M. Skuodis: „Belaruskalij“ pranešimas apie arbitražą – normali procedūra

Susisiekimo ministras Marius Skuodis tvirtina, kad Baltarusijos kalio trąšų gamintojos „Belaruskalij“ Lietuvai pateiktas pranešimas apie arbitražą nėra „kažkas naujo“ ir tai yra normali procedūra. Jis tikino suprantantis visuomenės interesą apie investicinį arbitražą žinoti daugiau, tačiau dėl proceso konfidencialumo, politikas plačiau pakomentuoti situacijos aiškino negalintis.

M.Skuodis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Skuodis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Nov 16, 2023, 9:50 AM

„Pirmiausia norėčiau akcentuoti, kad investiciniai arbitražai nėra kažkas naujo. Lietuva jų turėjusi ir net neabejoju, turės daug. Tai normali procedūra, jeigu kažkuri šalis, atsižvelgiant į tarpvyriausybinius susitarimus, skundžia vieną ar kitą nuostatą“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė M. Skuodis.

„Aš suprantu, kad kartais visuomenė norėtų daugiau komentarų, nuomonės oficialių institucijų, bet vis dėlto arbitražai yra konfidencialūs procesai ir kiekvienas viešas pasisakymas, pavyzdžiui, mano ar kitų politikų, galėtų kitos pusės būti naudojamas savais tikslais“, – dėstė jis.

M. Skuodis sakė, kad atsiradus galimybei jis galėtų plačiau pakomentuoti apie procesą, tačiau dabar to padaryti negali, jog „vienas ar kitas žodis“ nepakenktų procedūroms.

„Iš kitų įvairiausių arbitražų patirties mes matome, kad net neaiškūs politikų elektroninio pašto laiškai yra naudojami tokiose procedūrose, tad geriau susilaikyti nuo komentarų ir priimti tai kaip normalią procedūrą“, – tvirtino politikas.

Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“ Lietuvai yra pateikusi pranešimą apie arbitražą, trečiadienį Eltai nurodė Susisiekimo ministerija.

„Pranešimas pateiktas vadovaujantis Lietuvos ir Baltarusijos 1999 m. sutarties dėl investicijų skatinimo ir apsaugos pagrindu. Šiuo metu analizuojamas pranešimo apie arbitražą turinys ir į jį bus sureaguota nustatyta tvarka“, – rašoma pateiktame komentare.

Ministerijos atstovai nurodė, kad dėl arbitražo proceso konfidencialumo, siekiant nepakenkti Lietuvos interesams arbitražo byloje, kol kas pateikti daugiau komentarų negalima.

Pirmasis apie „Belaruskalij“ pradėtą investicinio arbitražo procesą šią savaitę pranešė „TV3“ portalas, pasak kurio, iš Lietuvos reikalaujama atlyginti 1 mlrd. eurų siekiančius nuostolius.

ELTA primena, kad „Lietuvos geležinkelių“ sutartis su Baltarusijos valstybine įmone „Belaruskalij“ dėl trąšų tranzito per Lietuvą nutruko 2022 m. vasarį. Tuomet sustojo baltarusių įmonės produkcijos gabenimas per Lietuvą. Sutartis buvo nutraukta remiantis 2022 m. sausį priimtu Vyriausybės sprendimu, kad ji kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo