Seime nesutariant dėl biudžeto, G. Landsbergis įvardijo ekstremalų scenarijų: tokia galimybė įstatymuose yra numatyta

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis nemato dramos dėl to, kad du „laisviečių“ frakcijos nariai balsavo už biudžeto išbraukimą iš Seimo darbotvarkės. Politikas neatmeta, kad parlamente neradus sutarimo dėl biudžeto Lietuva galėtų gyventi ir pagal įstatyme patvirtintą 1/12 finansavimą. Visgi, pasak jo, tai būtų viso Seimo atsakomybė.

G. Landsbergis<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
G. Landsbergis<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

Nov 16, 2023, 12:40 PM

„Nematau dramos. Situacija prieš biudžetą visada įkaista. (...) Kai biudžetas tvirtinamas rinkiminiais metais, temperatūra pakyla dar labiau“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė G. Landsbergis.

Jis pažymi, kad įstatymas numato galimybę valstybei veikti ir be patvirtinto biudžeto. Tačiau, kaip atkreipia dėmesį G. Landsbergis, atsakomybė už tokį sprendimą tektų ne tik valdančiajai daugumai, bet visam Seimui.

„Ar valstybė gali gyventi be biudžeto – gali, 1/12 yra įstatymuose numatyta tokia galimybė. Atsakomybę už tokį variantą turime visi vienodai matyti. Nėra tai vienos partijos atsakomybė – tai visų atsakomybė. Tie, kurie sudaro koaliciją ir netgi opozicija. (...) Atsakomybė yra visų“, – pabrėžė konservatorių pirmininkas.

Visgi, kaip sako G. Landsbergis, nepaisant nesutarimų koalicijoje, nebus taip, kad kitąmet Lietuva liks be biudžeto.

„Nebus, kad biudžetas bus atmestas – jis kažkoks vis tiek bus. (...) Kad valstybė gyventų be biudžeto – tokios situacijos tikrai nebus. Valstybė kitais metais biudžetą turės. Klausimas tik, koks jis bus. Gali turėti 1/12 biudžetą, čia toks ekstremalus scenarijus. Gali būti biudžetas, kuris bus netvarus dėl to, kad į jį yra įbalsuota dalykų, kurie iškreipia biudžetą“, – tikino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad antradienį iš Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas pirmasis 2024 m. valstybės biudžeto svarstymas.

Už tokį opozicinės Darbo partijos frakcijos siūlymą balsavo 63, prieš – 53, susilaikė 6 parlamentarai.

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis pateikęs siūlymą tikino, kad Seimo BFK išvada dėl biudžeto neatitiko parlamento statute keliamų reikalavimų. Tuo tarpu BFK pirmininkas Mindaugas Lingė aiškino, kad tokios komiteto išvados yra įprasta praktika, o siūlymai biudžetui yra nepagrįsti finansiniais šaltiniais.

Siūlymas išbraukti biudžeto svarstymą iš antradienio darbotvarkės buvo priimtas opozicijos frakcijų atstovų ir dviejų „laisviečių“, Ievos Pakarklytės ir Tomo Vytauto Raskevičiaus dėka. Jeigu minėti du parlamentarai būtų balsavę prieš arba susilaikę, tuomet dėl siūlymo būtų reikėję perbalsuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.