Garažų bendrijoms siūlo netaikyti NT mokesčio lengvatos: paaiškino, kodėl

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis siūlo nekilnojamojo turto (NT) mokesčio lengvatos netaikyti garažų bendrijoms.

Seimo narys konservatorius siūlo nekilnojamojo turto (NT) mokesčio lengvatos netaikyti garažų bendrijoms.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo narys konservatorius siūlo nekilnojamojo turto (NT) mokesčio lengvatos netaikyti garažų bendrijoms.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Nov 12, 2023, 1:46 PM

Tokį pasiūlymą Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimo projektui įregistravęs parlamentaras sako, kai ši lengvata atrodo labai keistai.

„Garažų eksploatavimo bendrijos valdo nekilnojamąjį turtą, jį nuomoja, gauna pajamų, neretai tokių pajamų nedeklaruoja, taip pat vykdo šalutinę komercinę veiklą. Organizuoja remonto, statybos ir kitokius darbus. Spaudoje aprašytas atvejis, kai Vilniuje Justiniškėse garažų bendrija stato daugiabutį namą. Tokia veikla niekuo nesiskiria nuo kitų juridinių asmenų veiklos, kuriems mokesčių lengvatos netaikomos.

Siekiant nekilnojamojo turto mokesčio visuotinumo labai keistai atrodo lengvata garažų bendrijoms. Daug gyventojų jaučia neteisingumą, kad jiems asmeniškai reikės mokėti mokestį, o štai ne svarbiausios valstybėje institucijos – garažų bendrijos – mėgausis lengvata“, – savo pasiūlymą argumentuoja Seimo narys K. Masiulis.

Jo nuomone, reikėtų mažinti nepagrįstų nekilnojamojo turto mokesčio lengvatų sąrašą.

„Valstybės kontrolė yra atlikusi tyrimą, kur konstatavo, kad nekilnojamojo turto mokesčių lengvatų sąrašas yra nesisteminis, sudarytas neaiškiais ir neskaidriais kriterijais bei nenešantis laukiamos naudos visuomenei. Reikėtų mažinti nepagrįstų lengvatų sąrašą“, – mano konservatorius K. Masiulis.

Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo projekte mokesčio lengvatų sąraše yra ir „daugiabučių namų savininkų bendrijų, namų statybos bendrijų, garažų eksploatavimo ir sodininkų bendrijų nekilnojamasis turtas (arba jo dalis), naudojamas tik nekomercinei veiklai“, pastebi ELTA.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė kartu su finansų ministre Gintare Skaiste yra įregistravę pasiūlymą Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo projektui, numatantį, kad gyvenamosios paskirties būstui tarifai būtų 0,05–0,5 proc. intervale, komercinės paskirties – 0,5–3 proc. „žirklės“, o apleistam NT siūloma taikyti 0,5–4 proc. tarifą.

Spalį Seime po svarstymo buvo pritarta NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.