SADM siūlo padidinti skirtą darbuotojų kvotą šiems metams: didžioji dalis būtų skirta transporto sektoriui

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) praeitą savaitę išsiuntė Vidaus reikalų ministerijai (VRM) siūlymą didinti kvotą, skirtą darbuotojų ne iš Europos Sąjungos (ES) šalių įdarbinimui, tvirtina socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas. Pasak jo, pritarus siūlymui prisidėtų 4,3 tūkst. papildomų kvotų, iš kurių 3,5 tūkst. būtų skirtos paslaugų sektoriui.

Prisidėtų 4,3 tūkst. papildomų kvotų, iš kurių 3,5 tūkst. būtų skirtos paslaugų sektoriui.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Prisidėtų 4,3 tūkst. papildomų kvotų, iš kurių 3,5 tūkst. būtų skirtos paslaugų sektoriui.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Nov 27, 2023, 8:03 AM

„Mes penktadienį Vidaus reikalų ministerijai išsiuntėme derinti siūlymą padidinti kvotą, kiek prašymų buvo pateikta, kad nuimti spaudimą verslui ir institucijoms iš tos pusės, jog jeigu valstybinės institucijos rodė, kad kvotos dar yra, mes turime prisiimti klaidą ir ją išspręsti“, – pirmadienį LRT radijui teigė V. Šilinskas.

„To tikiuosi, privalome suderinti su Vidaus reikalų ministerija, kuri žiūri migracijos politiką labiau iš nacionalinio saugumo pusės. Jie dar nedavė atsakymo. (...) Jeigu metams visiems buvo nustatyta apie 36 tūkst. kvotos vienetų, tai prisidėtų 4,3 tūkst., iš kurių 3,5 tūkst. paslaugų sektoriui, iš kurio didžiąją dalį sudaro transporto sektoriaus darbuotojai“, – tvirtino jis.

V. Šilinskas aiškino, kad lapkričio 17 d. pirmoje dienos pusėje Migracijos departamentas rodė, kad kvotų užteks iki metų galo visiems sektoriams, tačiau dienos pabaigoje duomenys pasikeitė ir susiklosčiusią situaciją reikia spręsti.

„Migracijos departamentas dar lapkričio 17 d. rodė, kad tos kvotos užtenka iki metų galo transportui, statybos ir visiems kitiems, tačiau tos dienos vakare parodė, kad nebėra, baigėsi. Situacija yra kiek kita negu porą metų prieš tai, nes visi pasimetę ir šokiruoti iš tos pusės, kad lūkestis buvo, jog užteks iki metų galo, pasibaigus kvotai keičiasi procedūra“, – sakė viceministras.

„Šiemet kalba eina ne tik apie transporto sektorių, bet ir apie statybas, o ir pramonėje nelabai kas keičiasi. (...) Jeigu valstybinė įstaiga rodė (...) ir manome, kad verslas pagrįstai tokia informacija vadovavosi, Migracijos departamento prašiau, kad jie tokia informacija remiantis ir nagrinėtų prašymus“, – tikino ji.

Z. Buivydas: vis bandome prašyti, kad galėtume vairuotojus įsidarbinti supaprastinta tvarka

Tuo tarpu Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas tvirtino, kad kvotos yra sena problema ir jis siūlo supaprasti vairuotojų įdarbinimo tvarką.

„Tai yra sena problema, kadangi įdarbinti galima, bet užsitęs biurokratiškai. Užimtumo tarnyba yra apkraunama darbais, o mums trūkstamų profesijų vairuotojai yra kvotuojami. Mes vis bandome prašyti kaip ir anksčiau, kad būtų nuimta kvota ir galėtume vairuotojus įsidarbinti supaprastinta tvarka, kaip buvo anksčiau“, – teigė Z. Buivydas.

„Visoje Europoje trūksta apie 200–300 tūkst. vairuotojų, visame pasaulyje jų trūksta. Tokia yra realybė ir, kadangi prasidėjo karas Ukrainoje, dalis vairuotojų išvyko į tėvynę, sugriežtinti atvykimai iš Baltarusijos, tai dabar didžiąją dalį pradedame vežti iš Vidurinės Azijos, nes ten didesnis gimstamumas ir daugiau žmonių, iš kurių galima pasirinkti“, – pažymėjo jis.

Praeitą savaitę vežėjai tvirtino, kad metinis 21,6 tūkst. kvotų limitas paslaugų sektoriuje, kurios skirtos darbuotojų ne iš Europos Sąjungos (ES) šalių įdarbinimui, oficialiai išseko – Migracijos departamento duomenų bazėje jų nebeliko praėjusį penktadienį, lapkričio 17 d. Tokia situacija kartojasi jau trečius metus iš eilės, tad vežėjų atstovai kreipėsi į Vyriausybę, Susisiekimo, Socialinės apaugos ir darbo ministerijas bei Seimo Ekonomikos komitetą.

Vežėjai aiškino, kad taip siekiama atkreipti dėmesį į tai, jog įmonėms, kuriose dirba deficitinių profesijų atstovai, o taip pat ir pačiai valstybei, kvotų limitai kasmet atneša milijoninius nuostolius. Atsakingų institucijų prašoma kuo skubiau didinti metinį kvotų limitą, kad logistikos sektoriaus veikla iki naujųjų metų nesutriktų, o dar geriau – jų išvis atsisakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.