykdo užimtumo tarnybos ir Užimtumo tyrimų institutas.

Barometro A komponentas rodo artimiausių trijų mėnesių nedarbo rodiklių raidą, atsižvelgiant į sezoniškumą. Tuo tarpu B komponentas prognozuoja užimtumo tendencijas. Nedarbo ir užimtumo komponentų vidurkis sudaro bendrą barometro vertę, o pastarasis pateikia darbo rinkos raidos perspektyvą.

Barometro skalė svyruoja nuo 90 (labai prasta padėtis darbo rinkoje) iki 110 (labai gera padėtis). Pirmiausia yra nustatomas kiekvienos projekte dalyvaujančios užimtumo tarnybos barometro balas. Tuomet pagal nacionalinių balų svertinį vidurkį apskaičiuojamas ir Europos darbo rinkos barometras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.