G. Nausėda – ESO: „Pinigus, kurie tau nepriklauso, grąžink greitai“

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) ir „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO) toliau ieškant būdų, kaip kuo greičiau vartotojams grąžinti beveik 160 mln. eurų permoką, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad dabar įtvirtintas 15 metų grąžinimo terminas – nepriimtinas.

G. Nausėda<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Nov 8, 2023, 2:56 PM, atnaujinta Nov 8, 2023, 2:57 PM

„Išeina taip, kad tie pinigėliai atsiduria ne ten, kur turėtų atsidurti, bet kai juos reikia grąžinti teisėtiems pinigų savininkams, tada išsitęsia laikotarpiai iki begalybės.

Tai tikrai nepriimtina ir manau, kad turime pasistengi, kad būtų rasti sprendimai, kartu su VERT dalyvavimu, kad vartotojai tuos pinigus susigrąžintų kiek galima greičiau“, – trečiadienį viešėdamas Panevėžyje žurnalistams sakė G. Nausėda.

Spalį Valstybės kontrolė (VK) pranešė, kad 2018–2021 m. vienas vartotojas (įskaitant tiek fizinius, tiek juridinius asmenis) už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro – nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

VERT vertinimu, bendra tiek buitiniams, tiek nebuitiniams vartotojams grąžintina suma siekia 156 mln. eurų. Tuo tarpu VK teigimu, 96 proc. permokos bus pradėta grąžinti po dešimtmečio, o galutinai atiduota iki 2036 m.

Spalio pabaigoje G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas aplinkos ir infrastruktūros klausimais Jarekas Niewierowiczius LRT radijui sakė, jog permoką ESO turėtų grąžinti per metus.

„Jei paėmei pinigus greitai, būk malonus: pinigus, kurie tau nepriklauso, grąžink greitai“, – Panevėžyje kalbėjo prezidentas.

Savo ruožtu VERT pirmininkas Renatas Pocius trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje informavo parlamentarus, kad reguliuotojas su ESO iki metų pabaigos turėtų sutarti, per kiek laiko bendrovė vartotojams grąžins lėšas.

ESO vadovas Renaldas Radvila anksčiau yra sakęs, jog bendrovė ieško būdų sumą grąžinti greičiau, o nuo 2022 m. lėšos grįžta vartotojams per mažesnę skirstymo tarifo dedamąją.

R. Pociaus teigimu, priskaičiavus palūkanas, iš viso vartotojams (tiek buitiniams, tiek nebuitiniams) ESO grąžins apie 200 mln. eurų. Be to, VERT skaičiuoja, kad buitiniams vartotojams grąžintina suma siekia apie 51 mln. eurų, o vienas gyventojas vidutiniškai permokėjo apie 7,42 euro kasmet.

R. Radvila taip pat yra užsiminęs, jog norint grąžinti susidariusią permoką greičiau, įmonei reiktų arba mažinti investicijas, arba nepalankiomis sąlygomis skolintis.

Be kita ko, Generalinė prokuratūra dėl VK paskelbtų duomenų atlieka išsamų situacijos vertinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.