Sunkiai rinko žodžius, kaip apibūdinti kitų metų biudžetą: „Gal tai ir yra geroji dalis“

Antradienį, gruodžio 5 d., Seimas patvirtino kitų metų valstybės biudžetą. Jį pasirašyti dar turės šalies vadovas Gitanas Nausėda. 2024 m. biudžete numatyta, kad valstybės pajamos kitais metais sieks 16,98 mlrd. eurų, išlaidos – 20,61 mlrd. eurų. Lyginant su 2023 m., numatoma, kad biudžeto pajamos augs 1,43 mlrd. eurų (9,2 proc.), išlaidos – per 1,6 mlrd. eurų (beveik 8,5 proc.).

A.Romanovskis.<br>D.Umbraso, K.Gudžiūnienės/ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas
A.Romanovskis.<br>D.Umbraso, K.Gudžiūnienės/ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-05 18:58, atnaujinta 2023-12-06 06:30

Anot Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Andriaus Romanovskio, tai nėra biudžetas, kuris keltų stresą ar nepamatuotus lūkesčius. Nors pastebi jame gerų dalykų, turi ir kritikos.

Apie tai kalbėta „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

„Geriausi dalykai – viešajame sektoriuje. Jam finansavimas gerokai didėja. Jis turi svarbų elementą darbuotojams ir darbdaviams – pasiekėme sutarimą ne tik dėl minimalios mėnesio algos kilimo kitais metais, bet ir dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio didėjimo“, – minėjo laidos pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Vyriausybė bando girtis tuo, jog biudžetas atitinka Mastrichto kriterijų – biudžeto deficitas neviršija 3 proc. bendrojo vidaus produkto. „Žinant, kad esame valstybė, kuri istoriškai visada bandėme taupyti, mažiau skolintis, tikriausiai tai nieko nuostabaus“, – įvertino A.Romanovskis.

Apskritai, jo teigimu, skolinimasis valstybėms – visai natūralus procesas, tik klausimas, kokiomis sąlygomis tai daroma.

„Bet kai kalbame apie tokius fundamentalius dalykus kaip gynyba, veikia kita logika – čia jau nebe kainos klausimas“, – minėjo Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas.

Vis dėlto, jo teigimu, visi mūsų ekonomikos, atlyginimų kilimo rodikliai neblogi.

„Šis biudžetas verslui sako, kad yra tam tikras stabilumas ir kad Vyriausybė, Seimas neateina su revoliuciniais pokyčiais. Šis biudžetas verslui – nuraminanti žinia, kad bent kitais finansiniais metais nelaukia reguliaciniai sukrėtimai. Kiti metai – rinkiminiai, dažniausiai ir tų metų biudžetai būna rinkiminiai. Sakyčiau, kad biudžetas nėra labai rinkiminis, nors kai kurios socialinės grupės gan ženkliai pajaus poveikį“, – komentavo A.Romanovskis.

Artėjant politinio sezono pradžiai matyt, kitais metais, jo nuomone, matysime įvairiausių keistų ir stulbinančių pasiūlymų, „bet prie to esame pripratę“.

Pasak A.Romanovskio, jei būtų buvusi įgyvendinta mokesčių reforma, ji būtų labiau pakenkusi, nei davusi ką gero. Mokesčių reforma nebūtų surinkusi fundamentaliai daugiau pinigų, bet būtų įnešusi daugiau chaoso, netikrumo verslui.

„Šie metai nebuvo tokie blogi, kaip visi galvojo – jie gerokai geresni. Mano lūkestis, kad kiti metai bus geresni nei šie. Olimpinių metų kitais metais tikrai neturėsime, bet lieka du faktoriai – politinis ir geopolitinis. Verslas dirbs. Jei jam netrukdys, o padės, dirbs labai gerai, todėl jei nebus išorinių kataklizmų, kitais metais atsitiesime“, – prognozavo A.Romanovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.